MENU

Парламентську ТСК із розслідування корупції в Уряді створять у четвер - Добродомов

5477 0

Без депутатського контролю за ходом цього розслідування, його чекає доля попередніх корупційних скандалів в Уряді – його просто знівелюють

Резонансна заява вже екс-керівника Держфінінспекції України Миколи Гордієнка спричинила сьогодні блокування трибуни Верховної Ради депутатами, котрі вимагали негайно поставити на голосування Проект постанови про створення тимчасовоі слідчоі комісіі (ТСК) з розслідування фактів корупції в уряді Яценюка.

Попри пручання депутатів коаліції щодо створення ТСК (передусім "урядової" фракції Народного фронту), спікер Верховної Ради Володимир Гройсман запропонував діяти за наступною процедурою: вже у середу свої засідання проводять профільні комітети (причому наш антикорупційний та правоохоронний проводять спільне засідання), куди запрошуються фігуранти скандалу: сам Микола Гордієнко та представники Уряду. Причому це засідання транслюватимуть у прямому ефірі. Можу впевнено спрогнозувати, що рішенням Комітетів буде рекомендація Верховній Раді таки проголосувати за створення цієї ТСК.

Попри запевнення урядової фракції, що цією справою мають займатися виключно правоохоронці (зокрема, Генпрокуратура), категорично не погоджуся з колегами по коаліції. І ось чому.

Ми пригадуємо, коли були гучні заяви про корупцію в уряді Яценюка з вуст колишнього Міністра охорони здоров'я Олега Мусія, котрого Арсеній Петрович у незаконний спосіб усунув від виконання обов'язків за оприлюднення інформації про корупцію у тендерних закупівлях ліків під "дахом" соратників Прем'єр-міністра. Генпрокуратура навіть не взяла в провадження перевірку цих фактів. Були заяви ще Міністра економіки Павла Шеремети, який добровільно покинув Уряд Яценюка. Теж правоохоронці зробили вигляд, що нічого страшного не відбулося. Ні розслідування, ні тим паче результатів цих розслідувань.

Крім того, була заява народного депутата минулого скликання Ігора Скосара, який пройшов за квотою Фронту змін (тобто особисто самого Яценюка), котрий публічно заявив, що він давав хабар за місце у виборчому списку – 6 млн. доларів. У тому числі і нинішньому Прем'єру. Навіть детектор брехні підтвердив правдивість його слів. Тоді Генпрокуратура обіцяла розібратися і порушити справу, а сам Арсеній Петрович публічно пообіцяв пройти детектор, щоб спростувати це звинувачення. Як розумієте, ніякого розслідування не проводиться і детектор ніхто не проходив.

Тому природною є підозра, що і в цих свідченнях Миколи Гордієнка "правоохоронний віз" так і залишиться на місці. Щоб цього не відбулося, потрібна тимчасова слідча комісія ВРУ, щоб тримати це розслідування на контролі, перевести його результати у публічну площину, щоб депутати теж могли ознайомитися із усіма документами та фактами. Це гарантія проведення об'єктивного розслідування! Якщо урядовцям немає чого боятися (як вони стверджують), тоді незрозумілий такий острах перед цією ТСК. Адже службове урядове розслідування щодо пана Гордієнка виглядає більш кумедно, зважаючи на той факт, що його проводили прямі підлеглі головного звинуваченого Арсенія Яценюка.

Тому не має сумнівів, що цього разу члени профільних парламентських комітетів підтримають створення ТСК, а депутати паралельно з роботою правоохоронних органів, підтвердять чи спростують звинувачення в корупційності урядовців на чолі з Яценюком. А головне – забезпечать прозорість та контроль за розслідуванням цієї резонансної справи!

Дмитро ДОБРОДОМОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини