MENU

Опубліковано список абсолютних депутатів-прогульників

313 1

Депутати прогулюють кожне четверте засідання комітетів. Такі результати аналізу відвідування засідань комітетів протягом лютого-березня цього року, який проводився в рамках Моніторингу "Відкрито". При цьому 11 нардепів є абсолютними прогульниками.

Законом "Про статус народного депутата України" визначається, що депутати зобов'язанібрати участь у роботі комітетів та бути присутнім на засіданнях комітетів, до складу яких їх обрано. Ця норма має таку саме силу, як і, наприклад, право депутата на безкоштовний квиток на літак. Але ставлення до двох норм одного закону у депутатів різні.

Народні обранці з легкістю порушують вимогу брати участь у засіданнях комітетів. На це звернули увагу спостерігачі Моніторингу "Відкрито", які були присутні на засіданнях комітетів.


Ми вирішили дослідити, як депутати виконують свій обов'язок працювати у комітетах.

Для цього їм виділяються цілі окремі тижні. Проконтролювати, чи працює депутат у комітетах на тижні роботи у комітетах неможливо. Відповідний облік не ведеться. Про те, що ці тижні використовуються для інших справ говорять дві речі:

• Перша – це майже порожня автостоянка на ганку комітетів (Садова 3а). Під час пленарного тижня там не проштовхнутися. Вони працюють...

• Друга – кількість засідань комітетів на тижні. Комітети значно частіше збираються на пленарних тижнях, аніж на тижнях роботи депутатів у комітетах. Це видно з графіку "Загальна кількість засідань усіх комітетів за тиждень" (див. нижче). Чому вимальовується саме така картина? Бо лише на пленарному тижні є висока ймовірність, що на засіданні збереться кворум. В інші тижні переважна більшість депутатів просто відсутні в Києві.


Загальна кількість засідань усіх комітетів за тиждень: пленарні тижні – жовті стовпчики, робота в комітетах – зелені

Чи не єдиною можливістю проконтролювати, як депутати виконують обов'язок працювати у комітетах – є відвідування засідань.

Цю інформацію ми вирішили отримати через механізм доступу до публічної інформації. Відповідний запит був надісланий 31 березня. Досі чекаємо відповіді 5 комітетів: будівництва, містобудування і ЖКГ, бюджету, економічної політики, національної безпеки і оборони, промислової політики та підприємництва...

Відповіді інших комітетів показують, що середня відвідуваність засідань комітетів складає 73,5%, тобто в середньому депутати прогулюють одне з чотирьох засідань. Трійки "лідерів" та "аутсайдерів" виглядають наступним чином:


Насправді середній показник відвідування комітетів нижчий за 73,5%. Справа у тому, що данні надані лише щодо тих засідань комітетів, які мали кворум, а відповідно були легітимні. А в реальності у деяких комітетів виникають складнощі зі збором депутатів. Чого вартує лише 6 невдалих спроб зібрати комітет економічної політики Андрія Іванчука...


Щодо депутатів, то маємо наступні цифри: в усіх засідання своїх комітетів брали участь 106 депутатів, а 11 депутатів прогуляли усі засідання своїх комітетів.

Ось список прогульників:

• Балога Павло Іванович (позафракційний).

• Сольвар Руслан Миколайович (Блок Петра Порошенка).

• Бойко Юрій Анатолійович (Опозиційний блок).

• Єремеєв Ігор Миронович ("Воля народу").

• Мірошниченко Юрій Романович (Опозиційний блок).

• Жеваго Костянтин Валентинович (Позафракційний).

• Вілкул Олександр Юрійович (Опозиційний блок).

• Солод Юрій Васильович (Опозиційний блок).

• Бобов Геннадій Борисович ("Відродження").

• Омельянович Денис Сергійович (Опозиційний блок).

• Бондар Віктор Васильович ("Відродження").

З депутатами-прогульниками учасники Моніторингу "Відкрито" вирішили попрацювати окремо. Так усі вони отримають "Повістки". Ось такі:

Також учасники Моніторингу "Відкрито" проводять акцію "Увага! Розшук!".

А ще ми збираємо підписи під зверненням до Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана. Пропонуємо йому зробити 3 прості речі:

1) на офіційному сайті Верховної Ради на сторінках усіх народних депутатів України оприлюднювати інформацію щодо участі народних депутатів у засіданнях комітетів;

2) щомісяця оголошувати прізвища прогульників під час пленарного засідання Верховної Ради України;

3) слідкувати за тим, щоб прогули засідань комітетів позначалися на заробітній платні народних депутатів.

Свої підписи під цим зверненням пропонуємо поставити і народним депутатам. Усім.

* * *

Пишіть нам: [email protected]

Слідкуйте за діяльністю Моніторингу "Відкрито" на FB-сторінці.

Стати учасником Моніторингу можуть студенти, які заповнять он-лайн анкету.

Олексій БРАТУЩАК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини