MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 13 жовтня 2023

98 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 13 жовтня. 

Борис Джонсон назвав головну помилку Заходу перед повномасштабною війною в Україні

Колишній прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон вважає, що Захід був надто нерішучим у 2014 році, коли РФ загарбала частину України, а порятунком від повномасштабного російського вторгнення міг би встати вступ України до НАТО.

Таку думку він висловив в ефірі національного телемарафону, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

За його словами, країни Заходу мали бути “набагато жорсткішими” у 2014 році.

“Ми ніколи не повинні були приймати те, що Путін мав право забрати величезний кусок суверенної європейської країни. Він це зробив, тому що ми були слабкі і зайняті Сирією в 2013-му. І ми мали цей недієвий нормандський процес з 2014-го до 2022-го, і це була катастрофа”, - зауважив колишній британський прем’єр. 

Борис Джонсон вважає, що не можна було дозволити, щоб майбутнє України вирішувалося у так званому “нормандському форматі”, в якому “Росія та Україна вважалися рівними партнерами у переговорах”. 

Британська розвідка пояснила, з чим пов’язана пауза в ракетних атаках РФ літаками дальньої авіації

Літаки дальньої авіації військово-повітряних сил Росії (ВПС РФ) не завдавали ударів по Україні з 21 вересня, тобто протягом 21 доби. У британській розвідці пояснили, з чим пов’язана така пауза.

Про це йдеться в звіті розвідки Міноборони Британії, опублікованому у п’ятницю, 13 жовтня, інформує  UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Розвідники зазначають, що остання подібна «перерва» в атаках спостерігалася з 9 березня по 28 квітня 2023 року, тобто протягом 51 дня.

Тоді це було, ймовірно, пов’язано з тим, що дальня авіація ВПС РФ майже вичерпала усі свої запаси боєприпасів для ракет Х-38 після зимових атак по критичній інфраструктурі України.

Цього разу пауза також може бути через те, що Росія намагається накопичити запаси ракет Х-38 для подальших ударів по Україні впродовж зими.

Нещодавно Росія зосередила свої авіаудари по зернових об'єктах на півдні України, використовуючи односторонні безпілотні літальні апарати Shahed-131/136

Це включало удари по українських портах річки Дунай, які, ймовірно, вимагали високого рівня точності через близькість цілі до румунського кордону.

"Достатньо двох тижнів". Начальник Управління СБУ Харківщини розповів телеведучому Дмитру Комарову, як РФ встановлювала "владу" в області

Керівник ГУР Кирило Буданов та начальник СБУ Харківщини Олександр Куць в документальному проєкті українського телеведучого Дмитра Комарова розповіли про те, як саме росіяни встановлювали окупаційну владу в тимчасово захоплених українських містах.

За словами начальника ГУР, у вересні 2022 року Україна почала ретельно сплановану військову операцію на Харківщині, внаслідок якої стрімкими темпами звільнили значну територію, інформує  UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Першого ж дня українські війська прорвали оборону противника. На третій — звільнили місто Балаклію.

Те, що побачили українські військові на деокупованих територіях, вразило весь світ. У катівнях росіяни жорстоко розправлялись з патріотами.

В окуповані міста і села масово завозились пропагандистські журнали і газети. Росія мала продуману стратегію для цілеспрямованого знищення українців, в першу чергу — патріотично налаштованих, військових і освітян, що знали мову та українську історію.

«Коли ми зайшли в Балаклію, я зрозумів, що таке окупація. Окупація — це не просто слово і не просто наявність російських солдатів. Це набагато більше. Це цілий процес, мета якого — приєднання до РФ», — сказав Дмитро Комаров про перші враження від побаченого у щойно звільненій Балаклії.

Керівник ГУР Кирило Буданов розповів, як саме росіяни встановлювали окупаційну владу в українських містах:

«Росгвардія входила для встановлення контролю над містами і населеними пунктами. Це стандартна тактика росіян. Вони на всіх напрямах так заходили. Підрозділи Збройних сил, одразу за ними або навіть разом з ними — підрозділи Росгвардії».

Мамони з Грози: що односельці розповідають про горе-братів 

Прізвище цієї родини стане для українців синонімом найпідступнішої зради та жахливої ницості

У будинку Мамонів у селі Грозі на Куп’янщині порожньо. Господарі забрали з собою найцінніше, тікаючи до Росії у вересні 2022-го. Хоч напроти садиби, хоч направо чи наліво пройти вулицею – усюди мешкають сім’ї, що втратили під час ракетного удару 5 жовтня найдорожчих людей, пише Укрінформ, інформує UAINFO.org. 

Що розповідають сусіди та родичі жертв про тих, кого слідство називає навідниками російського «іскандера», та чи вірять у їхню причетність до воєнного злочину, що став найбільшим у Харківській області за кількістю одночасно загиблих?  

Загиблих це не поверне, тож палити хату Мамонів жителі Грози не збираються. Навпаки – тут нині щось на кшталт громадської варти. Люди не дозволяють потрапити в будинок і забрати якісь речі бабусі братів. Жінка й тепер мешкає у сусідньому селищі Шевченковому, вже двічі приїздила, та грозяни миттєво викликають поліцію. Місцевий житель, який представився Віктором, говорить: «Хата має бути ціла. Буде суд, вирок. Нехай це буде конфісковано на користь держави».

"Відріж ногу – отримаєш групу": у Харкові розгорівся скандал через цинізм глави МСЕК 

Гучний скандал розгорівся в Харкові, де українському захиснику, який ледь не залишився без ноги, відмовили надати необхідну групу інвалідності. Голова обласної медико-соціальної експертної комісії порадила учаснику бойових дій "відрізати ногу".

Про свою ситуацію ветеран Дмитро Олійник розповів на своїй сторінці у Facebook. Чоловік під час боїв за Харків отримав важке поранення ноги, щоб врятувати кінцівку довелося зробити 15 операцій, але функціональність ноги втрачена безповоротно, інформує  UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Захисник України звернувся до Харківської обласної МСЕК, щоб змінити групу інвалідності з 3-ї на 2-у, але там йому відмовили.

"Так навіщо ти залишав свою ногу? Треба було, щоб її відрізали, і була б 2-я група. (с) Бунічева Лариса Леонідівна, голова обласної МСЕК. Це так виглядає подяка людям, які стали на захист держави. Так тоді, виходить, треба було і загинути в одному зі штурмів. Це як треба ставитися до військових, що можна не брати до уваги висновки київських клінік про те, що права нога втратила свою функціональну здатність і є біопротезом. Цього комісії МСЕК мало. 15 операцій. Мало. Потрібно вирвати все живе з людини і єхидно сказати: "Якби була ампутація – це була б 2-га група", – розповів Олійник.

Бойовики ХАМАС під час вторгнення мали докладні карти військових баз Ізраїлю, – WSJ 

Бойовики руху ХАМАС під час нападу на мирні міста Ізраїлю 7 жовтня мали при собі докладні карти міст і військових баз.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Wall Street Journal, інформує  UAINFO.org.

Видання ознайомилося з документами, знайденими у місцях проведення атак та у речах убитих бойовиків. Крім того, деякі члени ХАМАС мали при собі тактичні керівництва із зазначенням слабких зон бронетехніки ізраїльської армії. Всі інструкції написані арабською мовою і свідчать про високий ступінь планування нападу та великий масштаб збору розвідданих.

Читайте також: Дітям відрізали голови: Ізраїль представив докази звірств бойовиків ХАМАС у кібуцах

В одному з документів від 15 червня під грифом "цілком таємно" містився план проникнення в кібуц Мефальсім. Передбачалося, що дві групи з п'яти осіб та командир мають провести вторгнення.

Документ складається з 14 сторінок, включаючи карти та аерофотознімки кібуца. За планом бойовики мали взяти заручників "для переговорів". Зазначимо, що Мефальсім опинився під ударом бойовиків 7 жовтня.

Прізвища, що давали бідним українцям: перевірте, чи є ваше серед них

Ці українські прізвища виникли в 17−18 столітті та можуть вказувати на походження свого роду та родинних характеристик.

Товариство Краєзнавець ім. Василя Івановича Маслова вивчило прізвища, що належали бідним українцям. Сучасні нащадки можуть і не бути ознайомлені із суттю свого прізвища, інформує  UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

За минулих часів, зниження матеріального стану українців супроводилося обмеженнями в питаннях одягу, харчування та розваг. Навіть траплялися випадки, коли деякі українці не мали можливості прикрити своє тіло. Тому було вжито терміни, такі як "Голик", "Голиш", "Голяк", для описування бідних українців, і ці прізвища дійсно існують й донині, але вже втратили свою пряму символіку.

Що не можна їсти і пити перед сном: нормально виспатись може не вийти

Якщо ви страждаєте на безсоння – варто звернути увагу на раціон. Велике значення мають ті продукти, які ви вживаєте перед тим, як лягти спати. Саме вони можуть впливати на ваш стан. 

Редакція FoodOboz розповіла, які продукти в жодному разі не можна їсти перед сном. Вони по-особливому діють на організм в кінці дня, інформує  UAINFO.org

Цитрусові фрукти

Вживання  грейпфрутового або апельсинового соку вранці – це чудовий метод пробудити організм. Але якщо випити такий напій ввечері – ваш кислотний баланс підніметься в рази. Через це у животі виникне дискомфорт і заснути ви не зможете. 

Продукти з кофеїном

Не дарма каву вживають саме вранці. Напій порушить тривалість швидкого сну, під час якого відбувається відновлення нервової системи. Вранці ви будете мати погане самопочуття і роздратування через те, що ваш сон був не міцним. Окрім кави, в цей перелік також можна додати какао, шоколад, чай – дія така ж...

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини