MENU

Томенко: Уряд повинен вибачитися перед вченими за невдалий експеримент

317 0

Сьогодні Верховна Рада виправила одну важливу помилку Уряду – повернула працюючим пенсіонерам-науковцям виплату повної пенсії, без відповідних вирахувань, які передбачались урядовим законом щодо пенсійного забезпечення. До речі, саме це і було однією з причин, через які я не голосував за відповідний законопроект стосовно змін до пенсійного законодавства…

Як відомо, наслідком урядової ідеї про податок з працюючих пенсіонерів у вишах стало масове звільнення представників наукової еліти – академіків, професорів, доцентів, докторів наук та ін.

Але найтрагічніше в цій ситуації те, що досі Уряд, і зокрема керівництво Міносвіти, вважають -  їхнє рішення було правильним. І керівництво Міносвіти навіть не боїться публічно говорити про те, що то було правильне рішення, мовляв, нічого страшного в тому, що звільняться кілька тисяч професорів чи доцентів, немає…

Якби очільники Міністерства освіти зустрілися з викладачами (особливо, природничих та політехнічних вишів), вони би зрозуміли, що деякі кафедри, центри чи напрямки науки через їхні новації взагалі можуть зникнути. Бо у цих напрямках підготувати професора чи доктора наук не так вже і легко, а тим більше – дати час, щоб цей молодий доктор чи професор створив власну наукову школу і підготував молоде покоління.

Тому добре, що Верховна Рада виправила помилку Уряду, 308-ма голосами ухваливши Закон "Про внесення змін до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (щодо збереження науково-педагогічного кадрового потенціалу країни)". Сподіваюся, його скоро підпише і Президент України. Але все-таки було би добре, якби Уряд вибачився перед вченими і науковцями за цей недолугий експеримент.

Микола ТОМЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини