MENU

Уровень замкнутости и постановочности общения Януковича с гражданами напоминает времена Брежнева - политолог

1102 0

Щонайменшездивування викликає набір зустрічей івізитів, що їх здійснив Віктор Януковичза час після дня голосування. Так,зайшовши на офіційний президентськийсайт в очі кидається, що Янукович побувавна Кіпрі, а також провів зустріч ізмолодіжними і студентськими лідерами.Ще глава держави взяв участь у нарадіз керівництвом прокуратури. Власне,все. Інших принципово важливих подій упрезидентському графіку не сталося.


Приміром, Віктор Януковичне дав прес-конференцію щодо результатіввиборів (обмежився звільненням кількохчиновників середньої ланки), не зустрівсяз представниками спостерігачів, непровів нараду із керівництвом НБУ щодокурсової політики або розширене засіданняКабміну із приводу падіння темпівпромислового виробництва, зниженняпоказників ВВП тощо. Студентські лідериі прокурори – саме ці найголовніші темизацікавили главу держави після складнихі неоднозначних виборів.


Із міжнароднимизустрічами така ж точно ситуація.Президент не полетів у Брюссель,Вашингтон, Москву чи Пекін. Він полетівна Кіпр боротися з офшорами. Справа,звичайно, корисна, якщо не брати доуваги, що це далеко не єдиний офшор, куди«тікають» капітали з України.


Чим продиктований такийдивний вибір зустрічей і візитів? Чомув ситуації, коли у країни є важливі,принципові питання, що потребуютьвирішення, озвучення позицій керівництвадержави, вибору вектору руху і стратегійдій, президент займається другосортнимичи навіть третьосортними справами. Нехочу образити студентських лідерів,але навряд чи постановочна зустріч зними важливіша за падіння ВВП чи сумнівнулегітимність нового парламентськогоскликання.


Янукович не розуміє,які проблеми є першочерговими і на щотреба звертати увагу, чим займатисяпередусім? Цього не може підказати йомуоточення? Ні. Видається, справа в іншому.Президента давно тримають у «теплійванній» хороших новин і приємнихзустрічей, не даючи зіткнутися ізреаліями. І саме через це Януковичвтратив відчуття реальності.


Аби президент не нервувавна міжнародних переговорах у світовихстолицях, де йому ставитимуть незручніпитання – не важливо у Москві чи уВашингтоні, адже питання там різні,проте всі незручні – його везуть наКіпр. Аби Януковича не питали проставлення до фальсифікацій і йому недоводилося червоніти за стан економіки,йому підсовують студентських лідерів.Ці старанно навчені на репетиціях хлопціпро 223-й округ точно не спитають.


Взагалі рівень замкненостіі постановочності спілкування главидержави із громадянами, награність,штучність та однобокість комунікаціїпрезидент-суспільство нагадує часиБрежнєва. Тільки у новому суспільствідо рота гаранту заглядають не всі, тожнаповнення «теплої ванної» доводитьсядобирати все старанніше.


Президент, який претендуєна те, аби бути національним лідером, ане головним феодалом на підконтрольнійтериторії не може замикатися в собі,уходити від проблем. Він має бутивідкритим і йти на вольові кроки длярозв’язання цих проблем. Та поки щоситуація йде до того, що Янукович одногоразу прокинеться у своїй «теплій ванній»і здивовано з’ясує, що навколо неїзруйновані стіни, а «Король – голий!».І дуже гірко, по-перше, що персональневідсторонення Януковича від ситуаціїпоглиблює проблеми всієї країни.По-друге, гірко, що він і близько незбирається прокидатися, навпаки дедалібільше впадаючи в політичний сон підприспіви оточення про «покращення».


Адже ви також не знаєте,чим зараз зайнятий президент?

 

Олексій Краснопьоров


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини