MENU

Будівля синагоги у Гусятині потребує повноцінної реставрації. ФОТО

3763 0

Активісти знайшли чергову культову споруду, яку місцеві мешканці перетравили на сміттєзвалище та громадську вбиральню – це оборонна синагога XV ст. (охоронний №689, згідно постанови КМ УРСР від 24.08.1963 р. №970 ) - унікальна пам'ятка архітектури, що знаходиться в селищі Гусятин Тернопільської області.

Як стало відомо, після Другої світової війни була проведена реставрація зазначеної будівлі синагоги і всередині неї був облаштований місцевий краєзнавчий музей. Але внаслідок допущених при реставраційних роботах помилок, будівля стала «протікати», як наслідок, в 2002 році музей переїхав у інше приміщення. Зараз будівля є фактично нічийною. Всередині місцеві мешканці влаштували смітник та громадський туалет. Сама ж будівля поступово руйнується.

Незважаючи на те, що питання активно піднімалось в ЗМІ, в тому числі і загальнонаціонального рівня, - відповідальні за стан пам'ятки нічого не зробили аби запобігти подальшому руйнуванню будівлі.

На відміну від більшості аналогічних споруд, синагога в Гусятині знаходиться у відносно гарному стані. Але якщо не взятись за захист будівлі зараз - скоро можуть початись невідворотні процеси руйнування! І якщо на проведення повноцінних реставраційних робіт потрібні значні кошті, то для таких елементарних речей, як прибирання, обмеження доступу всередину та мінімальних консерваційних робіт треба тільки бажання місцевої влади. Особливо обурює мене той факт, що в 200 метрах від унікальної пам'ятки архітектури знаходиться Гусятинське РУ МВС, працівники якого просто закривають очі на ганебні факти хуліганства відносно будівлі синагоги.

У наш важкий час, одним з перспективних напрямків розвитку економіки України є саме внутрішній туризм. Україна має унікальні туристичні перспективи, але якщо місцева влада і далі буде наплювательскі відноситись до об'єктів культурно-архітектурної спадщини, то про туристів можна буде забути.

Я вважаю, що місцева влада повинна не самоусуватись від проблеми, мотивуючи це «нестачею коштів», а шукати всі можливості, «бити в дзвони» аби зберегти пам'ятку архітектури. Один з варіантів - звертатись до представників бізнесу або єврейських благодійних фондів. Як приклад, в тому ж смт. Гусятин силами польської громади за підтримки польських неурядових фондів успішно реставрується костел. Ось вам і підказка, чому б місцевій владі не звернутися до держави Ізраїль, до бізнесменів-іудеїв, яких в Україні не мало, до єврейських товариств і громад всього світу. Переконаний, що доля синагоги їх зацікавить.

Але, звичайно, за умови, що вони знатимуть про небезпеки, що загрожують її руйнуванню.

Звернувся до Гусятинської селищної ради та Гусятинської РДА з вимогою терміново організувати прибирання всередині та навколо будівлі синагоги, вирішити питання обмеження доступу в синагогу, почати терміновий пошук партнерів та меценатів для проведення базових реставраційних робіт, а в подальшому і повноцінної реставрації синагоги. А також повідомив про відповідну проблему Посольство Ізраїлю в Україні.

Олександр БРИГИНЕЦЬ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини