MENU

Прихована правда про житлово-комунальні послуги

15071 8

З приходом весни у громадян України все більше зростає хвилювання. І пов’язане воно не стільки з наближенням посівного і дачного сезону, а з питанням, як вижити в умовах, коли все зростає в ціні, а левова частка витрат прийдеться на житлово-комунальні послуги.

3 березня, як вирок, прозвучало рішення Національної комісії з регулювання в енергетиці та сфері комунальних послуг про різке зростання їх вартості.

Тарифи новітнього зразка

Так, з 1 квітня поточного року мінімальний тариф на газ для населення підвищиться в 3,3 рази – до 3,6 тис. грн за тис. куб. м палива. При цьому мінімальний тариф на газ для населення встановлюватиметься в опалювальний сезон з 1 жовтня по 30 квітня при максимальному споживанні палива в обсязі до 200 кубометрів на місяць (для зимового періоду це означає жити майже на вулиці). У разі перевищення встановленого мінімального обсягу наступні обсяги будуть оплачуватися з розрахунку 7,188 тис. грн за тис. куб. м палива. У період міжсезоння – з 1 травня по 30 вересня – вартість природного газу складе 7,188 тис. грн за тис. куб. м, незалежно від обсягів споживання.

Що стосується тарифів на централізоване опалення – вартість тепла для українців підвищиться також з 1 квітня на 71,8%, тобто до 537,2 грн за Гкал. Раніше, НКРЕКП затвердила підвищення тарифів на електроенергію для населення, яке пройде у 5 етапів. Зокрема, до квітня 2017 року тарифи мають зрости в 3,5 рази, досягнувши середньозваженого рівня 122,83 коп. за кВ-год. Тож, на черзі зосталося лише підвищення тарифів на гаряче водопостачання. В загальному заліку українців очікує чотири хвилі зростання цін на ЖКП протягом найближчих років.

Грошей на всіх не вистачить

Уряд, як заспокійливу мантру, розповідає народу про субсидії, сума яких на цей рік встановлена бюджетом у 24,5 млрд. грн. І обіцяє, що їх усім вистачить, і заспокоює, що процедура отримання спрощена. Можна вірити, але ми звикли перевіряти.

На думку голови Уряду Арсенія Яценюка, виділених бюджетом коштів вистачить, аби забезпечити субсидіями не 1,2, як минулого року, а 4 млн. сімей (10 – 12 млн. українців). Хоча ця цифра під великим сумнівом, оскільки за прорахунками членів бюджетного Комітету Верховної Ради після здорожчання комунальних послуг субсидій потребуватимуть понад 2/3 населення держави, тобто не менше 28 млн. громадян. На підтвердження цих прогнозів не складно навести арифметику.

Розрахунок сплати за житло, який отримають українці за 1-кімнатну квартиру уже в травні, становитиме приблизно 1 тис. грн., що не повинно перевищувати 15% чистого сукупного доходу. Відтак, власник або власники такої квартири мають отримати в кінці місяця не менше 6,7 тис. грн. За даними Держстату середня зарплата в Україні не перевищує 3,5 тис. грн., відповідно кількість людей, що безболісно розраховуватимуться за своє житло, є мізерною. Отже, навряд чи уряду вистачить виділених 24.5 млрд грн., скоріш за все знадобиться щонайменше вдвічі більше.

І хоча Міністр соцполітики Павло Розенко запевняє, що внести корективи в Держбюджет нескладно, все ж залишається нез’ясованим питання - а звідки візьмуться ті кошти? Планувалося, що рятівний рядок в Бюджеті про видатки на субсидії наповниться за рахунок газовидобувачів та транзитерів газу. Нашим олігархам дуже складно розлучатися з грошима, тому вони вже попередили, що газовидобуток в Україні ймовірно скоротиться і зменшаться надходження до бюджету, пояснюючи це зростанням податкового тиску. Як відомо, з цього року газовидобувні компанії сплачуватимуть майже вдвічі більше за видобуту сировину та ренту в порівнянні з минулими роками. Тому є підозра, що джерело субсидіювання дуже швидко «пересохне».

Уряду спрощення – людям ускладнення

За даними опитування, яке проводилося ресурсом «Україна Комунальна» в період з 16 по 22 лютого, більшість респондентів не задоволені удосконаленим механізмом отримання пільг. Так, 35% опитаних зауважили, що згідно з новими правилами, вони втратили право на отримання субсидій. Ще 23% також не отримали пільг на сплату ЖКП, адже досі не можуть зібрати всіх необхідних документів. 17% опитаних отримали субсидію за новим механізмом, однак вважають, що це не врятує від нових тарифів. 19% читачів взагалі не потрібна субсидія. І лише 4% відзначили покращений механізм отриманні субсидій.

Зацікавило, звідки з’явилися ці 35%, які втратили право на отримання субсидій, якщо за прийнятою постановою коло людей значно розширилося? Спробуємо пошукати відповідь.

Почнемо з найпростішого. Нам обіцяють, що постачальники комунальних послуг протягом квітня розішлють усім платникам необхідні документи для отримання субсидії. Але ж їх декілька: постачальники тепла, гарячої води та електрики. Тому варіантів два: або нас закидають стосами паперів з кожної компанії, що надає послуги, або, як завжди, покивають один на одного і на тому кінець. Оскільки нема відповідального, нема з кого й спитати.

Про прийняте рішення соцоргани повинні повідомити заявника протягом 10 днів з моменту отримання документів. З іншого боку, уряд обіцяє повністю розібратися з накопиченими документами до 1 жовтня. А де взяти гроші на «комуналку» тим, кому не вистачає заплатити уже сьогодні? Це свідчить про те, що механізм недосконалий і загрожує цілим переліком накладок. Не виключено, що сьогодні дадуть, а в жовтні прийдуть відбирати.

Наступна зачіпка – це набір документів. Так, їх кількість зменшена до мінімума: заява на отримання субсидії і декларація про доходи. До неї вписують усі кошти, одержані за місцем роботи, тобто не тільки зарплату, але й преміальні, понаднормові, відпустки і т. п. Причому для премій та щорічних винагород встановлено особливе правило - за рік ураховується не більше однієї винагороди за вислугу років. Чи зможе звичайний громадянин, який не має уявлення про Методику обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги, не помилитися? Тим більше, що методика вимагає врахування різних доходів (понад двох десятків категорій) і по-різному розрахованих. Наприклад, зарплату потрібно брати нараховану, аліменти отримані, а доходи від земельних ділянок та особистих селянських господарств - за спеціальними формулами. Передбачаючи, що всі дані будуть перевірятися у фіскальних органах, не виключені масові повернення невірно заповнених декларацій. Як наслідок, з’явиться ціла купа фірм і фірмочок з надання платних послуг, які захочуть заробити на бажаючих отримати субсидію.

На завершення пригод з заповненням декларації соцпрацівники мають право прийти до будь-якого платника, щоб перевірити матеріально-побутові умови домогосподарства – як на етапі розгляду документів на оформлення субсидії, так і в будь-який момент після її надання. У першому випадку, якщо будуть виявлені додаткові джерела доходів, не зазначені у декларації (наприклад, людина здає в оренду житлове приміщення або його частину, працює без оформлення трудових відносин, має дохід від утримання худоби, птиці та ін.), то в нарахуванні субсидії буде відмовлено. В іншому випадку треба буде повернути всю суму наданої субсидії у подвійному розмірі.

«Немає худа без добра»

Зараз в країні біднішають усі, навіть ті, хто ще вчора почувався більш-менш захищено. До цієї когорти впевнено можна віднести і представників дрібного і середнього бізнесу, державних службовців, які значною мірою поповнювали свої доходи за рахунок вдячності «ходоків». Зараз багато чого змінилося, тому лібералізація надання субсидій є нічим іншим як урядовим компромісом. За новими умовами не обмежені в державній допомозі ні безробітні, не зареєстровані у службі зайнятості, ні власники декількох квартир або автомобілів, ні орендарі і орендодавці помешкань. При цьому нема відпрацьованого механізму. Поки незрозуміло, кому буде надана субсидія, якщо власник та орендар подадуть заяви одночасно. Не все ясно і з власниками кількох об'єктів нерухомості. На який з них буде надаватися субсидія, хто буде наділений правом вибору? Як бути з квартирами, якими володіють заможні громадяни, але зареєстровані в них громадяни з невисоким доходом? Чинне законодавство не вказує, що робити з квартирами, які залишилися в «окупації», адже комунальні борги по них зростають. Ці проблеми виходять за рамки регламентації субсидій, але вирішувати їх теж потрібно.

У нас, як завжди. Спочатку будуємо споруду, а потім затверджуємо до неї проект. Розуміти це треба так, комунальні платежі зросли в рази, рівно настільки, наскільки впали доходи, уряд обіцяє допомогти, але до кінця не знає як. Схеми ще не раз будуть мінятися, а механізми відпрацьовуватися – в цьому нема жодних сумнівів.

Алла БАГІРОВА


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини