MENU

ПР исполняет собственные обещания на 0,6%

420 0


Всі пам’ятають минулорічні соціальні ініціативи чинного Президента, однією із яких була проголошена програма державного кредитування «Доступне житло».

Тоді ж Янукович пообіцяв, що саме завдяки цій програмі вдасться вирішити нині найболючішу для українців проблему – проблему забезпечення житлом. Здійснити це очільник збирався, зменшивши відсоткову ставку іпотечних кредитів до 3% річних. На підтримку обіцянок Президента виступив і прем’єр-міністр, заявивши, що вже через 10 років всі українські родини будуть забезпечені житлом.

Відтоді минуло близько 9-ти місяців. За цей час програма державної іпотеки фактично загальмувала так і не набравши обіцяних обертів, вкотре довівши, що насправді являлася нічим іншим, як недолугою спробою чинної влади завоювати симпатії виборців напередодні парламентських виборів. Поясню чому.

Так, за повідомленням Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву в минулому році за програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів було укладено 1168 договорів. А фактично виплачена компенсація за рахунок коштів державного бюджету становить 5,74 мільйона гривень. І це при тому, що загалом на здійснення програми в 2012 році було виділено 1 мільярд гривень. Таким чином виходить, що програму профінансували лише на 0,6%.

Цьогоріч на фінансування зазначеної програми у держбюджеті передбачено вже втричі менше – 300 мільйонів гривень. Проте, чиновники стверджують, що незважаючи на це, кількість сімей, які візьмуть житло у кредит в 2013 році зросте до 15 тисяч.

Тільки от зважаючи на те, що станом на сьогодні власного житла не мають понад півтора мільйона українських родин, з такими темпами фінансування програми державної іпотеки українці обзаведуться квартирами лише через 72 роки. А тому заява Азарова, що вже за 10 років всі українські сім’ї будуть забезпечені житлом, - це насправді звичайна популістська кісточка, кинута напередодні парламентських виборів.

Насправді ж ця ситуація довела одне – чинна влада не в змозі реалізувати таку серйозну програму. По-перше, через її непопулярність серед українців, яка зумовлена зависокою недовірою людей нинішній владі. По-друге, через те, що держава так і не знайшла спільної мови із забудовниками. А відповідно зі старту програми будівництво житла так і не активізувалося. Тому відповідь на питання чи братимуть цьогоріч «іпотеку Януковича» українці на фактично неіснуючі квадратні метри - очевидна – ні!

Павло Петренко


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини