MENU

Судебную расправу над первомайцами проведут в Киеве

899 0

 

Києво-Святошинський районний суд розглядатиме кримінальну справу заступника голови штабу кандидата від опозиції по первомайському 132 окрузі Аркадія Корнацького.

Розгляд справи по суті призначено на 17 грудня на 14.00. 

Відповідне рішення сьогодні оголосив головуючий Юрій Бурбела. Зазначимо, що цей же суддя розглядає справу так званих «васильківських терористів».

Сьогодні в Києво-Святошинському суді під його головуванням відбувся попередній розгляд кримінальної справи стосовно  заступника голови штабу Аркадія Корнацького  - Людмили Нікіткіної. 

Її інкримінують злочини передбачені частиною 5 статті 191(заволодіння чужим майном шляхом зловживання посадовою особою службовим становищем, вчиненого у великих розмірах),   частиною 3 статті 212 (ухилення від сплати податків, що призвели до  фактичного  ненадходження  до  бюджетів  чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах), а також частин  1 та 2 статті 366(службове підроблення).

Щодо останнього, то виникає питання, оскільки частина  1 ст.366 передбачає  покарання за  «складання,  видачу службовою особою  завідомо  неправдивих офіційних  документів,  внесення  до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів», а частина 2 статті 366 передбачає покарання за «ті ж дії, якщо вони спричинили тяжкі наслідки».

Тобто зрозуміло, що може інкримінуватись лише одна з частин статті, принцип «або/або».

Проте чомусь вважали за потрібне в обвинувальному висновку зазначити обидві частини статті 366, що в той же час може це свідчити про «неуважність» працівників прокуратури, або про їхню непрофесійність.

Дана справа безперечно потребує оголошення передісторії.

Про Первомайськ під час парламенських виборів дізнались всі. Небезпідставно це місто відтепер асоціюється з одним - «повний беспредел». Кандидат від опозиції по 132 мажоританому окрузі Аркадій Корнацький, який після підрахунку 100% протоколів, отримував переконливу перемогу, проте майже добу потому дані кардинально змінилися - і перемогу здобув уже кандидат від Партії регіонів Травянко. 

Після цього прихильники Корнацького зібралися біля будівлі ОВК, щоб відстояти свій вибір. Потім підключились і суд, і співробітники спецпідрозділу «Беркут», які в міру своїх можливостей допомагали встановлювати результати парламентських виборів на 132 мажоритарному окрузі.

Кадри цієї доблесної «допомоги» правоохоронців побачив весь світ, а ЦВК округ № 132 своєю горезвісною постановою назвав проблемним і таким, де результати виборів встановити неможливо.

Зазначимо, що впродовж 2010-2011 рр. проти керівників ТОВ «Агрофірма Корнацьких» було порушено кілька кримінальніх справ.

Аркадій Корнацькій заявляв, що такий тиск на нього здійснюється за вказівки Адміністрації президента і  Генпрокуратури. Також він повідомляв, що володіє інформацією про те, що землі агропідприємства, яке йому належить свого часу дуже сподобалися сім'ї генпрокурора Віктора Пшонки.

Сьогодні ж на лаві підсудних опинилась фінансовий директор «Агрофірми Корнацьких», а також заступник голови штабу опозиції в Первомайську Людмила Нікіткіна.

Справа проти неї була порушена 24 липня слідчим Первомайського відділу. 26 липня вона було передано до слідчого управління Миколаївській області для подальшого розслідування. А 27 липня вже було проведено затримання.

Але головне відбувається у вересні. Якогось дива 27 вересня Людмилу Нікіткіну переводять з Миколаївського СІЗО до Київського СІЗО. І, до речі, в той же день Шевченківський районний суд продовжує їй запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Виникає цілком логічне запитання: «Чому?»
Як пояснив адвокат затриманої, в порушення вимог КПК у слідчих органів Миколаївської області, в провадженні яких було кілька справ. Потім за ініціативи одного із заступників Генерального прокурора ці справи були витребувані і об'єднані в одну. Це вже сталось в слідчому управлінні Київської області.

Потім, коли досудове слідство закінчилось, справа була направлена до Вищиго спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ і вже там визначено, що за підсудністю дану справу слід відправити до Києво-Святошинського суду.
 


Сьогодні, 28 листопада, в цьому ж Києво-Святошинсому суді відбувся попередній розгляд справи Людмили Нікіткіної.

Автоматизована система документообігу суду спрацювала чітко, призначивши дану справу нікому іншому, а саме Юрію Бурбелі. 

Як повідомляє видання ОРД, він побудував кар'єру в органах МВС. 24 грудня 2006, коли Кваліфікаційною комісією суддів у колишнього міліціонера був прийнятий іспит, йому привласнили кваліфікацію судді.

Як стверджує інтернет-видання ОРД, Юрій Бурбела спеціалізується на розгляді справ «особливих», тих, де замішані інтереси силовиків в цілому, або Головного слідчого управління зокрема. У 2009 році беззаконня ведення процесів Бурбелою вивів з терпіння навіть Голову Ради суддів України, який відправив у кваліфікаційну комісію ряд документів, що свідчать про порушення законодавства України при розгляді справ ставлеником силовиків. Однак ККС в задоволенні звернення відмовила, а дисциплінарне розслідування закрила.

Тому особливих ілюзій не було. 

Строна ж захисту робила те, що вона мала робити. Зокрема було заявлено клопотання про направлення справи для  подальшого розгляду до Первомайського міського суду Миколаївської області, оскільки розгляд справи повинен відбуватись в суді, в  районі діяльності якого вчинено злочин(ст. 37 КПК)

Також стаття 38 КПК «Передача справи з одного суду до іншого» передбачає, що з метою забезпечення найбільш об'єктивного і повного розгляду справи,  а також найкращого забезпечення  виховної  ролі  судового розгляду, в окремих випадках  справа може бути передана на розгляд суду за місцем проживання чи роботи обвинуваченого або  за  місцем знаходження більшості свідків.

Питання про передачу справи до суду іншої області вирішується Головою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ чи його заступником. Чим пояснити рішення  Вищого спеціалізованого суду розглядати дану справу в Києво-Святошинського суді?місцем знаходження більшості свідків? Місцем проживання обвинуваченої чи місцем скоєння злочину?

Відповіді немає.

Далі захисники звичайно ж клопотали про зміну запобіжного заходу на підписку про невиїзд. Аргументи прості:справа вже передана до суду, тож підсудна не зможе перешкождати встанвленню істини по справі або ж продовжувати злочину діяльність.

Крім того, захисники звернули увагу суду на те, що обвинувачена страждає на ішемічну хворобу серця. Стан здоров'я Людмили Нікіткіної погіршується, про що свідчить довідка від Інституту кардіології, який рекомендував хворій госпіталізацію. Проте медчастина СІЗО байдуже поставилася до цієї інформації.
І суд також це абсолютно не зацікавило.

Як і не зацікавило те, що обвинувачена не ознайомлена з обвинувальним вироком. 

Оголошене рішення — для зміни запобіжного заходу підстав не встановлено, для зміни підсудності, а саме направлення справи до  Первомайського міського суду Миколаївської області підстав не вбачається, оскільки підсудність справи визначав Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Справу призначити до розгляду на 14.00 17 грудня.

Оголошена постанова оскарженню не підлягає. Все. Крапка.

Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини