MENU

Ризики податкової реформи для громадян

7124 1

Новий проект податкової реформи, який найближчим часом буде внесено на розгляд Верховної Ради, містить суттєві ризики зловживань з боку фіскальних органів, а також змушує людей адміністративними методами повертати зароблені гроші в банки, – про це розповідає керівник ГО «Публічний аудит» Максим Гольдарб.

 

«Основною зміною, яка приховується під поняттям «податкова реформа», є термінове повернення до введення 30% податку на видатки фізичних осіб, якщо вони перевищують їх доходи. База такого оподаткування – різниця між офіційними доходами та витратами. І якщо особа задекларувала більше 200 тис. грн доходів, вона зобов’язана протягом року відкрити депозитний рахунок у банку», – зазначає Гольдарб.

 

За його словами, аби вказана процедура запрацювала, недоречно змушувати людей адміністративними методами повертати зароблені гроші до банків, адже банківська система не відновлена і довіра до фінустанов вкрай низька. «Очевидно, що спочатку треба повернути довіру людей до банків, вмовивши, можливо під гарантії держави, добровільно повернути гроші до них», – переконаний він.

 

Керівник «Публічного аудиту» також додає, що розширення повноважень фіскальних органів є величезним ризиком зловживань з їх боку. «Вони можуть отримати право самостійно нараховувати суму податку, накладати арешт на майно фізичної особи та залучати податкову міліцію для документарної перевірки доходів і видатків громадян. Тому, якщо від податкового тягаря та розгулу податківців раніше страждав тільки бізнес, тепер під удар можуть потрапити й звичайні громадяни. При чому це ніяк не узгоджується з задекларованою концепцію зниження податкового тиску та загалом ролі фіскальних і правоохоронних органів у економічній сфері», – наголошує аудитор.

 

Нагадаємо, згідно з попередньою версією «податкової реформи», всі громадяни повинні були подати з січня до листопада 2015 року «нульову» декларацію з зазначенням всіх доходів (готівкових грошей, заощаджень, банківських металів, рухомого та нерухомого майна, цінних паперів, часток/паїв в юридичних осіб тощо). Якщо фізична особа не подавала декларацію, фіскали автоматично мали підстави вважати, що вартість активів платника податків становить 200 тис. грн, при цьому наявні кошти й активи б не враховувалися.

 

Наприкінці минулого року саме через суперечливі положення від вказаної податкової реформи відмовилися.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини