MENU

З філософії Канта постала найпотужніша зброя, яка долає паніку і страх - письменниця

4661 1

Коли помер філософ Кант, на чистому небі з’явилась біла хмаринка і мешканці Кенігсберга побожно казали: «То душа пана Канта».

У центрі міста, що тепер називається Калінінградом, досі не розібрано руїни Королівського замку, який розбомбили союзники,що твердо вірили, ніби в його підвалах займаються чорною магією. Є повно російських фільмів, книг на цю тему, де нас намагаються переконати,що це так, що це місце сили, і той, хто ним володіє, може захопити увесь світ, коли захоче. І протистояти йому здатні відьми, мольфари, афонські старці та ритуал «пульса денура».

Під впливом обставин я дещо по-іншому почала сприймати вислів Імануїла Канта: «Людина – це істота, яка силою своєї уяви змінює світ». Тепер він набув моторошного відтінку. Ми бачимо, як ірраціональна фантазія про Третій Рим змінює сучасний світ, і зі Спаської вежі Кремля зблискує червоне око Саурона.

Цивілізований світ охоплює паніка, бо в ньому не залишилось воїнів, а лише торговці повітрям і розманіжені рантьє. Вони намагаються дати хабара Смерті: чужі життя в обмін на власні. Наші з вами життя, українці, грузини, чеченці, кримські татари, молдавани. А після цього – поляки, прибалти…

Великий і жахливий Гудвін виявився насправді маленьким переляканим чоловічком, що вмів кілька фокусів. Маленький дивакуватий Кант, з якого зробили туристичний бренд, виявиться врешті загибеллю для Іскандера, що прагнув захопити увесь світ, але помер від банальної дизентерії. Бо Кант – воїн, а воїни завжди тверезо оцінюють свої можливості і можливості ворога. З філософії Канта постала найпотужніша сучасна зброя, яка здатна подолати паніку і страх: Закон іменування, сформульований грузином Мерабом Мамардашвілі. Закон звучить так: НАЗИВАТИ РЕЧІ ЇХНІМИ ІМЕНАМИ.

Спустошений семидесятилітньою окупацією Кенігсберг тепер нашпигований Іскандерами. Можливо, йому доведеться загинути знову, щоб врятувати світ, у якому вже не буде місця торговцям повітря, розманіженим рантьє і астрологам. І вираз про моральний інстинкт і зоряне небо набуде іншого відтінку. Пил осяде і над руїнами у чистому небі пропливе біла хмаринка. Цього могло б не статись, якби в світі вчасно назвали речі вголос їхніми справжніми іменами.

Галина ПАГУТЯК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини