MENU

Фильм «ДНК – портрет нації» вызвал невиданную волну эмоций - Луканов

1031 0

По телеканалу«Україна» показали документальнукіношку «ДНК – портрет нації».  Якщокоротко, то там дослідили гени сотніукраїнців і стверджують, що ми частковопоходимо від різних племен, які мешкалина території України. При цьому посилаютьсяна аналізи британського вченого, даруйте,прізвище його я забув. Але найголовнішийнаш ген, як стверджується у фільмі, походить від арійців, які мешкалинавколо Дніпра багато тисяч років тому. 


І  от чи  то здаєтьсямені, чи то так воно і є, але ця  подіяв нас викликала  настільки бурхливіемоції, наче сам Янукович раптом оголосивсебе прямим спадкоємцем арійців,  аукраїнців найбільш геніальним народомна світі. Роблять квадратні  (віджаху?) очі, мовляв, це ж після тогонаціоналісти зовсім озвіріють.


 Довелосяпрочитати навіть глибокодумні припущення,що це Віктор Янукович збирається ниністати захисником українців, бо східнийвектор його політики провалюється. Саметому він, мовляв, замовив такийпроукраїнський фільм на ахметовськомутелеканалі. І далі позиціонуватимесебе, як новітній Бандера.


Замогильним (так меніздається) голосом на ФБ повідомляється,що українці оголосили себе пупом землі.І що ж тепер буде, коли Свобода ледь нездобула більшість у парламенті? Це жпочнеться відродження нацизму!


А якби раптом таке кінозняла  кіностудія імені СтепанаБандери при партії Свобода, то тут ужеб всі посольства, включаючи Ізраїль іСША,  висловили б своє занепокоєння.Інша світова громадськість теж немовчала б. Слава Богу, що до зйомоккартини приклався наполовину українець,наполовину єврей (він сам так про себеповідомляє) Ілларіон Павлюк.


Я не фахівець  зісторії, ні тим більше з генетики. Меніскладно оцінювати цей фільм з науковоїточки зору.  Але розумію, що  отакепросте виведення гену українців відаріїв, певна річ, спрощення. Та, вибачте,така вже природа науково-популярногокіно і так само літератури – вони неможуть не спрощувати. Тому природно, щоматеріал подається просто і зрозумілояк цукерка у фантику – розгорнув цейфантик, а там смакота без усякихвитребеньок.


Звісно, «професійні росіяни» невдоволені, бо в кіноспростовується міф про єдине коріннятрьох братніх народів. Але це, здається,не секрет уже ні для кого, крім самихпрофесійних росіян на чолі з лідеромїхніх думок колишнім одеситом, а нинімосквичем  Анатолієм Васерманом.

 

«Професійні українці»,можливо, візьмуть цей міф на озброєння.І доводитимуть, що українське корінняпоходить з таких глибин, куди  жоденінший етнос сягнути не здатен.


Всі інші подивлятьсяна все це як на зайву інформацію дляроздумів. У кожного з народів є своїпопулярні, а  значить спрощені історичні міфи. І чому ми від іншихмаємо відрізнятися?


Я цьго року мандрувавСвентокшиським воєводством Польщі.Десь десяток років тому на одному зкаменів цього воєводства знайшли нібитовідбиток лапи динозавра. Я його бачив: як на мене, вкрай не переконливо. Такийневиразний відбиток міг сформуватисяхто зна від чого.


Але поляки навколоцього цілий Парк юрського періодузбудували. Там виставлені опудаладоісторичних тварин та сцен із їхньогожиття. Туристи туди валом валять. І ніхтоне іронізує на тему, мовляв, Польща –батьківщина динозаврів.


Не сумніваюся, що в насне тільки парк не  побудували, а йсміялися б з такої ідеї  аж до гикавки.Кажуть, що від гикавки навіть помертиможна. Треба бути з цим обрежніше.

 

Юрій ЛУКАНОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини