MENU

«Фотошоп» як останній порятунок від люстрації

4145 1

Закон "Про очищення влади" розвиває креативне мислення і спонукає до пошуку нових знань. Такий висновок можна зробити із сьогоднішньої історії про фальшиве "роз'яснення", за яким співробітниця фіскальної служби хотіла сховатися від люстраційної перевірки. Об'єктивне розслідування правоохоронцями цієї ситуації має стати наукою для тих, хто все ще вірить у гнучкість букви закону.

Що ж власне сталось? Відтворюю хронологію, як ми це зробили в рамках службового розслідування у Міністерстві юстиції. Нагадаю, що зараз в Україні триває другий етап люстраційної перевірки, під яку підпадають працівники правоохоронних та інших силових відомств, зокрема, співробітники Державної фіскальної служби.

12 лютого на адресу Мінюсту надійшов запит від Ганни Володимирівни Ігнатенко щодо розповсюдження на неї норм закону "Про очищення влади", оскільки вона обіймала в період з 2010 року по 2013 рік керівні посади в територіальних органах Міністерства доходів та зборів залишилася в системі і не була звільнена на підставі норми про автоматичну люстрацію.

13 лютого цей документ було зареєстровано в Мінюсті у внутрішній системі обліку. 17 лютого його було направлено на департамент люстрації. 13 березня 2015 року нами було надано відповідь, яка, напевно, Ганні Володимирівні не сподобалась) Там було зазначено, що особи, які обіймали в період з 2010 року по 2013 рік більше року керівні посади в Міндоходів та зборів, мають бути звільнені автоматично.

У ході люстраційної перевірки Громадська люстраційна рада зробила запит до ДФС щодо низки посадовців та пані Ігнатенко зокрема. У відповіді керівництво фіскальної служби послалось на нібито "роз'яснення" Міністерства юстиції від 13 лютого 2015 року, де йшлось про незастосування норм законодавства до цієї громадянки. Ми зробили до них запит, щоб вони надали це роз'яснення. І факсом нам надіслали дуже дивний документ. Якби не ця відповідь, то історія не знала б своїх "героїв"))

У ЗМІ його вже охрестили "індульгенцією", оскільки в ньому йдеться про увільнення Г. Ігнатенко від люстраційної перевірки і взагалі від дії закону "Про очищення влади". Однак історія полягає в тому, що 13 лютого 2015 року Мінюст не видавав листа з таким номером (Г-2687), більше того, не міг день у день відреагувати на такого роду запит, оскільки він потребує детальної перевірки. Відтак можемо стверджувати, що це банальна фальсифікація.

Цікавий навіть сам вид фейкового документа. Так, частина його може бути справжня – це друга сторінка з підписом (хоча це може бути встановлено тільки після експертизи оригіналу документа, якщо такий існує), а от перша сторінка – суть "роз'яснення" – має невідоме походження. Більше того, друга сторінка із підписом має нейтральний характер – роз'яснює загальні положення закону "Про очищення влади" – та не містить жодної згадки про громадянку Ігнатенко, а навпаки – на ній наведені факти, які не співпадають з її зверненням.

Чому за це фальшиве "роз'яснення" вхопились поважні ЗМІ, і опублікували, не отримавши пояснень Мінюсту? Чому Державна фіскальна служба взяла такий документ в роботу, не підтвердивши його оригінальність і походження? Хто фабрикував документ, якщо його оригінал взагалі існує (нам було надано поки що лише факсокопію)?

На ці питання мають дати відповідь правоохоронні органи, куди передамо відповідні матеріали. Упевнений, що виконавці цієї провокації понесуть заслужену кримінальну відповідальність. Окрім того, ми направили офіційний запит на ДФС для того, щоб з'ясувати, хто саме подав до фіскальної служби фальсифікований лист-роз'яснення. Організатори ж можуть, нажаль, записати собі провал спецоперації. Хоча за моєю інформацією, такі випади проти Мінюсту, люстраційного департаменту, особисто керівників відомства – лише починаються.

Для усіх, хто хоче продовжувати "креативити" довкола закону "Про очищення влади", хотів би ще раз наголосити: даний закон має однозначні норми, які не підлягають додатковому трактуванню чи роз'ясненню. Якщо людина працювала певний час на певних посадах (а пані Ігнатенко таки працювала в органах Міндоходів на керівних посадах більше, ніж протягом року в період з 2010 по 2013 рік) – вона піде з державної служби незалежно від партійної приналежності, політичних чи економічних зв'язків тощо. А тим, хто намагається уникнути перевірки і власне люстрації у протиправний спосіб – загрожує ще й тюрма.

Також нагадаю, що нещодавно Уряд за ініціативи Мін'юсту ухвалив доручення, за яким усі органи, де проходить люстраційна перевірка, мають відзвітувати про її результати, що нівелювати спроби чиновники часів Януковича залишитися на своїх посадах. Вся інформація, яку отримає Мін'юст, буде офіційно оприлюднена, тож всі зможуть побачити, які посадові особи були приховані від люстрації.

Нижче наводжу сканкопію оригінальної відповіді Міністерства юстиції пані Ігнатенко.

Фейковий документ і так можна легко знайти в інтернеті)





Павло ПЕТРЕНКО, міністр юстиції України


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини