MENU

Коломойский не повторит судьбу Ходорковского, его ждет «мягкий вариант»

2378 3


Ситуація, що склаласянавколо бізнес активів одного знайбагатших людей України ІгоряКоломойського – прогресуюче банкротство«Аеросвіта» і блокування роботипідприємств «Укрнафти» – нагадуєрозвиток подій навколо опальногоросійського олігарха МихайлаХодорковського. Але повторити долюХодорковського, ув’язненого в РФ на 11років, Коломойському навряд чи вдасться.


Передусім тому, що кризау відносинах влада – Коломойський ініційована самим олігархом. Публічніпроблеми «Аеросвіту» пов’язані передусімз «війною» проти Бориса Колеснікова,небажанням поступатися практичномонопольним становищем на ринкуавіаційних перевезень («Аеросвіт» іМАУ Коломойского контролюють 57% ринкуавіаперевезень) та спробою виведенняактивів з комерційно дискредитованого«Аеросвіту» в іншу «авіаційну» власністьКоломойського – Міжнародні авіалініїУкраїни.


Також цікаво, щоінтенсивна фаза проблем в Коломойського почалася після втрати своєї посади йогоголовним конкурентом в уряді – БорисомКолесниковим. А до цієї відставки добреприклалися й активи медіа-холдингуКоломойського – телеканали 1+1, агентство«УНІАН», «Главред» та інші, що взялинайактивнішу участь у висвітленні«хюндайних проблем» Колеснікова. Алеця «перемога» для Коломойського можевиявитися «піровою», адже замістьКолесникова в уряд прийшли ще більшагресивні політики й бізнесмени, які,що надзвичайно важливо, ще ближчі доПрезидента і мають більш розв’язаніруки. Можна також бути впевненим, що Колесніков не забуде «послуги»Коломойського, і як показує справа Луценка пригадає це в зручний момент.


Неправильно оцінившиситуацію, вважаючи що влада зайнятапарламентськими виборами і перестановкамив уряді, Коломойський можливо спробувавсконцентрувати свої авіаактиви саме вМАУ, а проблеми які, у зв’язку з цим,виникли в «Аеросвіта» перекласти наплечі держави та пасажирів. Це, нажаль,звичний прийом для українського бізнесу,а скандалів навколо протизаконнихоборудок з власністю, які пов’язуютьз Коломойським, чи не найбільше у ньогосеред усіх українських олігархів.


В свою чергу, очевидно,що опоненти олігарха, особливо ті, хтомають гарні зв’язки у владі, вирішилискористатися негативним іміджем, якийсклався у Коломойського у суспільствіна фоні кризи «Аеросвіту» та відібратий інші «ласі шматки» його імперії –підприємства «Укрнафти», що ми наразівідобразилося в атаціна підконтрольний автозаправочнийбізнес. Немає жодної гарантії, щонайближчим часом не почнуться серйозніпроблеми з головними бізнес-активамиКоломойського – «ПриватБанком»(найбільший банк України) та медіа-холдингом.


За моєю інформацією, увладних колах вже серйозно розглядаютьваріант повного розгрому бізнес-імперіїКоломойського. Адже, по-перше, це добревпишеться в нову президентську стратегіюЯнуковича – соціально популярну боротьбуз олігархами, по-друге, Коломойськоголегко зробити «цапом-відбувайлом» іможна спробувати поквитатися занезадовільний результат ПР напарламентських виборах 2012 року. Саме Коломойського багато хто у владізвинувачує у фінансовій підтримціопозиції та фінансуванні радикальної«Свободи». По-третє активи Коломийськогоможуть серйозно вплинути нафінансово-політичний розклад середконкуруючих олігархічних груп в передденьпрезидентських виборів.


Загалом Ігор Коломойськийможе стати другою жертвою розборокпісля парламентських виборів. І, таксамо як і Валерій Хорошковський, причиноюцьому стане, незадовільна на думкувлади, діяльність підконтрольного йомумедіа-холдингу й симпатії опозиції.Розклавши яйця в різні політичні«кошики», Коломойський, разом з тим, незміг забезпечити, щоб вони були достатньо«круті» – реально впливали на прийняттявладних рішень.


Разом з тим, Коломойськомунавряд чи загрожує доля Ходорковського.По-перше, він практично не проживає іне буває в Україні – має ізраїльськегромадянство та постійно мешкає вШвейцарії. А враховуючи спроможністьукраїнських правоохоронних органів,можливості затримання Коломойськогомінімальні. По-друге, на відміну відХодорковського Коломойський черезпідконтрольні ЗМІ може створити серйозніпроблеми для влади. А, по-третє, Коломойський має своє лобі та важелі впливу наміжнародні позиції української влади– наприклад він очолює Європейськуєврейську раду.


Швидше за все ситуаціярозв’яжеться для Коломойського в«м’якому варіанті» – малопомітною длясуспільства втратою частини бізнес-активівта появою у нього нових «правильнихбізнес-партнерів». При чому, окрім авіата енергетичних активів, в передденьпрезидентської компанії 2015 року, підприціл потрапить, швидше за все, імедіа-холдинг.


 

Ruslan Bortnik

 

Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини