MENU

Новодівичий монастир. Символічна святиня для російської історії

10235 0

Пожежа у Новодівичому монастирі м. Москви.

Навіть волосина не падає з голови людини без волі Божої. Тим більше без Божого попущення не може статися така біда зі святинею.

До речі, історія монастиря дуже тісно пов'язана з нещасливими правителями Росії, а також з їхніми дружинами – від батька Івана Грозного, який розвівся з попередньою жінкою щоби одружитися на майбутній матері Івана, через сестру Бориса Годунова Ірину – вдову сина Грозного, безумного царя Федора, самого Бориса, який звідси пішов на нещасне царювання, і аж до цариці Софії, сестри Петра І, ув'язненої в цьому монастирі, та дружини Петра цариці Євдокії Лопухіної, яку Петро теж відправив у цей монастир доживати віку, а сам одружився на портомиї та коханці кн. Мєньшикова, відомій як імператриця Єкатерина І.

Нов

Дуже символічний для російської історії монастир.

І дуже шкода святиню - духовну та історичну. Нехай Бог допоможе врятувати її від найгірших наслідків та швидко загасити полум'я.

П. С. Монастир збудований як подяка за взяття Смоленська. Історія цього така:

В 1449 году между великим князем литовским Казимиром и московским великим князем Василием Тёмным был заключён ДОГОВОР, по которому Москва ОТКАЗЫВАЛАСЬ НА ВЕЧНЫЕ ГОДА от Смоленска и Смоленской земли. В ходе новой русско-литовской войны 1500—1503 русское войско безуспешно осаждало Смоленск в 1502 году. В 1508 году Смоленск стал центром Смоленского воеводства Великого княжества Литовского.

В начале 1513 года Смоленск был осаждён русским войском под водительством великого князя Василия III, однако шестинедельная осада оказалась безуспешной, и в марте была снята. В июле того же года началась вторичная осада; смоленский воевода Юрий Сологуб был разбит перед городскими стенами и укрылся в городе; тщетно простояв под городскими стенами до ноября, Василий вновь снял осаду. Год спустя, 29 июля 1514 года русские войска появились под стенами Смоленска в третий раз, и после ожесточенной бомбардировки, литовский гарнизон сдался. 1 августа великий князь торжественно въехал в Смоленск.

П.П.С. За місяць до дефолту 1998 р. над Москвою пронеслася страшна буря (одна з найсильніших за століття, внаслідок якої вітром були зірвані хрести з монастиря.

Евстратій ЗОРЯ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини