MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 21 листопада 2023

68 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 21 листопада.

Україна відзначає День гідності та свободи 

В Україні 21 листопада відзначається День гідності та свободи.

Його встановлено указом Президента від 13 листопада 2014 року на честь початку цього дня двох знаменних подій у новітній українській історії – Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року, повідомляє UAINFO.org з посиланням на  Укрінформ.

День гідності та свободи став своєрідним наступником свята Дня свободи, що відзначався на честь Помаранчевої революції з 2005 по 2011 роки 22 листопада, але був скасований.

Саме 21 листопада 2013 року відбулися перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Однак на відміну від подій Помаранчевої революції, цього разу обстоювання гідності та свободи коштувало багатьох життів українських патріотів: 106 людей були вбиті і понад 2 тис. поранені. А навесні 2014 року розпочалася збройна агресія Росії, яка супроводжувалася окупацією Криму та окремих територій Донецької та Луганської областей.

Вже другий рік поспіль День гідності та свободи відзначається на тлі повномасштабного вторгнення РФ, яке розпочалося 24 лютого 2022 року. Україна знову бореться за свою свободу та незалежність, захищаючись від агресора.

У Києві 21 листопада відбудеться низка заходів з нагоди Дня гідності і свободи. Зокрема, програма передбачає покладання квітів, вшанування пам'яті загиблих, молитву за Україну та борців за її незалежність. Частиною програми заходів стане і проєкт "Територія Гідності у доповненій реальності: музеєфікація пам’яток Майдану", за допомогою якого всі охочі зможуть побачити 10 найвідоміших об’єктів Революції Гідності у доповненій реальності - це барикади, елементи наметового містечка, конструкція "Йолки" тощо.

Нічия неможлива, ми маємо захистити свободу, щоб не втратити гідності, – Зеленський звернувся до українців у День Гідності та Свободи. ВІДЕО 

У державне свято День Гідності та Свободи, яке в Україні відзначають 21 листопада, президент Володимир Зеленський звернувся до громадян країни – європейського народу та закликав українців залишатися сильними, та не поступатися у захисті своєї свободи.

Про це повідомляє офіційне інтернет-представництво президента України, інформує UAINFO.org.

10 років тому ми розпочали нову сторінку боротьби. 10 років тому українці провели свій перший контрнаступ. Проти беззаконня, спроби позбавити нас європейського майбутнього. Проти нашої неволі.

10 років тому люди об’єдналися не лише проти чогось, а й передусім за себе. Кожен за кожного. Всі ті, хто після силового свавілля відчув: це б’ють і мене, це боляче й мені, це удари по справедливості й правді, свободі, по нашому спільному завтра. Яким воно буде, якщо ми промовчимо, проковтнемо, будемо боятися, а не боротися? 

І тоді фактично відбулася перша перемога в сьогоднішній війні. Перемога небайдужості. Перемога хоробрості. Перемога Революції Гідності. Перемога народного спротиву, громадянського суспільства, подвигу Героїв Небесної Сотні та всіх, хто боровся за свободу в столиці та інших регіонах.

Позаду в нашого народу – великий відрізок шляху, який ми вже подолали. Позаду мене сьогодні – прапори України та Європейського Союзу. І сьогодні ми маємо право сказати: це не просто прикраса площі, декорація, фікція, а реальний символ невід’ємності України від Європи, право на яку весь цей час доводить українська нація й Українська держава.

Загарбники намагаються вийти до Синьківки для подальшого наступу на Куп'янськ, – Сирський (uainfo.org)

Російські окупанти намагаються вести штурми на Куп'янському та Бахмутському напрямках, однак українські військові відбивають всі атаки ворога.

Про це повідомив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський, інформує UAINFO.org з посиланням на Укрінформ.

"Для штурмів українських позицій на усіх напрямках російські окупанти продовжують використовувати підрозділи шторм z, шторм v, які сформовані з ув’язнених та військових штрафників", – написав він.

Сирський додав, що на Куп’янському напрямку противник продовжує наступальні дії. 

"Намагається вийти до населеного пункту Синьківка, Харківської області, щоб продовжити наступ на місто Куп’янськ. Наші захисники відбивають всі спроби на даному напрямку", – зазначив генерал. 

За даними Сирського, на Лиманському напрямку росіяни стягують резерви та перегруповуються, щоб підготуватись до продовження атак. 

Міноборони заявило про спробу компаній зірвати закупівлі продуктів для ЗСУ

Міністерство оборони України проінформувало про спроби двох компаній зірвати закупівлі продуктів харчування для Збройних Сил. Оборонне відомство вже звернулося до правоохоронців із заявою про вчинене кримінальне правопорушення.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Міноборони України, інформує UAINFO.org.

 міністерстві уточнили, що йдеться про правопорушення, передбачене ч.1 ст. 114-1 КК України (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань).

Деталі справи

У відомстві розповіли, що оголосили 1 та 2 листопада на платформі електронних закупівель Prozorro про проведення спрощеної закупівлі продуктів харчування для української армії. Лот на купівлю їжі було виставлено в одній із областей.

"Одна компанія-учасниця, яка змагалась за цей лот, з 2016 року взагалі не здійснювала будь-яку фінансово-господарську діяльність, її банківські рахунки були закриті, а документи на підтвердження кваліфікаційних критеріїв - відсутні", - йдеться у заяві.

Також у Міноборони додали, що оскільки серед учасників лотів компанія мала найвищі цінові пропозиції, відомство відхилило цінову пропозицію даної фірми на участь у торгах.

"У відповідь компанія подала до суду та заблокувала процес визначення переможців", - розповіли в міністерстві.

"Елементарно проста психологія терориста": полковник назвав ціль для 800 путінських ракет

Понад 800 точних ракет, які накопичила країна-терорист Росія, будуть використані для атак на інфраструктуру України. Водночас наразі не відомо, чи повторить ворог свій минулорічний "рекорд" за кількістю одночасно запущених ракет.

Таку думку в ексклюзивному інтерв’ю OBOZ.UA висловив військовий експерт, полковник запасу Петро Черник, інформує UAINFO.org

"Крилаті ракети для того і придумані, щоб бити на далекі відстані по об’єктах, які дошкульні для всієї держави, а не тільки для зони бойових дій", – пояснив він.

На переконання експерта, атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури є цілком прогнозованими, враховуючи "елементарно просту психологію терориста".

Черник також додав, що застосування такого дорогого озброєння для ударів по українських позиціях на лінії фронту недоцільно. "Вздовж лінії розмежування йдуть бої, незалежно від того, чи накопичили вони крилаті ракети, чи ні. Хто в здоровому глузді крилатими ракетами, які коштують 16 мільйонів доларів, буде бити по окопах?" – запитав він.

"Тому будуть бити по інфраструктурі, не маю щодо цього ані найменшого сумніву. Питання лише в тому, чи повторять минулорічний рекорд грудня – 236 ракет за один раз, питання, чи повторять перший день широкомасштабного вторгнення, коли було випущено 120 ракет. З того часу такого не було", – наголосив експерт.

Кадиров кинув виклик Путіну: ISW оцінив гучну заяву лідера Чечні

Лідер Рамзан Кадиров надалі намагається відзначитися в інформаційному просторі Росії, порушуючи загальноприйняті межі між головами суб'єктів (регіонів) країни і президентом Володимиром Путіним.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

Аналітики звернули увагу на заяву чеченського лідера під час відеоконференції щодо оновлення парку громадського транспорту у російських регіонах. Так, Кадиров публічно запросив Путіна відвідати Чечню. Очільник республіки сказав, що чеченські старійшини "лаяли" його за те, що президент РФ давно не був у Чечні.

Путін не відповів прямо на запрошення Кадирова, а лише подякував йому та чеченському народу за їхню важку роботу у відновленні республіки.

В Інституті вважають, що таке публічне запрошення Путіна, який не відвідував Чечню від 2011 року, ставить російського диктатора у скрутне становище, адже він або ігнорує запрошення та ризикує поставитися до Кадирова зневажливо, або приймає запрошення та ризикує мати такий вигляд, ніби він піддається тиску чеченського лідера.

"Цей прихований завуальований виклик Путіну на публічному форумі є незвичайним і є явною спробою інформаційного позерства з боку Кадирова, який нещодавно намагався врівноважити очевидне бажання заслужити прихильність Путіна, водночас звертаючись до власних чеченських виборців", – йдеться в повідомленні ISW. 

"Об нас витирають ноги!" У Росії збунтувалися дружини "мобіків", які вимагають повернення чоловіків з "СВО": їх намагаються залякати 

Дружини "мобіків" у різних містах Росії намагаються організувати бунти та мітинги, щоб повернути додому своїх чоловіків. Російська влада дозволів на масові заходи не дає, прикриваючись "ковідними обмеженнями", натомість пропонує росіянкам пільги та гроші.

Про це йдеться в матеріалі "BBC News Русская служба". Жінки скаржаться, що замість демобілізації їм пропонують збільшення відпусток та зарплат, але це не замінить здоров'я їхнім чоловікам, інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZ.UA

Найбільше їх турбує, що мобілізовані повинні бути на фронті до закінчення "СВО", але точних дат, коли це відбудеться, ніхто не називає. Через це дружини окупантів намагаються надати своїй проблемі якомога більшого розголосу.

У своїх відписках на звернення росіянок у Генштабі РФ спробували пояснити, що їм невигідне встановлення термінів служби мобілізованих. Мовляв, тоді вони отримуватимуть оклад лише у дві тисячі рублів, що призведе до катастрофічного падіння доходів сімей військовослужбовців та зростання соціальної напруженості. 

Тепер дружини окупантів скаржаться, що російське командування постійно "перевзувається" і змінює свої заяви. Жінки наполягають на тому, що воювати повинні військові, а не цивільні люди.

Нардеп Одарченко намагався підкупити топ-посадовця криптовалютою 

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру чинному народному депутату. Його звинувачують у підкупі голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на НАБУ і САП, інформує UAINFO.org.

За даними джерел РБК-Україна, мова йде про нардепа від "Слуги народу", член комітету з питань антикорупційної політики Андрія Одарченка.

Як повідомили правоохоронці, народний депутат пропонував голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури (цю посаду обіймає Мустафа Найєм) хабар у криптовалюті Bitcoin, в еквіваленті 50 тисяч доларів.

В обмін на гроші нардеп просив сприяння в отриманні коштів з фонду ліквідації наслідків збройної агресії РФ на ремонт підконтрольного йому об'єкта інфраструктури.

Після виділення коштів з фонду на криптогаманець викривача-топпосадовця надійшов перший транш неправомірної вигоди в еквіваленті 10 тисяч доларів, зазначили в НАБУ

Навіть і не думайте після 65 років: вчені довели, що літнім людям небезпечно заводити кішок 

Люди літнього віку доволі часто заводять домашніх улюбленців. Навіть лікарі зазвичай підтримують таке рішення. І це не дивно, адже собаки та коти допомагають зняти стрес, а їхні власники не почуваються самотніми. Однак останнє дослідження показало, що з кішкам краще поводитися обережніше людям у віці після 65 років.

Вченими зі США та Іспанії було проведено дослідженняпід час якого вивчалися зразки крові 600 осіб після 65 років. Результати приголомшили – дві третини з цих людей були заражені токсоплазмою, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

Цей паразит живе в кишківнику кішок і може потрапити до організму людини після того, як вона прибирає лоток після свого вихованця. Також токсоплазмою можна захворіти, якщо кіт, наприклад, ходить до туалету на овочі на городі, а потім ці овочі погано миють і вживають.

Читайте таккож: Без виття, гавкання і псування майна: як привчити собаку залишатися вдома на самоті

Варто зазначити, що для людей із сильним імунітетом токсоплазмоз не є небезпечним. Після зараження лише у однієї людини з десяти можуть розвинутися симптоми хвороби. Нагадують вони чимось грип: відчувається "ломота" у всьому тілі та м'язах, збільшуються лімфовузли.

Команда вчених із Колорадського університету в Боулдері, Мерілендського університету в Коледж-Парку та Університету Ла-Коруньї в Іспанії зазначила, що імунна система в літньому віці вже не справляється з паразитами типу токсоплазмозу. Інфекція прогресує і згодом може провокувати м'язову слабкість. Це підвищує ризик розтягнення і перелому. Люди в буквальному сенсі слова стають "крихкими".

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини