MENU

Чи стануть ОАЕ воротами для транзиту американської зброї в Україну

3543 0

Хоча легко уявляю реакцію не цей допис, проте зраджувати традиції коментарів щодо візитів Президента Порошенка закордон не буду.

Перше чим цікавляться - чи не "оппустили" нашого Президента еміратці рівнем зустрічі (повідомлено про зустріч зі спадковим принцем, який є і заступником верховного головнокомандуючого ОАЕ). 

Візит до ОАЕ анонсований, як робочий. Відповідно до протокольної практики робочий візит є найнижчою категорією (за винятком приватного) візитів. Вони здійснюються тоді, коли іноземний лідер прибуває на короткий час з однією-двома конкретними цілями. В даному випадку мова йде про те, що Президент України прибув до ОАЕ не з метою налагодження двосторонніх відносин, а для участі у міжнародній ярмарці озброєннями - з робочим візитом. В такому разі зустрічей з керівництвом держави могло і взагалі не бути. Тому ніяких проблем у тому, що Порошенко не зустрівся з лідером цієї держави немає. Зустріч з другою особою - для такого типу візитів, з протокольної точки зору, цілком достатньо. З політичної - інша справа. Але тут треба розуміти, що цими днями через згадану виставку озброєннями в Еміратах могла перебувати величезна кількість глав держав, урядів, міністрів тощо. Еміратська сторона цілком могла дозволити собі вибудувати певну систему пріоритетів. І тут зрозуміло, що Україна, не будучи ні традиційним близьким партнером і союзником, ні навіть країною мусульманського світу, не може належати до числа пріоритетних партнерів ОАЕ. 

Тому не варто посипати голову попелом. Зустріч з наслідним принцем за цих обставин - це цілком нормально.

Трошки смішно щоправда виглядають дитячі хитрощі перзидентської прес-служби, яка акцентувала увагу на тому факті, що співрозмовник нашого президента є ще й заступником верховного головнокомандувача ОАЕ. Це, напевно, щоб підкреслити "воєнний" характер візиту і загалом обстановки. Але тут нас важко в чомусь переконати.

Виставка озброєнь в ОАЕ є однією з найвизначніших подій в зброярській темі щодва роки. Для фахівців, торгівців та покупців зброї - обов"язковий для участі захід. Для глав держав - ні. Просто тема торгівлі зброєю є достатньо делікатною та чутливою, а візити високопосадовців - це зайвий шум. Звичайно, залежно від потреб, глави урядів і держав цілком можуть брати участь в цій та інших подібних виставках. Але робиться це, як правило, саме тоді, коли потрібно привернути увагу до якоїсь власної перспективної новинки. Одним словом, контракти на поставки зброї і озброєнь глави держав, звичайно ж, не підписують, але рекламувати якісь вітчизняні розробки можуть.

Сказати, що в України є щось у сфері озброєнь принципове нове, важко. Офіційні повідомлення говорять про те, що Україна представила в ОАЕ: "натурні зразки броньованої техніки «Дозор» та БТР-3Е1 і різних видів протитанкових ракет (зокрема «Стугна», «Комбат»), протитанковий ракетний комплекс «Скіф», керований артилерійський снаряд «Квітник», гармату ЗТМ-2, радіолокаційну станцію Дельта, макет корвету «Гайдук», артилерійській катер «Гюрза», плавдоки. Також представлені макети літаків «Антонов», бронемашини «Барс», танку БМ «Оплот» та БТР-4, станція РЛС «Кольчуга-М»".

Як на мене - нічого нового. Приємно також, що серед того, що Україна намагається продавати у світі є і катери "Гюрза", які, як відомо, виробляються на заводі "Ленінська кузня". Це добре, коли "те, що вигідно Форду, вигідно Америці". 

Але вирішив Президент порекламувати вітчизняний ВПК - то й добре. Блага справа. Єдина проблема в тому, що успішно продаватися, як правило, можуть лише ті види техніки і зброї, які стоять на озброєнні в країні-виробнику. Ну, і звичайно, які засвідчили свою ефективність.

Це звичайно не стосується візиту до ОАЕ, але першочерговим клопотом Президента в нинішніх умовах, мало би бути не продаж українських озброєнь закордон, а масове їх постачання Збройним силам України та ефективне використання на полі бою.

Наскільки успішним був візит в плані продажу українських озброєнь закордон говориться мало (що загалом правильно). Говориться, що "українські підприємства-виробники підписали декілька важливих контрактів на десятки мільйонів доларів, які допоможуть нам залучити валюту в країну і, в той же час, дадуть необхідні ресурси для підвищення можливостей української армії, прискорення проведення модернізації та залучення найкращих виробників для забезпечення оборонної стратегії. "

Це, до речі, ставить під сумнів активно поширювану, слід вважати, напівофіційними політологами і експертами тезу про те, що візит в ОАЕ був успішний з точки зору закупівлі американських озброєнь. З наведеної вище цитати (з ФБ-сторінки П.Порошенка) можна зробити висновок, що мова йде про продаж українських озброєнь або, можливо, ще й спільне виробництво чогось в Україні.

Думка про те, що ОАЕ стане воротами, через які в Україну піде американська зброя, поки що викликає у мене скепсис. Перш за все, будь-які схеми поставок американської зброї в Україну можуть обговорюватися і погоджуватися лише після прийняття політичного рішення очільником Білого Дому. А він поки що свого слова не сказав.

Попри наявність інформації, що ОАЕ "щось починає виробляти" чи то самостійно, чи то за американськими ліцензіями, загадкові натяки про те, що в ОАЕ Порошенко підписав чи то угоди, чи то контракти і вирішив питання про поставки новітнього озброєння в Україну, наразі розбиваються об простий статисничний факт - впродовж останнього десятиліття ОАЕ є одним з найбільших у світі покупцем озброєнь. У рейтингах тих, хто виробляє і продає, ОАЕ поки що не займає верхні позиції.

Цікавою є згадка про якісь "броньовані автомобілі, що вже надійшли з ОАЕ в Україну". Цікаво, бо вище я вже наводив цитату про те, що саме бронеавтомобіль "Барс" і модернізовані БТРи ми рекламували. То, що ж ми робимо - закуповуємо чи виробляємо ці бронеавтомобілі? Що краще - купити чи витрати ці ж гроші розвиток власного виробництва? Будемо розбиратись далі.

А "документ про військово-технічну співпрацю між Україною та ОАЕ", який підписав Муженко, - це рамкова угода, а не контракт.

Тому хочеться вірити в слова Порошенка про те, що "ми уклали та визначили терміни постачання для українських Збройних Сил необхідних оборонних засобів". Але ми пам"ятаємо, що і статус основного партнера поза НАТО вже отримували, і вугілля з ураном з Австралії везли. Тому поживемо - побачимо.

P.S. Дякую Yuriy Sergeevich за суттєве роз"яснення "Президент ОАЕ через хвороби вже досить давно не зустрічається з іноземними лідерами (орієнтовно 2 роки) Крім того, була зустріч П.Порошенка з Премьєром ОАЕ М.Мактумом, який також обіймає посаду віце-президента ОАЕ, та міністра оборони країни". Це дозволяє посилити мій висновок - що не лише не варто посипати голову попелом щодо невідповідності рівня, а якраз все було навпаки - дуже навіть на рівні.

Богдан ЯРЕМЕНКО, голова правління фонду "Майдан закордонних справ"


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини