MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 21 грудня 2023

204 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 21 грудня.

"Колем ворога голкою прямо в серце". Голова СБУ Малюк попередив, що у 2024 році окупантам слід очікувати "сюрпризів"

Українські спецслужби мають намір у 2024 році активізувати розвідувальні операції і проводити диверсійні удари в глибині контрольованої РФ території, про це заявив голова СБУ Василь Малюк, пише Politico. За його словами, на ворога чекають сюрпризи, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

"Ми не можемо розкривати наші плани. Вони повинні залишатися шокуючими для противника. Ми готуємо сюрпризи", — сказав він.

Малюк заявив, що окупанти повинні розуміти, що сховатися не вдасться і "ми будемо знаходити ворога скрізь".

Ухилившись від конкретики, Малюк все ж дав кілька натяків щодо операцій. Об'єкти матеріально-технічного забезпечення та військові об'єкти на окупованій українській території, ймовірно, залишатимуться в центрі уваги. Крім того, ударів завдаватимуть по противнику за кордоном.

"Ми завжди шукаємо нові рішення. Тож "бавовна" горітиме й надалі", — сказав Малюк.

Видання пише, що в умовах, коли протягом більшої частини цього року бойові дії на сотнях кілометрів лінії фронту, по суті, застопорилися, подвиги СБУ не тільки піднімають бойовий дух України, а й завдають шкоди бойовим можливостям Росії.

"СБУ завдає точкових ударів. Ми колемо ворога голкою прямо в серце. Кожна наша спецоперація має конкретну мету і дає свій результат. Усе це в комплексі ускладнює можливості Російської Федерації з ведення війни і наближає нашу перемогу", — сказав Малюк.

Одним із напрямків діяльності буде Крим і Чорне море в розвиток операцій цього року.

"За допомогою цих маленьких хлопців (дронів Морський малюк — ред) ми поступово витісняємо Чорноморський флот Російської Федерації з Криму", — сказав він.

Безкоштовні послуги для усіх абонентів та 100 млн на ЗСУ: Київстар визначився з компенсаціями за проблеми зі зв’язком

Телеком-оператор "Київстар" в якості компенсації за проблеми зі зв’язком під час масштабного збою надасть абонентам можливість безкоштовного користування послугами, на які вони підписані, протягом місяця.

Крім того, компанія перерахує 100 млн грн Збройним силам України, йдеться в повідомленні Київстару, інформує UAINFO.org.

"У соцмережах ми бачили багато пропозицій переспрямувати персональні компенсації клієнтів на допомогу ЗСУ. Ми вирішили не обирати – компенсації чи донат. Тому, крім скасування плати за тариф, Київстар виділяє 100 млн грн на потреби ЗСУ", — заявив президент компанії Олександр Комаров.

Абонентам передоплати, контракту та контрактним абонентам із послугою Домашній інтернет не буде списано планової плати за пакет послуг у період із 22 грудня до 21 січня, тоді як усім іншим абонентам послуги надаватимуться безоплатно з 1 до 31 січня.

Для корпоративних клієнтів це буде оформлено у вигляді знижки в 100% на плату за тариф з використанням послуг мобільного зв’язку, фіксованого інтернету, передавання даних і телефонії з 1 по 31 січня.

Данілов про мобілізацію 500 тисяч людей: цифра потрібна, найближчим часом буде рішення 

Питання мобілізації порушувалось на чотирьох крайніх засіданнях Ставки верховного головнокомандувача. Найближчим часом буде знайдено рішення щодо цього питання.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на секретаря Ради національної безпеки й оборони Олексія Данілова в ефірі телемарафону, інформує UAINFO.org

За словами Данілов, під час кожної ставки президент Володимир Зеленський ставив "питання про справедливість".

"Щоб у нас не було явищ, коли одні зараз захищають країну, а інші перебувають в інших точках планети, відпочивають на курортах, включно з представниками влади. В даному випадку 100% на тому, на чому наполягає президент, - це, перш за все, справедливість", - додав секретар РНБО.

За його словами, Міністерство оборони й Генеральний штаб ЗСУ пропонують своє бачення, втім, остаточного рішення щодо мобілізації 500 тисяч громадян має ухвалити парламент. Він відзначив, що дискусія не є простою, але озвучені цифри дійсно потрібні.

Читайте також: Україна хоче призвати до армії чоловіків, які живуть за кордоном, – Умєров

"Але йдеться не про ситуацію сьогодні на сьогодні, а про те, що за певний період часу, ймовірно, можемо очікувати, що нам потрібно буде залучати певну кількість громадян для захисту нашої країни", - відзначив Данілов.

Окрім того, мобілізованих необхідно підготувати й вони мають чітко розуміти на які терміни йдуть й коли в них будуть відпустки та ротація.

Путін може застосувати ядерну зброю по території НАТО – ексаналітик ЦРУ

Малоймовірно, що президент Росії Володимир Путін застосує ядерну зброю на полі бою в Україні, але дуже ймовірно, що він піде на її застосування проти НАТО.

Таку думку висловив колишній аналітик Центрального розвідувального управління США Пітер Шредер у статті для Foreign Affairs, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Шредер гадає, що США можуть недооцінювати можливість ядерної війни між Росією та НАТО.

"Це помилка. Чиновники США неправильно це зрозуміли", – зазначив аналітик.

"Насправді малоймовірно, що російський президент Володимир Путін застосує ядерну зброю на полі бою в Україні, але дуже ймовірно, що він піде на її застосування проти НАТО", – додав Шредер, який провів майже 20 років, працюючи над питаннями, пов’язаними з Росією.

"Коли Путін використовує свій арсенал, він не намагається попередити, що Росія може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні. Швидше, його риторика спрямована на те, щоб погрожувати самому НАТО", – вважає ексаналітик ЦРУ.

За його оцінками, Путін не просто брязкав зброєю, коли розхвалював ядерний потенціал Росії. Аналітик вважає, що перехід до застосування ядерної зброї – це те, що російський диктатор міг би зробити, якби хотів швидко виграти війну проти України.

"На відміну від Заходу, Путін може не боятися ядерного протистояння: він добре обізнаний з ядерним арсеналом Росії та принципами ядерного стримування, і, можливо, вважає себе унікально придатним для того, щоб подолати ядерну кризу", – йдеться у статті експерта.

Верховна Рада легалізувала медичний канабіс 

Верховна Рада в другому читанні проголосувала за легалізацію медичного канабісу в Україні. Законопроєкт №7457 прийнятий 248 голосами в цілому.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram нардепа від "Голосу" Ярослава Железняка, інформує UAINFO.org.

Нагадаємо, що Україна йде довгий і поступовий шлях до легалізації медичного канабісу, який використовується у виробництва ліків. Тепер, після ухвалення законопроєкту уряду надається термін шість місяців, за який він має розробити всі підзаконні акти, накази, щоб цей закон запрацював.

Як пояснив нардеп Железняк, закон вводиться в дію через півроку після його опублікування. Тому мова йде про друге півріччя 2024-го року.

Зауважимо, що медичний канабіс буде відпускатися тільки за електронним рецептом, у вільному продажі його не буде. І що також важливо: законопроектом прямо заборонений рекреаційний канабіс (простими словами, який вживають виключно для "задоволення").

"Православний РЕБ". РПЦ придумала "геніальний" спосіб захисту від "бісівських дронів" ЗСУ. ФОТО

Перевага безпілотників ЗСУ у повітрі на деяких ділянках фронту разом з відсутністю у ЗС РФ необхідної кількості засобів радіоелектронної боротьби змушує противника шукати все нові способи захисту від українських дронів. 

Не залишилися у цьому сенсі осторонь і представники РПЦ, які запропонували своє рішення цього нетривіального завдання, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

На їхню думку, врятувати російських окупантів від FPV-дронів може свята Варвара, однак, щоб активувати її захист, необхідна спеціальна «молитва», брошури з якою кремлівські клірики і роздають своїм солдатам.

Знімок однієї з таких «православних РЕБ», знайденої на зачищених позиціях росіян, опублікував у себе у Telegram-каналі український журналіст Юрій Бутусов.

"Свята Варвара, великомучениця і покровителька, призри на нас, скорботних і стражденних, від бісівських безпілотників, що сіють смерть і руйнування", — йдеться у тексті так званої "молитви".

При цьому не менш примітною у цій брошурі є й ікона тієї самої Варвари, яка тримає у руках якусь подобу "квадрокоптера".

І хоча ефективність таких закликів до різних святих виглядає вельми сумнівною, однак для міноборони РФ подібні брошури, очевидно, обходяться явно дешевше, ніж справжні системи РЕБ.

Стало відомо, куди відправлять вчитися принца Джорджа: Кейт Міддлтон і принц Вільям зупинилися на двох елітних варіантах

Кейт Міддлтон та принц Вільям обирають з-поміж двох коледжів для свого старшого сина Джорджа. Перший – Ітон, який закінчили Вільям та Гарі. Другий варіант – Мальборо, де вчилась принцеса Уельська.

Ексклюзивними новинами поділились в Daily Мail, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Там розповіли, що Міддлтон не прихильниця одностатевих шкіл, тож зростають припущення, що принц Джордж вчитиметься в коледжі Мальборо у Вілтширі.

Як пише видання, принцеса Уельська нещодавно вдруге за останні кілька місяців відвідала заклад освіти, цього разу з чоловіком та сином. Вартість навчання у коледжі становить 47 тисяч фунтів стерлінгів на рік. Саме тут, навчалась Міддлтон, і де, як зазначено, розквітла, досягла успіхів у навчанні та показала хороші результати у спорті. 

Попередньо влітку королівська родина відвідала Ітон, який знаходиться поруч Віндзорського замку. Обидва коледжі мають схожі процеси подання заявок, що включають оцінювання та співбесіди, які починаються, коли учні досягають віку Джорджа.

Деолів'єзація. Чому українцям потрібно змінити новорічний стіл 

Погугліть історію кожної страви, яку ви звикли готувати на Новий рік. А потім подумайте, чи хочете ви, щоб саме ця історія супроводжувала вас далі

Право бути українцями — це те, що усі ми сьогодні відстоюємо. Не лише у тому, як живемо, говоримо, думаємо, а й у тому, що їмо. І напередодні новорічних свят я відчуваю непереборне бажання і навіть обов’язок нагадати вам, що таке справжня українська їжа та яка історія стоїть за нею, пише у своєму блозі шеф-кухар, ресторатор, громадський активіст Євген Клопотенко, інформує UAINFO.org.

Дитиною я і сам не усвідомлював походження та коріння страв, які бачив перед собою на святковому столі. І кожного Нового року повертався у свій персональний Радянський Союз. У своє затишне новорічне пекло, наповнене олів'є, оселедцем під шубою, мімозою, смаженою рибою та шпротами. Всім тим, що викликало ненависть і ностальгію одночасно. Чи відчували ви щось подібне? Я переконаний, що так.

Це сталося, тому що Радянський Союз зухвало викрав нашу автентичну їжу та підмінив її своєю. Спершу радянська влада створила дефіцит. А згодом на полицях магазинів по всьому СРСР з’явився однаковий для всіх проднабір. І додайте до цього ще відсутність будь-якої інформації про справжню українську культуру. Так ми отримали несвідоме захоплення радянськими стравами й абсолютне нерозуміння того, що ми як нація — зовсім інші.

Читайте також: Григоріанський календар і церкви в Україні. Про це активно дискутували ще у XVII столітті

Олів'є, шуба, мімоза, крабовий салат, м’ясо по-французьки та московська ковбаса — це не смак свята, як нам розповідали радянські фільми. Насправді це смак дефіциту та сірого минулого, в якому треба було простояти чергу, щоб купити пляшку молока. Минулого, коли тебе позбавляють права вибору, починаючи з продуктової полиці. Минулого, де дешевий майонез став символом сімейного затишку. Просто, заради цікавості, погугліть історію кожної страви, яку звикли готувати на Різдво чи на Новий рік. А потім подумайте, чи хочете ви, щоб саме ця історія супроводжувала вас далі.

Особисто для мене радянський святковий стіл — це найгірше проявлення їжі, яке тільки може існувати в цілому світі. Це як вийти з в’язниці, але продовжити харчуватися тюремною баландою.

Вам може здатися, що я намагаюся зламати ваші традиції. Що зазіхаю на святе. Зовсім ні! Я лише прагну показати звичне під новим кутом. Щоб ви запитали себе: «Чому я це їм?» Та дали свідому і чесну відповідь. Якщо вам дійсно смачно, то будь ласка. Але якщо це тільки звичка, то її можна позбутися. Адже жити справжністю набагато приємніше.

"Чекаю твого повернення": Ольга Харлан поностальгувала за танцями з Дмитром Дікусаром, який воює на фронті, і зворушила фанів 

Відома українська фехтувальниця Ольга Харлан у 2021 році брала участь у проєкті "Танці з зірками" (1+1), де її партнером був український хореограф Дмитро Дікусар. З перших днів повномасштабного вторгнення танцівник поповнив лави ЗСУ, тож нині боронить нашу країну на фронті зі зброєю в руках. Спортсменка вирішила поностальгувати за танцями й зворушливо звернутися до свого колишнього партнера. 

Так, на особистій сторінці в Instagram олімпійська чемпіонка розмістила відео із танцювальної зали, на якому вона вправно рухається в парі з хореографом Антоном Нестеренко. Харлан зазначила, що любов до танців у ній пробудив саме Дікусар, за що вона вдячна, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

"У всіх життя поділилося на до 24.02 та після. Час від часу я думаю, як ми жили до великої війни, до взагалі війни в Україні, яка триває вже 9 років. І думки – це спогади. Тому мені згадувалися танці, як щось, що нагадує про інше, яскраве, безпечне життя. А також Дмитро Дікусар, який зараз захищає нашу країну і який відкрив мене у танці", – поділилася роздумами Харлан. 

 

Наскільки багатою була родина Маккалістерів з "Сам удома": що кажуть  економісти та творці стрічки 

Аби з’ясували, чи була багатою родина Маккалістерів з відомого різдвяного фільму "Сам удома", New York Times звернулося до економістів та творців стрічки.

Разом з експертами видання провело дослідження, результати якого опублікувало вчора, 20 грудня, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.    

Найкращою підказкою на шляху до відповіді став будинок родини. Саме про нього на початку фільму грабіжники Гаррі (Джо Пеші) та Марв (Деніел Стерн) говорили як про одну з можливих найкращих "здобичей" у своїй злодійській справі та визначили його головною ціллю.

Як з’ясувалося, будинок справді існує. Він розташований у одному з найдорожчих районів США за адресою Лінкольн-авеню, 671, у передмісті Чикаго.

Будинок достатньо великий. У ньому Кевін та четверо його братів і сестер мали окремі кімнати. Також там були кімнати для гостей.

Економісти Федерального резервного банку Чикаго зазначили, що у 1990 році такий будинок був доступний лише для 1% родин, річний дохід яких становив 305 тисяч доларів. Якщо перераховувати цю суму на 2022 рік, то родина мала б заробляти за рік 665 тисяч доларів або 25 мільйонів гривень.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини