MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 24 листопада 2023

73 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 24 листопада.

Декларацію до роковин Голодомору підписали 55 країн, – Кулеба 

Декларацію до трагічного 90-річчя Голодомору 1932–1933 років, ініційовану Україною в ООН, підписали 55 країн. Також її підтримала делегація Європейського союзу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу у Twitter (X), інформує UAINFO.org.   

За словами міністра, важливо, що Голодомор привертає до себе підвищену увагу в ООН, а кількість підписів різко зросла в порівнянні з попереднім таким документом у 2018 році.

Кулеба наголосив, що українська дипломатія продовжуватиме працювати над відновленням історичної справедливості та вшануванням жертв Голодомору.

"Жахи Голодомору мають служити чітким нагадуванням сьогоднішнім і майбутнім поколінням про необхідність запобігання подібним звірствам і спробам використання їжі як зброї, які є одним із ключових компонентів триваючої агресії Росії проти України", - наголосив глава МЗС.

У "костюмі привида". ЗСУ помітили на фронті "майстра" маскування із ЗС РФ. ВІДЕО

Українські аеророзвідники помітили на фронті "майстра" маскування із ЗС РФ. 

На опублікованих кадрах видно, як до напівзруйнованої будівлі через окопи біжать двоє окупантів, один з яких закутаний у термоковдру, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

А оскільки через заломлення світла вона здавалася білого кольору, то було схоже, ніби росіянин вирішив приміряти на себе якусь подобу "костюма привида".

Деякі користувачі соцмереж припустили, що таким чином він хотів сховатися від тепловізора, однак, оскільки на вулиці був день, то загарбник виявився добре помітним навіть у звичайну оптику.

Хоча, можливо, український безпілотник просто зняв якісь дивні рольові ігри російських загарбників, що занудьгували, чекаючи на свою ліквідацію.

"Податок кров’ю". Російський політолог пояснив, яким чином Путін уникає оголошення мобілізації 

Російський політолог Дмитро Орєшкін в інтерв'ю Radio NV пояснив, яким чином російський диктатор Володимир Путін уникає оголошення мобілізації в Росії.

В ефірі Radio NV Орєшкін нагадав, що, коли в Росії оголосили мобілізацію у вересні 2022 року, рейтинг Путіна просів на 7% і піднімали його "з доволі великими зусиллями", інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

"Тому такого слова як мобілізація вимовлено не буде, у всякому разі Путін категорично проти цього. Це йому не подобається, тому що підриває його статус. А де-факто, звісно, мобілізація триватиме, але називатиметься по-іншому", — сказав російський політолог.

Він зазначив, що під час осіннього призову в Росії набрали 130 тисяч осіб.

"Молоді 18-річні пацани потрапляють під прес офіцерів і під прес старослужбовців. Протягом двох-трьох тижнів їх пресують і змушують підписати контракт, а після цього вони вже не службовці, не ті, хто прийшли за щорічним набором, і яким Путін обіцяв у війні не брати участі. <...> Так от, ці 130 тисяч називатимуться добровольцями, можливо, вони навіть отримуватимуть зарплату, а можливо, й ні, тому що частину офіцери вкрадуть", — пояснив Орєшкін.

Політолог розповів, що вже відомо, що в російські регіони спущено квоти. Зокрема, кожен район Якутії, повинен "представляти 15 осіб, на тиждень", що в цілому складає близько 600 осіб.

Отримав повістку і відразу на фронт? У ЗСУ розвінчали головний міф щодо мобілізації

Після отримання повістки військовозобов'язаного не відправляють одразу на фронт, де точаться запеклі бої. Якщо чоловік виявився придатним до служби, спочатку він проходить військову підготовку.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на начальника служби зв’язків з громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ Володимира Фітьо в ефірі телемарафону, інформує UAINFO.org

"Російська пропаганда робить все, щоб посіяти паніку й українці чомусь думають, що вручають першу повістку і відразу на фронт. Ні. Це абсолютно не так", - сказав Фітьо.

Він пояснив, що перша повістка вручається військовозобов'язаному громадянину віком від 18 до 60 років для уточнення його військово-облікових даних.

За такою повісткою він має з'явитися у свій ТЦК та СП, пройти медогляд для того, щоб з'ясувати чи він придатний за станом здоров'я проходити військову службу по мобілізації. Також необхідно надати весь пакет документів про: фах, освіту, сімейний стан, наявність/відсутність причин для отримання відстрочки.

Якщо у військовозобов'язаного є причини для відстрочки, то він надає ці всі документи й відповідно до мобілізації він не залучається.

Водночас якщо є скарги на здоров'я і чоловіка визнають обмежено придатним, то таких людей можуть призвати, але за потреби й для проходження служби в тилу.

Більше трьох діб блукав у горах: ухилянт, якого виявили на Закарпатті, помер у лікарні

На Закарпатті прикордонники відділення "Богдан" Мукачівського прикордонного загону виявили ухилянта, який понад три доби блукав у горах. Наступного дня він помер у лікарні. 

Про це повідомляє прес-служба Західного регіонального управління ДПСУ. Зазначається, що знайдений чоловік виявився 46-річним жителем Дніпропетровщини, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

"Він більше трьох діб блукав у високогір’ї на Рахівщині без відповідного спорядження, одягу та запасів їжі і води. У лікарні, куди доставили чоловіка одразу після виявлення, у нього діагностували переохолодження 2-3 ступеня та ниркову недостатність. На жаль, життя дніпропетровця врятувати не вдалось", – йдеться у повідомленні.

Прикордонники наголосили, що від початку повномасштабного вторгнення РФ під час спроби нелегально покинути країну загинули 24 чоловіки. 19 осіб потонули в річці Тиса. Ще пʼятеро – загинули під час спроби перетинання гірської ділянки кордону.

"Вчіться розв’язувати завдання підвищеної складності": випускник, який отримав 600 балів на НМТ, дав поради школярам

Микола Пузей, випусник одного з ліцеїв Київської області, отримав максимальну кількість балів з національного мультипредметного тесту з трьох предметів – української мови, математики та фізики. Попри те, що хлопця тепер вважають генієм, він нічого особливого у своїх досягненнях не бачить.

Скандально відомий Тітушко воює за Україну: стало відомо посаду 

Українець Вадим Тітушко, прізвище якого після нападу на журналістів породило в українській мові термін "тітушки", сьогодні служить у Силах оборони. Він – військовий 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців.

Про це повідомив пластун, майор української армії і керівник відділу комунікацій 112-ї бригади ТрО Юрій Юзич. У Facebook він опублікував фото військового й назвав його посаду в ЗСУ, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org

"Десятиліття Революції Гідності буде не повним без розуміння одного важливого факту. Де зараз Вадим Тітушко, чиє прізвище додало в українській мові новий термін? Та і в інших мовах. В це тяжко повірити, але Тітушко воює в ЗСУ", – написав історик.

За його словами, "родоначальник" тітушок ще з квітня 2022 року служить у складі легендарної 72-ї ОМБр. Він має звання молодшого сержанта й командує відділенням.

Юзич опублікував фото військових цієї бригади під час чергового вручення нагород, зауваживши, що Вадим Тітушко на ньому – крайній праворуч.

Акторка з серіалу "Свати" перейшла на українську мову 

Акторка Соня Стеценко, яка кілька сезонів поспіль грала онучку Женю в серіалі "Свати", все своє життя розмовляла російською мово, але два роки тому перейшла на українську.

Про це Софія розповіла в інтерв’ю OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Артистка почала зніматися в кіно з шести років, крім "Сватів" мала ролі в багатьох інших відомих картинах.

З початком повномасштабного вторгнення Софія Стеценко знайшла тимчасовий прихисток від війни за кордоном. Який час мешкала в Празі, а зараз вже рік, як у Торонто. Дівчині зараз 20 років. Вона працює асистенткою на знімальних майданчиках та різноманітних фестивалях. Вивчає акторську майстерність.

Три тижні тому навідувалася в Київ, де має родину – батьків та старшого брата.

Мама Софії – Світлана Стеценко каже, що два роки тому Соня, яка з рідними та друзями розмовляла російською, принципово перейшла на українську. І з нею – вся родина. "Вдома ми завжди розмовляли російською, я закінчила школу, де викладання велося виключно цією мово. Інколи, коли телефоную Сонечці, ненароком переходжу на російську, вона поправляє: "Мамо, рідненькою, будь ласка!" – каже Світлана.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини