MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 15 лютого 2019

3936 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 14 лютого

Ідеї для Мюнхена, або Асиметричні відповіді на російську гонку озброєнь

Чи є в арсеналі Європи засоби, які змусили б Москву зупинитися? Безумовно, потрібне лише усвідомлення рівня загрози та політична воля. Насамперед слід припинити реалізацію будь-яких спільних із Росією проектів, зокрема, будівництво газопроводу "Північний потік-2" та другої нитки "Турецького потоку" територією ЄС. Відмова від таких проектів чи щонайменше зупинення їх на щість місяців може стати одним із таких асиметричних механізмів примусу до відмови від гонки ракетних озброєнь.

Зеленський – пішак Коломойського: залізні аргументи

"1+1", найцінніша зброя Коломойського, з усіх сил просуває Зеленського в президенти. Просто зі штанів вистрибують, так стараються. І мова не тільки про новорічну ніч. Саме там іде онлайн-кампанія кандидата у президенти Зеленського (передача "Зе президент"), саме в новинах ТСН (найпопулярніші новини в країні) співають осанну "генієві" Зеленського й саме там повинен вийти серіал "Слуга народу", де наочно покажуть, як добре, коли до влади приходить "простий хлопець". І, можливо, заразом скажуть, що нам не потрібен МВФ і дефолт – це не страшно.

Захід добиває Росію? Ні, це Росія добиває саму себе

Однак не у Вашингтоні, не в Берліні, не у Брюсселі, а в Москві приймали рішення про захоплення українських кораблів та ескалацію ситуації в Керченській протоці й Азовському морі. Росія просто не залишає західним політикам – зокрема і своїм "доброзичливцям" – жодного вибору. Змиритися з її діями, не реагувати на них – означає змиритися з демонстративним порушенням міжнародного права, міжнародного морського права, принципів непорушності кордонів, принципів вільного судноплавства, всього того, що відрізняє сучасну цивілізацію від епох варварства.

Що не так зі сходом України й чи може театр оперовим бути

Потрібно писати Вінсент ван Гог. Як правило, службові слова на зразок вандадефон пишемо з малої літери. Якщо частка передує прізвищу і становить невіддільну його частину, пишемо її через риску і з великої лідери: Ван-ДейкСен-Симон і под. Оперний і оперовий – морфологічні синоніми. У радянські часи оперовий було відсунуто до розряду рідковживаних, але тепер його можна вживати поряд із оперний. На жаль, правники часто бувають не надто грамотні у своїх рекомендаціях. Потрібно писати не правопостановлюючий, а правопостановний.

Афганістан: пам‘ятаємо, але не пишаємось

Сьогодні – 30 років завершення радянської агресії в Афганістані. Одного із злочинів комуністичного режиму, в якому не із власної волі брали участь тисячі українців. Який забрав життя тисяч українців на чужій землі, за чужі ідеї та інтереси. Кожен, хто достойно пройшов через пекло Афгану, заслуговує на шану. Але згадування про радянську агресію проти іншої країни, особливо в час, коли жертвою агресії стала Україна, – не привід для гордощів чи гучних святкувань.

Урок світові: свобода для людини може й не мати значення

Агнешка Голланд, режисерка: "Сьогодні багато росіян розуміють, що за Сталіна вони, може, й не були щасливими, що не були багатими та, звичайно, не були вільними. Зате їм здається, що вони були об'єднаними й начебто в безпеці – немов у клітці зоопарку. Це викликає в них ностальгію. І це серйозний урок для всього світу, який показує, що свобода для людини може й не мати значення". На Берлінале представили фільм Голланд "Пан Джонс". Через постать головного героя – амбітного британського журналіста Ґарета Джонса – стрічка розповідає про Голодомор у сталінському СРСР.

Козацький шинок: міфи та історичні реалії. Частина ІІ

Корчмарство передбачало не лише продаж трунків, але й їжі та інших товарів – м’яса, бакалії, воску, тютюну. Нерідко шинкування поєднувалося з утриманням городу або саду, вирощуванням дрібного домашнього птаства й худоби, що спродувалися тут таки. Закупками продуктів і спиртного, якщо шинок існував не при власному виробництві, займалися адміністратори: шафарі та ключники, що паралельно вели бухгалтерію закладу й підпорядковувалися керівникові економії – дозорцю або городничому. 

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини