MENU

До кінця року зареєструвати бізнес можна буде в банку або в нотаріуса - плани Мін'юста

4579 3

Реєстраційні послуги: вектор – на ДЕцентралізацію!

В Україні будуть якісні послуги із реєстрації майна і бізнесу. 

Спільно з громадськістю ми уже визначились, що переважна більшість цих послуг піде в онлайн, а ті, що залишаться - надаватимуться органами місцевого самоврядування, нотаріусами і банкірами. При цьому держава лише регулюватиме ціну і стандарт надання такої послуги. 

Натомість державні реєстратори як клас в системі Мінюсту зникнуть взагалі.

Нещодавно поважний експерт Віктор Тимощук дорікнув Мінюсту, а в його особі - усьому Уряду, що ми нібито централізуємо адмінпослуги замість їх децентралізувати. Дійсно, наразі держава є монополістом у сфері надання реєстраційних послуг. Однак у формулюванні експерта йдеться швидше про звичайне розширення повноважень місцевої влади, а не про реальне покращення життя пересічного громадянина. 

Реальна ж децентралізація - це повна відмова від надання послуги державою (вона тільки встановлює стандарти, правила і ціни), а не передача цих функцій від чиновника одного рівня чиновнику іншого рівня. Суть децентралізації полягає у покращенні якості надання послуги громадянину. А наданням послуги мають займатися нотаріуси, банкіри та інтернет.

Хочу наголосити, що досі ніхто з попередніх міністрів юстиції не відмовлявся від своїх функцій, а навпаки робив усе можливе, щоб їх максимальну кількість зосередити та замкнути на собі. 

Часи змінилися. Нині ми прагнемо передати максимальну кількість функцій, які досі були монополією, тим, хто зможе їх надавати якісно, перетворивши на реальний сервіс, а не на проблему для громадян. При цьому відповідна держструктура паралельно не працюватиме.

Більше того, Верховна Рада вже ухвалила урядовий законопроект щодо спрощення умов ведення бізнесу (№1580), який передбачає запровадження перших кроків з децентралізації та спрощення надання адмінпослуг та створює умови для запровадження електронних сервісів. Нині цей документ знаходиться на підписі у Президента. Сподіваюся, що він буде підписаний якнайшвидше, попри велику кількість лобістів, які активно виступають проти такого спрощення.

Ми розраховуємо, що локомотивом децентралізації надання адмінпослуг стануть нотаріуси. Так, вже з квітня право реєструвати договори оренди земельних паїв, з чим роками не могли впоратись реєстратори, отримають саме вони. 

Міністерство юстиції вже розробило законопроект про передачу всіх функцій реєстрації нотаріусам, банкам та владі на місцях. Щойно він буде ухвалений - ми готові на наступний день запускати необхідні механізми. До кінця року закінчити ці процеси реально. Довгострокова ж перспектива реформи сфери надання адміністративних послуг, як уже неодноразово було сказано – повне переведення їх у режим онлайн.

Нагадаю, що уже з квітня низку документів - свідоцтво про право власності, витяг про державну реєстрацію, рішення про зупинення розгляду заяви, рішення про відмову в реєстрації прав - можна буде оплачувати і отримувати в інтернеті після подачі пакету необхідних паперів до офісу реєстратора. Розпорядженням Кабміну всі державні органи зобов’язані послуговуватися офіційними реєстрами і не вимагати від громадян паперових витягів. Тому на постійному оновленні цих документів теж можна економити.

За середини квітня всі електронні сервіси можна буде отримати на сайті Мінюсту. Для цього ми зробимо портал максимально простим, швидким, зручним, орієнтованим на відкритість для споживача, схожим на інтернет-магазин.

До переліку надавачів реєстраційних сервісів можуть долучитися і місцеві органи самоврядування. Однак не у статусі монополіста, а у статусі ОДНОГО З варіантів надання послуги. При цьому місцева влада має розуміти, що окрім розширення прав, вони отримають додаткові обов’язки, які полягатимуть у надання громадянам ЯКІСНОГО сервісу. 

Якщо місцева рада готова взяти на себе таку відповідальність і надати сервіс на рівні із приватним сектором - то ми не будемо цьому заважати. 

На жаль, приклади, наведені шановним експертом щодо реалізації таких проектів у деяких містах України - є лише винятками, що підтверджують правило: місцева влада у більшості випадків СЕРВІС надавати не готова.

Якщо ж сьогодні ми на законодавчому рівні просто передамо цю «естафетну паличку» місцевій владі, то зацементуємо таким чином саме погану послугу.

Це буде той самий недолугий державний реєстратор, в якого лише змінилася вивіска, з чергами і хабарями. Децентралізація має бути глобальніше, ніж просто розширення прав місцевої влади без відповідного інструментарію і контролю.

Я багато разів казав і готовий повторити ще раз: Мінюст не тримається за функції реєстрації, як це робила попередня влада. Але ми прагнемо, щоб реєстраційні послуги надавалися на якісно новому рівні та перетворилися на сервіс для громадян. Ми готові приймати всі конструктивні пропозиції щодо покращення якості надання послуг реєстрацій і реформування системи юстиції в цілому.

Павло ПЕТРЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини