MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 21 липня 2017

1243 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 21 липня

Atlantic Сouncil: 12 міфів про зміни в Україні

Більшість українців скаже вам, що після революції Євромайдану "нічого не змінилося". Своєю чергою більшість українських аналітиків побоюються, що змінам оприаються еліти України, і якщо країна не прискорить рух на шляху реформ, то станеться відкат назад, і Україна не матиме шансів. І схоже, що всі згоді з тии, що жодні зміни неможливі, якщо не буде повністю викорінена корупція. Такі погляди ґрунтуються на спрощеній, спотвореній і неправильній оцінці ситуації. Ось декілька суджень. ... Аби здобути науку, українцям не слід глибоко копати. Усе лежить на поверхні. Змінюйтеся й далі. Упроваджуйте демократію, верховенство закону та ринок. Станьте успішними й сильними. Й удавайте, що дослухаєтеся до заходу з його порадами та подарунками.

Як Україні відповісти на польські закиди щодо Бандери

Ярослав Грицак

Можна також було би повторити слова Пілсудського, що "не можна вирощувати квіти в нужнику". Тобто не можна чекати на покращення польсько-українських відносин, доки Польщею негласно править Качинський. Факти, що стосунки між ним і теперішнім президентом Дудою нагадують відносини між Путіним і Медведєвим, що проколи Ващиковського подібні до невігластва Януковича і що найближчим міжнародним другом Качинського є угорський прем'єр Віктор Орбан, на свій спосіб показують, як близько наблизилася Польща до загрози авторитаризму. Тому, щоб розводити квіти польсько-української співпраці, треба почекати, поки розсмокчеться авторитарний "польський нужник".Але й такий підхід не є добрим. По-перше, судячи із соціологічних рейтингів, ця влада може триматися довго. По-друге, не факт, що з її відходом ситуація покращиться.

Зґвалтовані дружбою диктатора: чому генеральна правозахисниця Росії цілувала руки Путінові

Історія з Алексєєвою – лише невелика, але яскрава частина співробітництва радянського інакомислення з нинішнім російським диктатором. Путін колись приручив Олександра Солженіцина, який начебто боровся з диктатором Сталіним, але став любим диктатору Путінові. Було легко приручити Михайла Федотова, який вже соромиться згадувати, що колись був нібито дисидентом. Ще легше – Олексія Симонова, той генетично любить диктаторів, залишилося від батька. Виявилося, що в Росії тільки диктатура – найпрофесійніша професія, борці з диктатурою, проти гнобителів прав людини і свободи слова, люди тимчасові. На відміну від диктаторів, правозахисником в Росії стати легко. Але якщо тобі дадуть нову велику квартиру в центрі, то ти припиняєш бути борцем і стаєш членом якоїсь Комісії зі прав людини при якомусь начальникові.

Вашинґтонський ексцес. Як у США працює дурнезахисна система запобіжників

Одне слово, ніякого скандалу, симетричного тому, що спричинили вже оприлюднені російські "художества" на кшталт хакерських атак, витоків і зливу, не вийде. Ми чужі на цьому фестивалі політичного лайнометання. Можемо лише оцінити контраст між звичаями справжніх вовчих сутичок і цуценячою метушнею вітчизняної політтусовки. Там одне необережне слово, одна випадкова зустріч може спричинити зворушення національного масштабу. У нас неодноразові, ретельно задокументовані акти підкупу посадових осіб закінчуються заставою в кілька сотень тисяч грошових одиниць держави, де якраз розуміють ціну необережного слова.І водночас це приклад того, як система контролює збудника спокою. Звісно, це щось протилежне до нашого ландшафту, ,але щось спільне таки є. 

Доки будь-який російський президент буде ворогом України

Я думаю, що будь-яка Росія в найближчі 30 років є загрозою для України. Сильна й агресивна Росія є очевидною загрозою для України. Слабка Росія, що розпадається, є також загрозою для України (мільйони голодних біженців, десятки тисяч озброєних бандитів, некерована ядерна зброя). Тому агресивний імперський президент Росії є загрозою для нас. Неоліберальний неоімперський президент Росії є загрозою для нас. Слабкий ліберальний президент Росії є загрозою для нас. Україна буде дихати вільно лише після повного перезавантаження Росії. Воно почнеться не з політиків, а з філософів: спочатку мислителі повинні намалювати образ майбутньої Росії. А поки російські філософи мовчать – будь-який президент Росії є ворог України.

У Торецьку відзначили третю річницю звільнення від російської окупації. ФОТО, ВІДЕО

 

Рівно три роки тому українські воїни звільнили Дзержинськ, нині – Торецьк. На честь бійців, які загинули напередодні звільнення населеного пункту, встановили пам’ятний знак на в’їзді до міста. Сьогодні, 21 липня, за участі місцевої влади, представників духовенства, військовослужбовців і патріотів відбулося його відкриття, освячення та покладання квітів. У центрі Торецька пройшли урочистості. Нагородили представників муніципалітету, військових і громадських діячів. Завершилося свято врочистою ходою із величезним українським національним прапором. Дехто із містян не стримував сліз.

Чим донька від дочки відрізняється

Чи потрібно відмінювати географічні назви в офіційних документах? Наприклад, як правильно писати – навчальні заклади міста Львів чи навчальні заклади міста Львова? Відмінювати потрібно обидва слова: міста Львова. Що правильніше – дочка чи донька, запитує читач Андрій. Обидва слова цілком українські (до речі, слово донька неправильно наголошують: кажуть донька). Слово донька має пестливий відтінок, а дочка, крім першого, нейтрального значення, має ще й таке: ласкаве звертання літньої людини до молодої жінки. Наприклад:

"Мавка: Ох, як довго я спала.

Лісовик: Довго, дочко". (Леся Українка).

Ілюстрації Софії Караффи-Корбут

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини