MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 19 жовтня 2018

6606 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 19 жовтня

Прогрес нашого кіно: які перепони слід подолати

Будьмо тверезі, нинішній прогрес – це ще не завоювання світу. Ми ніколи не зникали остаточно з кіномапи Європи, а "нова українська хвиля" є радше кількісним, аніж якісним стрибком. І навіть найуспішніші "Кіборги" зібрали в прокаті аж $860 тис., що приблизно дорівнює інвестованій державою частці бюджету. Але з цифрами варто обережніше, бо тут є лукаві обставини. Скажімо, правила Держкіно прописані таким чином, що підтримка надається проекту, 50% кошторису якого вже профінансував приватний бізнес. Цей пункт списаний із європейської практики.

Нова точка відліку нашої культурної присутності в Парижі. ФОТО

Український культурний центр, що віднині називатиметься "Культурним осередком імені Василя Сліпака", гарно впишеться з новою назвою до французької традиції персоніфікації культурного простору. Увічнивши пам’ять видатного артиста, чия кар’єра відбулася у Франції, українська культурна присутність у Парижі здобуває нову точку відліку. "Сподіватимемося, що, маючи небесного захисника, культурний осередок зможе ознайомлювати французів із найкращими здобутками української культури", – сказав на відкритті меморіальної дошки брат Василя, Орест Сліпак.

Феномен нашого таксиста – час його нарешті позбутися

Піснею пісень є політичні погляди таксиста. Ясна річ, рот у нього не закривається. Він встигає облаяти всю владу й усі партії, пообіцяти всім розстріли та згадати, що раніше жилося краще, а порядок умів навести тільки Сталін. Про боротьбу з корупцією він знає все, головне, на його думку, щоб закон був один для всіх, і за кожне порушення всіх жорстоко карали. Про це він говорить, сам тричі порушивши правила дорожнього руху, ледь не спричинивши кілька аварій, а потім ще й викидає недопалок у вікно. Звідки в людини може бути стільки агресії?

Що має замінити паркову й чому безпеку не можна забезпечити

Олександр зі Львівщини цікавиться: чому торговий зал, а не торговельнийТорговий – місце й час, де й коли відбуваються торги. Торговельний – пов'язаний із торгівлею, тобто з купівлею й продажем. Отже, торговий залторговий день, але торговельна мережа. Руслан із Миколаєва хоче знати, чи можна слова з суфіксами -овк-, -авк- замінити иншими? Можна й треба. Замість упаковка – пакування, замість ґрунтовка – ґрунтування, замість парковка – паркування.

Політолог: Путін кричить, що всіх повбиває, насправді сподіваючись, що з ним домовлятимуться

Чергові заяви "ми всіх знищимо й підемо до раю" – це подальша гра в "небезпечного і психованого хлопця", з яким "краще домовитися". Й орієнтовано це, звісно, на "Захід". "Захід" мусить домовлятися з ним. Він повинен його вмовляти... Так поводиться терорист, що кричить про те, як усіх повбиває. Хоча реально сподівається, що йому просто підуть на зустріч. Російське керівництво дуже хоче миритися із Заходом, але лише на умовах того, щоб увесь пострадянський простір визнали зоною його впливу, а Москву – рівноправною партнеркою.

Три мільйони злотих за автокефалію для Польщі

Ця колоритна процесія – на Варшавському залізничному вокзалі у вересні 1925 року. Делегація з Константинополя: на передньому плані – митрополити Буковинський Нектарій (Котлярчук), Халкидонський Йоахім і Сардський Германій, за ними в циліндрах простують польські православні ієрархи. Ніби візит ввічливості. Але, мабуть, ще й по гроші завітали. Польща, отримавши незалежність у 1919 році, стала всіляко позбавлятися нагадувань про столітню владу Росії над нею. Насамперед керівництво II Речі Посполитої взялося за православних, яких у нових її межах виявилося 5,5 млн.

Лови осені: час жити за правилами жовтня

У мого товариша, який уже давно опанував мистецтво жити, є фраза, яка найкраще витлумачить усі поради жовтня – fall catching (буквально – лови осені). Встигніть упіймати осінь – її падне листя, туманні ранки та димні вечори, полуденну спеку й нічні заморозки, холодні руки та гаряче какао, яскраві кольори й передзимовий сум, скуштуйте її із грибами та сливовим пирогом, вдихніть глибоко й чекайте – листопад теж має свої принади.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини