MENU

Весняна хандра: боротися чи не боротися – ось в чому питання

6749 0

Ви йдете з роботи, а в сумки з пакетом молока і хлібом неначе хтось цеглу поклав? Прокинутись вранці для вас вчинок, еквівалентний подвигу Супермена? Елементарна хатня робота викликає у вас мігрень, і після миття посуду ви мусите прилягти на годинку, бо втомилися? Традиційні зустрічі наприкінці тижня з друзями стали обтяжливим обов'язком? Вітаю у клубі – у вас весняна хандра.

Недуг, котрий незмінно приходить наприкінці зимової сплячки щороку, аби вимотати з вас останні жили. Зміна пір року, погоди, тиску, магнітні бурі, сезонний брак вітамінів, нестача сонця (або його надмір) – такими є найпоширеніші причини стану вареної картоплі, котрий прийнято називати хандрою.

Ви мляві, у вас немає бажання займатися навіть улюбленим хобі, хронічно поганий настрій змушує обмежувати спілкування з людьми… На додачу кілька набраних за зиму кіло в тандемі з хандрою змушують вас всерйоз замислюватись про самогубство. Усі ми через це проходили, і не всі – безболісно.

Всюдисущі жіночі психологи мають на цей випадок чимало порад, якими радо діляться з усіма охочими. Як гомо сапієнс, котрий весняну хандру пережив за життя не раз і не двічі, можу з упевненістю заявити, що більшість цих порад – повна туфта, котру придумав той, хто живих нормальних людей (не Суперменів) бачив хіба що на картинках в підручнику з біології.

Міф з розвіювання хандри №1: їжте більше овочів та фруктів, споживання зелені дасть вам прилив сил та бадьорість. Насамперед дайте середньостатистичній домогосподарці з харчовим бюджетом півтори тисячі на місяць змогу активно купувати овочі з фруктами, і я увірую в вашу психологічну релігію.

Поза тим, безумовно, свіжі овочі й фрукти – це прекрасно. Тільки панове психологи чомусь ніколи не згадують про те, що тепличні помідори-огірки на початку весни більше нагадують водянисту пестицидну бомбу, котра викличе у вас розлад кишечнику, але ніяк не бадьорість. До того ж, коли у вас стан хронічного недоїдання через брак апетиту чи часу і коли ви нагадуєте анемічну примару, шмат м'яса, повірте, надасть вам значно більше бадьорості, ніж листочок салату.

Міф №2: менше спіть – на сон ви витрачаєте свій дорогоцінний час. Прокидайтесь о 6 ранку, коли організм працює в повну силу, випийте літр води, зробіть зарядку на свіжому повітрі, після цього почитайте улюблену книгу чи промедитуйте – і вашу хандру зніме, як рукою. А тепер моментiк – куди подіти чоловіка, котрому треба на роботу, дітей, котрим треба до школи і в садок, собаку, котрому треба банально надвір, і вашу роботу, на котру треба вже вам?

І як обійти увагою той факт, що ви в принципі лягли пів на третю, бо в молодшого різалися зуби, або тому що довелося на дому доробляти квартальний звіт? Менше спати, кажете? Коли в принципі чотири години сну на добу здаються вам раєм?

Міф №3: більше рухайтесь: запишіться на фітнес, пілатес, йогу, аеробіку, і бажано на все одразу. Продовження міфу номер два. Якщо на ваш сонний, виснажений перебудовою на теплу пору року організм навалити додаткові фізичні навантаження, він згорить, як перегрітий мотор. Якщо ви маєте наснагу ходити в гурток з рукопашного бою в той час, як особисто мені часом буває складно навіть набрати у чайник води – я щиро вами захоплююсь.

Але навіть якби усі психологи світу обіцяли мені дзен і довічне щастя після вечірньої 10-кілометрової пробіжки в той час, коли у мене весняна хандра, – я б не замислюючись знехтувала і дзеном, і щастям на користь крісла, пледа і теплого чаю.

Мій власний рецепт: до біса психологів – боротися з хандрою непотрібно. Бо безглуздо. Хіба що вам нічим зайнятися, крім як втілювати в життя поради з модних журналів, які акуратно передруковуються раз на два місяці в різних рубриках під різними назвами. Ви все одно програєте, а до хандри додасться ще й відчуття безпорадності, оскільки у боротьбі з власним організмом програєте і ви, і організм.

Просто займайтеся повсякденними справами, живіть, як живеться, і повірте – не за горами той день, коли все стане на свої місця і прокидатися вдосвіта, аби поснідати гілочкою петрушки і вирушити звертати гори, ви будете без жодних проблем.

Олена КОНЦЕВИЧ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини