MENU

Как противодействовать фальсификациям на выборах-2012

1063 0

Окрімюридичних засобів впливу на порушниківзакону про вибори, існують інші дієві.В цій статті декілька корисних порадгромадянам, які стали свідками підкупувиборців або незаконної агітації.


Сьогодні,4 жовтня 2012 відбулася прес-конференціяв Уніан за ініціативою руху «СпільнаСправа». Презентовано проект незалежногогромадського підрахунку голосів навиборах народних депутатів України 28жовтня 2012 р., оприлюднено головнітехнології фальсифікацій, що будутьзадіяні у День Виборів та при підрахункуголосів, а також методику залученнягромадян до протидії спотвореннюрезультатів волевиявлення.


Висловлюю окремуподяку Олександру Данилюку за запрошенняна прес-конференцію і надану меніможливість поділитися власним досвідомфіксації порушень закону про виборинародних депутатів. На прикладівисвітлення діяльності Максима Луцького (округ №222 - Київ) та Оксани Калетник(округ №16, Вінницька область) мноюпродемонстровані схеми непрямогопідкупу виборців, при якому гроші тапродукти роздаютья від імені благодійнихфондів, очолюваних кандидатами у народнідепутати.


Журналістампродемонстровано відео, відзняте уМогилів-Подільському у вересні 2012 року,де 82-річна мешканка розповідає про те,як Оксана Калетник намагається завоюватидовіру електорату шляхом роздачіпродуктових наборів, серед яких виявилисязіпсовані рибні консерви.

 

 


Увідео присутні також кадри зустрічіОксани Калетник з виборцями вул.Дністровська Могилів-Подільського (підчас зйомки помічники Оксани Калетникдекілька разів намагалися перешкоджатимоїй жуналістській діяльності, заважаючиробити відео-фіксацію та допитуючисьпро мету мого візиту)  


Серед основних моїхтез наступне.


1. Окрім юридичих засобівпротидії порушенням на виборах,ефективними є також інформаційні, якзасіб психологічного впливу напорушника. 

2. Порушники виборчогозаконодавства, як таргани боятьсясвітла. Тому варто робити фото- івідео-фіксацію порушень, зловживань,висвітлювати події, викладаючи матеріалиу соціальні мережі, блоги, інші доступніресурси.


3. Відкрита аудіо-візуальнафіксація порушень небезпечна, томувживайте відповідних заходів - ходітьне поодинці, знімайте непомітно, якщобачите агресивних людей, які можутьвилучити вашу техніку, а до вас застосуватифізичну силу. При необхідності викликайтеміліцію.  


4. Ст. 74 Закону про виборинародниз депутатів забороняє представникаморганів місцевого самоврядування,правоохоронним органам і судам братиучасть у передвиборчій агітації. Якщови довідались, що таке відбувається,звертайтеся до організацій, які займаютьсямоніторингом порушень, наприклад, доруху «СпільнаСправа».


Олександр Данилюк зазначив, що на сьогоднішній день, шляхомманіпуляцій переважну більшість увиборчих комісіях становлять представники Партії регіонів, тому існує реальназагроза фальсифікацій результатіввиборів, а громадський контроль зарезультатами голосування в такійситуації є надзвичайно важливим, оскількикрім «видування бюлетенів», «каруселей»тощо, існує й такий спосіб фальсифікаціїрезультатів виборів як підміна протоколівдільничних комісій.


Він переконаний, щостворений для цього Центр паралельногопідрахунку голосів буде дієвим механізмомпротидії фальшуванням на парламентськихвиборах, оскільки буде своєріднимметодом тиску на потенційнихфальсифікаторів. 


Тому члени дільничнихкомісій, спостерігачі можуть отриматидодатковий протокол з мокрою печаткоюта передати в центр паралельногопідрахунку, а прості громадяни можутьприєднатися до паралельного підрахунку,зателефонувавши за номером (044) 455-8-222або зареєструвавшись на сайтіspilnasprava.org.ua, де зможуть отримати посвідченнянезалежного спостерігача.


Виталий МАНЬКО



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини