MENU

Украинскую патентную систему сдают Москве

1532 0

Нужна ли Украине собственная патентная система? Судя по тому, что происходит уже несколько месяцев вокруг «Укрпатент», то не очень. Ибо расположен «Укрпатент», как пишет в своём блоге Алексей Гарань, на лакомом кусочке Печерской земли, которому шустрые дяди из Государственной службы интеллектуальной собственности уже нашли другое применение. А за подтверждением своих прав на инновации и торговые марки украинские изобретатели потянутся покорнейше в Москву...

Відкритий лист до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем'єр-міністра України

про руйнування та загрозу знищення державної системи правової охорони інтелектуальної власності

Колектив Державного підприємства «Український інститут промислової власності» (Укрпатент) уже майже вісім місяців переживає тяжкі випробування спричинені свавіллям Голови Державної служби інтелектуальної власності України (Держслужба) Паладієм М.В.

Завдяки втручанню Прем'єр-міністра України Азарова Миколи Яновича в серпні 2011 року, була призупинена перша спроба Паладія М.В. перетворити Державне підприємство «Український інститут промислової власності» у власне 
«кишенькове» підприємство.


Однак, проігнорувавши чітке доручення Азарова М.Я. та вказівки Табачника Д.В., Паладій М.В. став ще активніше порушувати закони, чим дестабілізує діяльність Укрпатенту та всієї Державної системи правової охорони інтелектуальної власності (Система), що завдає шкоди інтересам держави.

При цьому слід зазначити, що Укрпатент сьогодні є закладом експертизи, який повністю відповідає світовим стандартам щодо експертизи заявок на об'єкти інтелектуальної власності і має висококваліфікованих досвідчених фахівців європейського рівня. Підприємство оснащене найсучаснішими засобами патентного пошуку і постійно поповнюваним електронним фондом патентної документації, забезпечує виконання положень ряду міжнародних договорів. Його діяльність отримала високу оцінку керівництва Всесвітньої організації інтелектуальної власності.

В Укрпатенті здійснюється повний цикл робіт стосовно забезпечення набуття прав на об'єкти промислової власності – від приймання заявок до видачі охоронних документів та підтримання їх чинності. Державна реєстрація, публікація відомостей, ведення Держреєстрів – все це де-факто здійснюється в єдиному технологічному циклі за підтримкою сучасних комп'ютерних засобів та передових інформаційних технологій. При цьому держава не витрачає бюджетних коштів на фінансову підтримку зазначених процесів.

Та незважаючи на досягнення та розвиток Системи і Укрпатенту їм загрожує небезпека. Останніми руйнівними діями Паладія М.В. та його прибічників стали незаконні звільнення директора Укрпатенту Жарінової А.Г., заступника директора Укрпатенту з наукової роботи Іваненка П.І. та ліквідація посади першого заступника директора Укрпатенту з питань експертизи, яку обіймає Глухівський Л.Й. (заслужений діяч науки і техніки України, народний депутат України 2, 3 і 4 скликань). Дії, щодо незаконного, волюнтарного звільнення та скорочення колективу Укрпатенту виконує, незаконно призначений Паладієм М.В. т.в.о. директора Петров Ю.Д., який ніколи не працював у сфері інтелектуальної власності і не є фахівцем у цій сфері. Тобто, стратегічно важливим підприємством для України, керує некомпетентна особа, що вже призначає на посади заступників директора Укрпатенту, таких же як і він.

Такі методи керівництва високоінтелектуальним колективом, які хоче впровадити Паладій М.В. та його ставленик Петров Ю.Д., не сприймаються колективом і, в кінцевому результаті, призведуть до втрати висококваліфікованих кадрів, знищення закладу експертизи – Укрпатенту та знищення Системи.

Паладій М.В., зі своїми поплічниками, вже кілька місяців здійснює заходи з метою створення наддержавного органу СНД зі штаб-квартирою в Москві (у складі Росії та України з можливим приєднанням Білорусі та Казахстану) в галузі реєстрації 
«євразійських» торговельних марок. Крім того, він виношує ідею приєднання до Євразійської патентної конвенції. Це унеможливить подальше існування Укрпатенту у його нинішньому вигляді, призведе до відтоку до Російської Федерації коштів, що отримуються за проведення експертиз та видачу патентів і свідоцтв на об'єкти інтелектуальної власності, а також знищить перспективу отримання Укрпатентом статусу Міжнародного пошукового органу (МПО) і Органу міжнародної попередньої експертизи (ОМПЕ) відповідно до Договору про патентну кооперацію (РСТ), учасницями якого є понад 150 країн світу.


Реакцією працівників (яких близько 650 чоловік) Укрпатенту, на всі вищезазначені дії Паладія М.В. та його поплічників, стала позачергова конференція представників колективу, що відбулась 11.01.2012 року. Учасники конференції одноголосно висловили недовіру Паладію М.В., його першому заступнику Янову О.В., заступнику Дмитришину В.С. та т.в.о. директора Укрпатенту Петрову Ю.Д., а також висунули вимоги щодо скасування незаконних наказів, щодо звільнення директора Укрпатенту Жарінової А.Г. та її заступників.

Переконані, якщо радикально не змінити ситуацію, в якій сьогодні опинилася державна система правової охорони інтелектуальної власності, то кінцевим результатом діянь Паладія М.В., та його прибічників стане фактичне знищення Укрпатенту та руйнація усієї Системи.

Паладій М.В. та його заступники Дмитришин В.С. і Янов О.В. скомпрометували себе, тому не мають законного та морального права займати відповідальні посади Голови Державної служби інтелектуальної власності України та заступників Голови Державної служби інтелектуальної власності України, та носити почесні звання державних службовців. Адже цим самим вони компрометують всю систему виконавчої влади і державної служби України, ганьблять і заплямовують репутацію України на міжнародному рівні.

Враховуючи викладене, звертаємося до Вас, Вікторе Федоровичу, Володимире Михайловичу, Миколо Яновичу з ініціативою організаційних та кадрових змін в керівництві Державної служби інтелектуальної власності України, спрямованих на задоволення інтересів українського суспільства, підвищення іміджу державної системи правової охорони інтелектуальної власності України.

З повагою до Вас і надією на Ваше втручання для справедливого вирішення ситуації, що склалася в державній системі правової охорони інтелектуальної власності.

Колектив Державного підприємства «Український інститут промислової власності»

Про небезпечну ситуацію вже написала низка провідних ЗМІ:

Гектар на Печерську – пролом у захисті інтелектуальної власності 

Коллектив Укрпатента обратился к первым лицам страны

Укрпатент оказался под угрозой уничтожения, утверждает профком

Про_бел в собственности Табачника

Але як захищає влада національні інтереси, ми знаємо. Тож треба бити на сплох.

 


 



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини