MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 31 жовтня 2023

72 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 31 жовтня. 

В ООН визнали, що Росія відповідальна за обстріл села Гроза на Харківщині 

Ракетний удар по кафе у селі Гроза Харківської області 5 жовтня був завданий військами РФ навмисно. Поряд із місцем "прильоту" не було жодних ознак присутності українських військових, підтверджує Моніторингова місія ООН.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на детальний звіт Організації про обстріл Грози, інформує UAINFO.org

У документі зазначається, що внаслідок ракетного удару по цивільному закладу у селі 5 жовтня загинуло 59 людей, які були присутні на поминках.

Читайте також: У Нацполіції відповіли на цинічну брехню постпреда РФ при ООН Небендзі щодо удару по Грозі

Жертвами були 36 жінок, 22 чоловіків та восьмирічний хлопчик. Усі вони - цивільні особи. Громадяни після похорону місцевого жителя, який був військовослужбовцем ЗСУ, зібралися у кафе-магазині для поминок. Вибух знищив заклад вщент.

"Як ми тоді говорили, це був один із найсмертоносніших інцидентів для цивільного населення з лютого 2022 року", - йдеться у матеріалі.

"Суб'єктивне бачення журналіста". В Офісі президента відреагували на резонансну статтю Time про Зеленського

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що остання стаття Time про Володимира Зеленського є "суб'єктивною точкою зору конкретного журналіста" – Саймона Шустера.

Про це він сказав в етері Радіо Свобода у вівторок, 31 жовтня, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

На запитання, чи відображає загальний тон статті настрій Зеленського та його оточення, Подоляк відповів, що, на його думку, якоїсь "розлюченості" чи почуття "зради" з боку партнерів немає. Водночас про "об'єктивні речі", як-от швидкість постачання зброї, влада України каже їм відкрито, наголосив він.

"Не забуваймо, що це субʼєктивна точка зору конкретного журналіста, який має своє бачення того, що відбувається. Друге, я зовсім не розумію, що таке анонімні джерела постійно. Тому що коли я з кимось розмовляю від імені Офісу президента, то я обов’язково кажу, що це я говорю… Подекуди ці анонімні джерела — це люди, які не мають доступу до певної інформації, але які десь там поряд перебувають і вони хочуть збільшити свою вагу. І свої бачення видають за аксіоматичні знання", — відзначив Подоляк.

Водночас Зеленський, за словами радника, ставиться "жорстко" до того, що Україна воює вже понад 600 днів, й хоче "більш ефективних комунікацій, виконання функціональних обов’язків" і реалізації заявлених намірів "хоча б на 70−80%".

"Аналогів немає у світі": командувач ССО розповів про українські дрони, які застосовують навіть в операціях під водою

Командувач Сил спеціальних операцій (ССО) Віктор Хоренко розповів про важливість дронів у повномасштабній війні Росії проти України. За його словами, безпілотники широко застосовуються в різних задачах: у повітрі, на землі, воді та під водою. А українські розробки не мають аналогів у світі.

Про це Хоренко розповів в інтерв'ю ТСН, інформує UAINFO.org.

"Ми бачимо, як перелаштовуються бойові дії. Якщо на початку 2022-го року не так широко застосовувалися дрони, то зараз вони широко застосовуються в різних задачах: будь це повітря, земля, вода чи під водою. Ми маємо широкий спектр їх. Зрозуміло, багато про які ми не говоримо. Багато українських розробників, багато інженерів стали до лав. І просто, які хочуть реалізуватися, аналогів яких немає навіть в світі. Ми будемо використовувати повітряний простір, це зрозуміло, надводний, підводний, наземний також. Є деякі сфери, які йдуть трошки швидше. Багато розробок і випробувань проводиться", – зазначив командувач ССО.

Хоренко розповів, що навчити оператора займає багато часу, однак це вже не два-три роки, як було раніше. За його словами, військові застосовують техніку, коли є можливість, щоб не використовувати життя людей.

"І те що ви бачите частину в ЗМІ, те що ми можемо опублікувати – це лише частина нашої роботи. Для нас колись Крим, здавалося, такі роки війни, ми не могли наносити втрат або не було можливості. Ми все переусвідомили і бачимо по тому, що ми працюємо по Криму, працюємо по їхньому логістичному забезпеченню і по їхнім базам. Все, що може нести нам загрозу і є в цьому районі, – це все для нас реалізовані задачі. І в нас очі є у багатьох місцях", – каже Хоренко.

"Постріл у лоб". Кадиров дозволив стріляти на ураження в протестувальників 

У вівторок, 31 жовтня, маріонетка Кремля в Чечні Рамзан Кадиров заявив, що дозволяє силовикам стріляти на ураження в протестувальників. Заява пролунала на тлі заворушень у Дагестані.

Про це повідомляє пропагандистське інформагентство РИА Новости, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Кадиров заявив, що учасників протестів потрібно негайно затримувати, «але є й інший варіант».

«Або зробіть три попереджувальні постріли в повітря і після цього, якщо людина не виконує вимогу закону — четвертий постріл зробіть у лоб. Більше не вийдуть», — сказав він. 

Кадиров заявив, що це його "наказ".

Увечері 29 жовтня в аеропорту Махачкали зібралися сотні людей через приліт рейсу Red Wings із Тель-Авіва, яким нібито прибули до Дагестану біженці з Ізраїлю.

Присутні перевіряли автівки, які виїжджали з території аеропорту, у пошуках громадян Ізраїлю, а потім прорвалися на його територію, зокрема на злітно-посадкові смуги.

Замах на Царьова: ФСБ заявила про затримання координатора нападу – подробиці  

За даними ФСБ РФ загрози життю Олега Царьова, на якого було скоєно напад у ніч проти 27 жовтня у Ялті, немає. Там також додали, що його стан здоров'я – задовільний.  

Про це повідомляють пропагандистські ЗМІ РФ, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

"Стосовно нього та його сім'ї вжито необхідних заходів безпеки", - зазначило відомство РФ.

За словами силовиків РФ, вони нібито мають "незаперечні докази причетності українських спецслужб до замаху на Олега Царьова".

"Координатором злочину був мешканець Ялти, який за завданням СБУ організував стеження за Царьовим та обладнав схованку із засобами враження. Він затриманий і дав свідчення. Розшук виконавця замаху продовжується", - йдеться у повідомленні.

У Канаді держслужбовцям заборонили користуватися російським антивірусом "Касперський"

Уряд Канади заборонив чиновникам користуватися російським антивірусом "Касперський" на державних мобільних пристроях.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на президента Казначейської ради Канади Аніти Ананд, інформує UAINFO.org.

Вона оголосила про заборону використання набору додатків WeChat і Kaspersky на державних мобільних пристроях.

"Уряд Канади прагне забезпечити безпеку урядової інформації та мереж. Ми регулярно відстежуємо потенційні загрози і вживаємо негайних заходів для усунення ризиків", - йдеться в повідомленні.

З 30 жовтня набір додатків WeChat і Kaspersky буде видалено з державних мобільних пристроїв. Користувачам цих пристроїв також буде заборонено завантажувати додатки в майбутньому.

Яка мова домінує в соцмережах: дослідження показало цікаву тенденцію 

Результати дослідження соціальних мереж показали, що українська мова помітно домінує майже в усіх найпопулярніших соціальних мережах.

Про це розповів Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, інформує UAINFO.org.

За даними дослідження «Українська мова в соціальних мережах», проведеного Центром контент-аналізу, західні соціальні мережі підтвердили тенденцію на посилення ролі української мови. Так, в Instagram державною мовою пишеться понад 90% дописів; Facebook та Twitter (X) за цим показником сягнули 75-80%.

У минулому році частка української мови в цих соціальних мережах становила 65-70%, а три роки тому, в жовтні 2020 року, коливалася в межах 15-25%.

"Це ґрунтовне дослідження, яке дає чітке розуміння не тільки загальнонаціональної проблематики, але й регіональної мовної політики. Посилення присутності української мови в українському сегменті соціальних мереж – це про реальний зріс громадянського суспільства, яке набагато динамічніше, активніше приділяє увагу дописам українською мовою. Приємно відзначити, що Instagram чи ТіkTok демонструють стрімкий злет дописів державною мовою. Я буду сподіватися і вірити, що та динаміка, яку ми побачили в соціальних мережах на теренах Харківщини, Дніпропетровщини та Миколаївщини, де вперше українська стала переважати, буде й надалі зростати", – розповів Тарас Кремінь.

Іспанський герцог дав дитині ім'я, яке складається з 25 слів

В Іспанії 17-й герцог Уескар Фернандо Фітц-Джеймс Стюарт незвично назвав свою молодшу доньку. Її повне ім'я складається з 25 слів.

Про це пише People з посиланням на іспанське видання El Pais, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Нещодавно 33-річний герцог та його 31-річна дружина Софія Паласуело відсвяткували хрещення молодшої дитини в Севільї.

Обираючи ім'я для дитини, подружжя вирішило скомбінувати імена декількох пращурів та назвати дівчинку на їхню честь довгим іменем Софія Фернанда Долорес Каетана Тереза Анхела де ла Крус Мікаела дель Сантісімо Сакраменто дель Перпетуо Сокорро де ла Сантісіма Тринідад і де Тодос Лос Санто. У прабабусі новонародженої було 19 імен. Дівчинку назвали на її честь та на честь ще деяких родичів. 

Проте, згідно із законом, ім'я дитини з усіма 25 словами не може бути прийнято в Реєстрі громадянського стану, оскільки національний запис обмежений кількістю слів в імені. Дитину можна офіційно назвати або одним складним іменем, або двома простими.

Акторка Орнелла Муті, яку засудили до ув'язнення після вечері з Путіним, зібралася в Росію: житиме в готелі за $3000/доба

Відома італійська актриса Орнелла Муті, яка завжди відкрито демонструвала свою симпатію до країни-терористки і навіть мріяла отримати російське громадянство, зібралася до Москви.

Скандальна зірка культових фільмів "Приборкання норовливого" та "Божевільно закоханий", за словами пропагандистів, стане головною героїнею театрально-музичної вистави "Бетховен – героїчне життя генія", прем'єра якої пройде 27 листопада на сцені Московського Палацу Молоді та 28 листопада на сцені Театру на Таганці, інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZ.UA.

Стало відомо, що італійка прилетить до Росії за кілька днів до прем'єри для репетицій. Пропагандистські ЗМІ дізналися, що актриса житиме в номері "Люкс Гранд" п'ятизіркового готелю "Лотте Плаза", вартість проживання в якому за добу – 288 тисяч рублів або 3 тисячі доларів (близько 113 тисяч гривень).

Пересуватися столицею країни-агресорки Муті буде на автомобілі Mercedes представницького класу. Возитиме її, звичайно ж, особистий водій. А ось побутовий райдер заявлений досить скромний: вода без газу, сирна нарізка, фрукти та чай.

Пропагандисти зазначають, що італійська актриса вчить російську мову, але поки що вільно нею не володіє, спілкується за допомогою перекладача. У спектаклі вона гратиме італійською, а глядачам забезпечать російські субтитри.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини