MENU

На месте Десятинной церкви в Киеве незаконно построят новый храм. ФОТОСХЕМА

399 0


Забудовникнамагається переконати киян, що бетоннаплита на 18-метрових палях – це лишенакриття над підмурками Десятинноїцеркви.


Дивлячись на проект, яне вірю в те, що десять рядів 18-метровихпаль забивають між підмурками Десятинноїцеркви лише для того, щоб звести накриттядля музеєфікації залишків храму. Невірю в те, що 30-см бетонна плита на цихпалях є лише накриттям залишків. Навіщоїї оздоблювати мраморними та гранитнимиплитами, якщо можна було б накритипідмурки, приміром, скляним куполом?Те, що фактично є підлогою чи навітьфундаментом, забудовник називає«накриттям». Весь цей проект схожийбільше на підготовку фундаменту длязведення нового храму.


Я показував зазначенийпроект посадки паль на інженерно-геологічному розрізі, багатьом архітекторам,не розповідаючи про який саме проектйдеться. Кожен з них одностайно заявляв,що, безумовно, йдеться про підготовчіроботи для будівництва великої споруди.

 

В той же час, якповідомлялося раніше, замовником проектузведення цієї плити-моноліта є КП«Дирекція реставраційно-відновлювальнихробіт», проект виконаний Творчоюархітектурною майстернею «Ю. Лосицький»та погоджений Спілкою архітекторівУкраїни (що видно з документів). 


Невже архітектори нездогадуються, що 18-метрові палі тамонолітна бетонна плита над підмуркамиісторичного храму - це лише перший етаппроекту, а другий, поки, від громадськостіприховують. Якщо ж заплановано справдіпобудувати лише накриття для підмурків,то воно має бути щадним стосовно пам’ятки,легким, прозорим та на опорах, які не«претендуватимуть» на роль фундаментунового храму.


Відповідний проектподається під завуальованою назвою «Проект консервації та сучасної музеєфікаціїзалишків фундаментів, проект благоустроютериторії та будівництва музею надрештками Десятинної церкви».


Згаданий проект ніякне нагадує проекти щодо музеєфікаціїрештків Десятинної церкви, які перемоглив конкурсі, організованому КМДА таМіністерством культури.

 

 


Олександр БРИГИНЕЦЬ 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини