MENU

Чорновол вимагає негайно звільнити директора УДП «Укрхімтрансаміака» Віктора Бондика

2642 0

Звертаюся до міністра економіки Айварса Абромавичуса негайно звільнити директора УДП "Укрхімтрансаміака" Віктора Бондика.

Маю на це залізобетонні підстави. До мене регулярно поступала інформація про злочинну діяльності Віктора Бондика на посаді. І я отримала відповіді на свої запити в МВС, які підтверджують що ця інформація про розкрадання державних коштів була достовірною.

Проте спочатку трохи лірики. Віктор Бондик в минулому депутат Донецької облради від Партії Регіонів, а його брат був нардепом Партії Регіонів.

А тепер трохи прози.

Ситуацією в "Укрхімтрансаміаку" я зацікавилася весною, коли дізналася, що через кілька днів після розстрілу Майдану терміново був проведений тендер, щодо постачання палива ДП "Укртрансаміак" і виграла його фірма з орбіти Юрія Іванющенка. Аналіз публічно відомих фактів, ще тоді красномовно демонстрував, що Віктор Бондик всі часи президенства Януковича вимивав через державне підприємство кошти для Сім'ї.

Зокрема, не зважаючи на те, що у 2010 році був збільшений тариф на транспортування аміаку, що повинно було збільшити прибутковість підприємства та відрахування до бюджету, цього не відбулося. Натомість щороку на сотні мільйонів збільшувалися суми, які підприємство витрачало на закупівлю обладнання, "відкати" з яких осідали у приватних кишенях вузького кола осіб. За моїми грубими підрахунками було вкрадено близько 150 млн. доларів.

В які кишені потрапляли ці кошти? Можна зробити висновки спираючись на окремі приклади. Зокрема тендери на охоронні послуги "Укрхімтрансаміаку" традиційно вигравала фірма ТОВ "Охорона та безпека". Ця фірма була заснована двома підприємствами, засновником яких в свою чергу був особисто Віктор Бондик. Лише через цю схемку було "вимито" 58 млн. грн., тому що потреби по охороні цієї труби -мінімальні. Адже труба з аміаком це не труба з дизпаливом, я не можу собі навіть теоретично уявити "підприємця", що "присмоктується" до труби, щоб вкрасти трошки... аміаку.

Другий приклад: тендер на постачання вертольотів для нагляду з повітря за технічним станом труби виграла у 2013 році ТОВ Авіакомпанія "Марс РК". При чому вартість угоди склала 33 млн. грн., хоча конкуруюча на тендері інша фірма пропонувала ці ж послуги за 15 млн.

Однак виграло ТОВ "Марс РК" – бо ця фірма з орбіти "Сім'ї".

Я якось робила журналістське розслідування, як ця фірма нишком експлуатувала віп-вертоліт Белл, який в свій час для "Укрзалізниці" за державні кошти купив Кирпа. Під час виборчої кампанії 2007 року ця компанія на вертольоті Кирпи возила країною Януковича.

Найгірше, що після Майдану підприємство продовжує проводити сумнівні тендери. В 2014 році "Укрхімтрансаміак" закупило товарів і послуг на 500 млн. грн. Податків в бюджет заплатило трохи більше 100 млн. грн.

Також в попередні роки ДП отримало кредити під гарантії держави за кордоном, зокрема в російському "Альфі-банку" та "Амстердам Трейд Банку НВ" на загальну суму 42 млн. доларів. Кредитні кошти були повністю розкрадені, а держава до сих пір платить за користування кредитом великі кошти.

Окрім того труба завжди давала можливість Бондику та його господарям з Сім'ї заробляти "кеш". В мене є інформація, що по домовленостям з російським олігархом Махлаєм Сергієм власником ВАТ "Тольятіазот" майже 150 тисяч тон аміаку щороку прокачується без жодних укладених договорів, за кеш.

Взагалі пан Бондик активно лобіює інтереси російської сторони. Зокрема виступає проти збільшення тарифів на транспортування аміаку. Хоча це питання навпаки треба ставити. Адже при прокачці аміаку на суму 2,5 млрд. доларів сума доходу російського підприємства становить 1 млрд. доларів, а Україна отримує за транзит лише 88 млн. доларів.

А тепер від прози перейдемо до доведених слідством фактів.

На мій запит від МВС надійшла відповідь, що з 33 млн. грн. які "Укрхімтрансаміак" заплатив ТОВ "Марс РК" за послуги оренди вертольоту 10 млн. грн...були перераховані на рахунок фіктивного підприємства ТОВ "Арадон", а 6,5 млн. на рахунок іншого фіктивно підприємства ТОВ "СЛ-12". Тобто половина суми, яке державне підприємство заплатило за послуги з оренди вертольоту пішло на "відкати". Так само як у відомій афері з "вишками Бойко". До речі, не випадково ми бачимо єдиний почерк злочину.

Цікаво, що злочини керівника "Укрхімтрансаміаку" потрапили в поле зору слідчих органів в рамках розслідування якраз "справи Бойка" N1201400000000135. Корупція в Україні в часи Януковича була чітко централізована під Сім'ю. Тому до епізоду корупції Бондика в інтересах Сім'ї привела ниточка зі справи, що розслідувала корупцію так званої групи "РосУкрЕнерго", яка також працювала на Сім'ю. А саме: вище згадана справа порушена за фактом створення ряду фіктивних підприємств, які використовувалися службовими особами НАК "Нафтогаз України" для розкрадання бюджетних коштів. В рамках цієї справи виявилось що через ДП "Український державний науково-дослідний і проектний інститут азотної промисловості (УКР ДІАП) розкрадалися кошти, як "Укртрансгазу" так "Укрхімтрансаміаку".

Зокрема, ДП "Укртрансхімаміак", яким керував Бондик в період 2011-2013 років перерахувало на рахунки УКР ДІАП 83,3 млн. грн. за обслуговання аміакопроводів та розробку проектної документації.

В подальшому ці кошти були перераховані на рахунки ПП "Нітрохім інжиніринг", однак жодних послуг ця приватна фірма не надала, окрім однієї: кошти були виведені на конвертаційні центри і зняті готівкою.

Факти злочинних дій встановлені, однак обвинувачення відповідальних осіб, вирок суду це довгий процес. Проте, якщо навіть не вистачає доказів, щоб "посадити", їх вистачає для найголовнішого. Я переконана, що встановлених фактів розкрадання державних коштів через "Укрхімтрансаміак", яким керував Бондик більше ніж достатньо для звільнення його з посади.

Тому звертаюся до міністра економіки негайно звільнити Віктора Бондика.

P.S.

Ще один аргумент для негайного звільнення Бондика: щойно отримала відповідь з генпрокуратури, що Головним слідчим управлінням від 27.01.2015 розслідується кримінальна справа за фактом розтрати державного майна Віктором Бондиком за ознаками кримінального правопорушення ч.5 ст.191 (привласнення розтрата майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем).

Тетяна ЧОРНОВОЛ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини