MENU

Аналіз тижня реформ: розбіг на п'ятірку, а фініш на двієчку

5354 0

Минулого, святкового для Реанімаційного Пакету Реформ (ми відзначили рік існування ініціативи), сесійного тижня Верховна рада України працювала з додатковим навантаженням – робота в залі почалася з понеділка, а не з вівторка. Правда, парламент собі і скоротив робочий тиждень на один день – в п'ятницю голосування не відбулися через відсутність кворуму. Давайте розглянемо що вдалося, а що ні за цей, зсунутий на один день, парламентський тиждень.

В понеділок після обіду парламент приступив до розгляду так званих законопроектів "пакету МВФ". Ми вже говорили про специфіку підготовки цих законопроектів, яка вже стала "доброю" традицією парламенту 8-го скликання: важливі для життя країни законопроекти вносяться з коліс і їх розгляд відповідає положенню регламенту дуже умовно, бо це ж МВФ (бюджет, програма/склад уряду, вставляйте за бажанням). Та був і позитив у цьому дні: ширше залучення депутатів до погодження "пакету" зумовило потрапляння в нього не лише урядових пропозицій, а й ініціатив Адміністрації Президента та парламенту.
 


Таким чином були внесенні та прийняті:

законопроект 2085 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних із банком осіб". Метою законопроекту є посилення відповідальності пов'язаних із банком осіб, насамперед керівників банків, під час прийняття ними рішень, що впливають на фінансовий стан банку. Актуальність прийняття цієї ініціативи щоденного нагадують черги під відділеннями таких банків як "Дельта Банк". Зважаючи на те що ініціатором внесення цього документу була Адміністрація Президента, гарант підписав законопроект невідкладно і він вже вступив в дію.

законопроект 1863 "Про внесення змін до розділу VIІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці) ", авторства народних депутатів Андрія Журжія, Ніни Южаніної, Олега Ляшка, Віктора Галасюка, Остапа Семерака, Тетяни Острікової, Віктора Кривенка та ряду громадських експертів, зокрема головного експерта групи Податки Реанімаційного Пакету Реформ Іллі Несходовського. Ця ініціатива була направлена на повернення в нормальне русло реформування Єдиного соціального внеску, який є ключовим податковим навантаженням на зарплату. То ж унормування цього податку має на меті створити умови для виведення зарплат з тіні. Початок покладено, справа за реалізацією.

З вівторка почалася вже традиційна сесія з традиційним порядком денним.
 


Реанімаційний Пакет Реформ пропонував зосередитися на двох аспектах – збільшення ефективності волонтерського руху (законопроект 1408, який адвокатували громадські експерти перш за все УНЦПД за активної участі групи народних депутатів-співаторів на чолі з Іваном Крульком та Світланою Заліщук), а також початок роботи над системною дерегуляцією (1069) та унормування відносин між банками та їх вкладниками (1195). І тут парламент суттєво збавив темп, взяти під час понеділкового засідання – в порядок денний потрапити лише волонтери та вклади, дерегуляція застрягла на погодженні в комітетах (профільний схвалив до першого читання, але тема важлива для багатьох сфер, то ж додаткових комітетів багато, вони не дуже поспішають спростити життя бізнесу і стимулювати його відновлювати економіку). А як прийшло до реалізації, то вдалося розглянути лише один, бо 1195 стояв на п'ятницю, коли засідання по-факту перетворилося на "самозвіт" – депутати лише виступали з трибуни та обговорювали "Різне" перед порожньою на 2/3 залою. Така вона, робоча дисципліна парламентарів...

Та, окрім прийняття в цілому законопроекту 1408, який суттєво полегшив діяльність волонтерського руху, цього фундаменту нової України, було ще декілька позитивних (і не дуже) рухів щодо законопроектів які перебувають під уважним поглядом РПР, а саме:

- в понеділок на вимогу активістів РПР, Стоп Цензурі та Чесно був відкликаний ініціатором Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави) N2225, який міг впровадити цензуру, вводячи кримінальну відповідальність за критику влади

- було початок роботу (прийнято в першому читанні) над законодавчою ініціативою, щодо реформування Рахункової палати, розширення її повноважень на контроль місцевих бюджетів та ще ряд заходів, які мають привести нашого державного аудитора до європейських стандартів роботи (законопроект 2072)

- також було розглянуто в першому читанні комплекс законопроектів (2171 та 2172) щодо активізації втілення міжнародних стандартів електронного врядування – зміни до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних. Показово, що і по Рахунковій палаті і по відкритим даним це результат активної співпраці Адміністрації Президента та громадських активістів. Можуть же, якщо хочуть не лише долучати, а й дослухатися до пропозицій.

- Профільний комітет з питань податкової та митної політики розглянув два законопроекти, які б мали активізувати реформи у сфері ЖКГ (1892, який повертав ОСББ статус неприбуткових організацій) та розвитку громадянського суспільства (2049, який відміняв обмеження, встановленні урядом щодо неприбутковості громадських організацій та впроваджував ряд інших позитивних новацій щодо розвитку громадського сектору). І якщо по першому комітет прийняв негативне рішення, аргументувавши його тим, що законопроект 2049 є більш всеохоплюючим, то другий підтримав до першого читання. Правда, знову ж таки, коротка п'ятниця не дала змоги закріпити рішення комітету голосуванням в залі, то ж голосування по цим ініціативам перенесено на наступний тиждень.

То ж наступний робочий тиждень обіцяє бути дуже цікавим. Бо до прийняття готові кілька ну дуже важливих ініціатив: 1357 про суспільне мовлення, комплекс 1313 та1409 про стимулювання підприємці до енергомодернізації, 1565 про розширення прав учасників ОСББ на керування спільним майном.

 

Якщо ж додати до цих ініціатив борги минулого скороченого тижня – роботи ну дуже багато. Тому дуже дивно, що зараз, коли заплановано роботу комітетів ВРУ, працює реально лише 4 з них, якщо довіритися графіку розміщеному на сторінці ВРУ. 

Не зважаючи на те, що весняна погода вже вплинула на наших депутатів сильніше ніж на студентів і вони розбігаються з приміщення парламенту просто завидними темпами, дуже сподіваємося і зробимо все можливе, щоб наступний парламентський тиждень був куди ефективнішим за минулий. А в п'ятницю, щоб таки вмотивувати нардепів попрацювати і в цей робочий день, РПР спільно з міжнародною організацією DRI запросить їх після обіду на форум "100 днів реформ. Контрольна проба: Коаліційна угода і Програма діяльності Уряду" для випрацювання механізму пришвидшення реформ у співдії всіх гілок влади та громадськості.

Ярослав ЮРЧИШИН


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини