MENU

Людське життя ціною у 20 доларів. Історія бурштинокопачів

5019 0

Український бурштин можна побачити на ринках за кордоном. І як правило, він туди потрапляє нелегально. З цього кожен має свою долю. Той, хто переправляє, поставляє і «кришує».

В той час, як українські можновладці ділять мільйони (якщо не мільярди), місцеві, рівненські та волинські селяни беруть лопати в руки і йдуть копати.

Про мільйони вони поки не думають, бо раніше їм не снився і такий заробіток.

У Маневицькому районі Волинської області почали копати не так давно – восени 2014 року, - розповідають ті ж самі копачі. «Раніше ми не знали, що в нас є бурштин. Але якось побачили невідомих людей поблизу лісу. Зацікавилися. А виявилося, що то рівненські бурштинокопачі приїхали до нас».

Бо поруч з тим – на Рівненщині чи Житомирщині це відбувається уже давно, і ні для кого не секрет, що там «крутяться» чималі гроші. Можливо, й на Волині це відбувається роками, тільки про це ніхто не знав, або ж не хотів знати.

- І скільки ви вже накопали? - питаю в місцевих хлопців, які зовсім не схожі на багатіїв, які змогли добряче на тому заробити.

- Та вже і на машину, і на хату, - сміються молодики.

Для них я – невідома людина, яка приїхала досліджувати спосіб життя їхнього села. Вони не знають, вірити мені чи ні, але показую їм посвідчення і бачу, що очі світяться довірою. Прошу в них показати мені викопані ділянки. Шукають машину. Поки ми чекаємо на їхнього друга, розповідають багато цікавих історій про те, що вже вимитий бурштин відвозять в Маневичі або Кузнецовськ, де за певну суму віддають його людям, які потім відвозять його на кордон. Ті ж люди можуть перевозити його через кордон, де про все вже домовлено з митниками. Або буває й по-іншому – вони передають іншим людям, а ті його перевозять за кордон в Польщу. Але Польща – це один шлях, про який впевнено говорять копачі.

- І скільки ви за нього отримуєте? - питаю в них ненав’язливо, хоча бачу, що це питання викликає підозру.

- Від 100 доларів за 20 грам і більше, - кажуть.

Автівкою ми їдемо до лісу. По дорозі іронічно погрожують мені, що «можуть мене там закопати». Я розумію, що це все жарти. Ті хлопці й самі дуже мало знають про те, куди вони «влипають». Точніше – вже влипли. 
Під`їжджаючи ближче, бачимо дорогу до лісу, перекриту гіллям. Вочевидь, туди машини не їдуть. Прямуємо далі. Свіжі сліди від автомобіля. А потім – свіжі ями.

- Вимивають помпами… У нас таких нема, - бідкаються, - так би більше накопали. А ми лопатами, - показують велику яму в лісі, викопану власноруч.

- Кілька днів поспіль тут.

- І скільки вас?
- Як коли. Від 10 до 15 людей.

Оглядаємо все навколо.

- Там, по ту сторону річки, набагато більше ям. І там дуже небезпечно.
- Чому?
- Невідомі люди з автоматами. Копають вночі. У масках.

Намагаюсь поговорити з ними. Пояснити їм, що це незаконно і приносить шкоду природі.

- Ви ж розумієте, що це незаконно?
- Так. Навіть «менти» вже були.
- І що?
- І нічого, - сміються, - бачили в «неті» відео, де на Рівненщині місцеві виганяли «ментів» з палицями з лісу? Ото правильно зробили.
- Але ж було б значно краще, якби видобуток узаконили…
- Та хто його знає… Але якщо чесно, то жах… У Дубровиці так ліс перерили, що страшно… Одні ями, - погоджується зі мною один із хлопців.
- Нам вже пропонували навіть «кришу».
- «Кришу»? Хто?
- А один чоловік, який представився «Самообороною Волині».
- І що саме казав?
- Що як захочемо копати, щоб йому сказали, - сміються. - Але ви не кажіть нікому, бо нас потім можуть знайти і вбити…

У них навіть є номер чоловіка, який сказав, що «допоможе в разі чого». Повертаючись з лісу, вони таки погоджуються зі мною, що незаконно копати – це неправильно і кажуть, що не проти працювати офіційно і отримувати за це гроші.

- Ми то за, але коли за цим стоять перші люди країни, то хіба їм вигідно це узаконювати?
От тоді я розумію, що вони не такі вже й не в темі, як мені здавалося спочатку. 
- Краще не лізти сюди, - кажуть на прощання.

За інформацією, отриманою з власних джерел, відомо, що до незаконного видобутку бурштину мають відношення і деякі впливові особи Волині – зокрема, із правоохоронців, постреволюційні організації, які продукували нові, чисті ідеї розвитку суспільства, вмить забули про Революцію Гідності і взялися «захищати місцевих від банд «кришувальників».

Тільки от самі ж місцеві на це знизують плечима, бо тепер вони не знають «хто є хто» і кому вірити.

У Верховну Раду подали два законопроекти щодо врегулювання незаконного видобутку бурштину.

Але що буде з волинським бурштином – невідомо. Є інформація про те, що з`являються нові ділянки, які теж потрапили на око копачам. Зараз же незаконно видобувають у Ратнівському, Любешівському та Маневицькому.

Ірина МУСІЙ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини