MENU

Янукович создал чёрную дыру, в которой перестали действовать любые законы

890 1

Керівник профільного управління Адміністрації президента Денис Іванеско активно хвалиться досягненнями української влади у виконанні закону «Про доступ до публічної інформації».
 
Останній його запис був про те, що Україна посідає 8 місце у світі за рейтингом забезпечення права на інформацію.
 
Денис справді переживає за втілення цього закону. Він один з небагатьох держслужбовців, хто намагається розкривати інформацію. І відповіді за його підписом – найбільш ґрунтовні з усіх, які я отримую від органів влади.
 
Але він явно не хоче помічати іншого. В Україні не просто домінують чиновники, які не хочуть давати інформацію – ні, в Україні існують цілі ТЕМИ-ТАБУ, відносно яких ви ніколи не отримаєте інформацію по всій вертикалі влади.
 
Знаєте, що охороняється найбільше? Ні, не дані про військовий потенціал України або золотовалютні резерви. А будь-яка інформація, пов'язана з власністю президента Януковича, оформлена через його підставні фірми.
 
Я вже писав, що навіть офіційна версія влади про те, що Янукович володіє у «Межигір'ї» тільки ділянкою землі площею 1,7 гектари, не знаходить свого документального підтвердження.
 
Мова навіть не про те, щоб отримати договір купівлі-продажу цієї ділянки. Якби ж то... Влада секретить не тільки суму, за яку було продано Януковичу ці 1,7 гектари. Ні, вона відмовляється повідомити навіть дату (!), коли було укладено цю угоду.
 
Але закон про доступ, виконанням якого хвалиться Денис Іванеско, забороняє засекречувати інформацію про розпорядження державним майном – в даному випадку державною землею, яка була передана в приватні руки Януковича.
 
Після всіх відмов ми пішли до суду і програли першу та другу інстанції. При чому про програш в апеляції ми дізналися постфактум, оскільки до суду нас навіть не викликали.
 
Апофеоз маразму – влада втаємничила розмір земельних ділянок, які були відчужені після приходу Януковича в межах району його резиденції.
 
А тепер – ще один приклад. Це – лист Київської обласної державної адміністрації.
 


 
 
Ним вони відмовляються надати текст – ні, не якогось листа, а повноцінного розпорядження голови Київської обласної адміністрації Анатолія Присяжнюка від 28 жовтня 2011 року N1202.
 
І ще з яким цинізмом: «Юридична особа, інформація про яку міститься у запитуваному розпорядженні, просила утриматися від розповсюдження інформації, що стосується цієї особи, зокрема, рішень, що приймалися стосовно юридичної особи...».
 
При тому, що закон про доступ забороняє секретити дані про використання державного майна і вимагає надавати документ, просто закресливши конфіденційні дані.
 
А тепер розгадка. «Юридична особа», яка попросила засекретити всю інформацію про неї – це фірма-пустишка під назвою «Дом лесника». Саме на балансі цієї фірми значиться легендарний мисливський будинок Януковича у Сухолуччі, фотографії інтер'єру якого ми публікували цього року:
 


Зареєстрована ця фірма «Дом лесника» в Броварах у офісі Андрія Кравця – завгоспа Януковича. Кінцевим власником цієї фірми є той самий офшор з Ліхтенштейну P&A Corporate Trust, який володіє і «Межигір'ям». А директором «Дому лісника» є охоронець офісу Павла Литовченка, юриста родини Януковича і директора фірми Танталіт, на якій значиться саме «Межигір'я».

 
У розпорядженні Присяжнюка, яке він відмовився надати, ідеться про виділення нових лісових ділянок у довгострокове користування ТОВ «Дом Лесника». Розташовані вони всередині мисливського заказника Януковича в Сухолуччі – в Дніпровсько-Тетерівському лісо-мисливському господарстві.
 
Тому слова Дениса Іванеска не витримують випробування життям. Таке зухвале нехтування закону про доступ дозволяють собі прямі підлеглі президента – керівники Вишгородської районної та Київської обласної адміністрацій.
 

Володіння Януковича розростаються, але відкриту інформацію ви про це ніколи не дізнаєтеся. Ця тема – чорна діра, в якій перестають діяти будь-які закони. І що з цим робити – я не знаю. Можливо, Денис мені підкаже?

 

Сергій ЛЕЩЕНКО

 

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини