MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 16 січня 2024

71 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 16 січня. 

Зеленський у Давосі отримає послання від Байдена щодо стратегії у війні з РФ, – Bloomberg

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі передасть послання від американського лідера Джо Байдена щодо війни з Росією.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg, інформує UAINFO.org.

Як повідомляє видання, у Білому домі хочуть, щоб Україна змінила стратегію боротьби з російськими окупантами: від наступу до оборони.

Bloomberg зазначає, що Зеленський "розуміє, чому це має сенс, хоча він не хоче говорити про це публічно".

Також повідомляється, що український президент має передати свою відповідь Байдену і "нагадати Конгресу США, що Україна може грати в належній обороні, лише якщо США та їхні союзники гарантують, що у неї є необхідні засоби".

Генерал Бен Ходжес: "Той, хто контролює Крим, виграє цю війну" 

Крим є найважливішим шматком української території, досі окупований Росією. Про це в інтерв’ю виданню Sestry сказав генерал-лейтенант у відставці, колишній командувач військами США в Європі Бен Ходжес, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

"Це те, що ми називаємо "вирішальна територія". І той, хто контролює Крим, на мою думку, виграє цю війну. Я не думаю, що найближчим часом відбудеться наземна наступальна операція на півострів, але так чи інакше, це вже застарілий спосіб мислення. Я маю на увазі, що важливо спочатку зробити Крим непридатним для російських військ", - зазначив Ходжес.

Для цього, за його словами, Україні потрібна високоточна далекобійна зброя, "яка може влучити куди завгодно". 

"У кожен російський корабель, кожен російський літак, кожен штаб, кожен пусковий ракетний майданчик, кожну військово-повітряну базу. Відтак це зробить Крим непридатним для використання Росією", - підкреслив американський військовий.

Видимість безпеки польотів над морем: в ISW пояснили фейки РФ щодо збиття Іл-22 та А-50

Російське військове керівництво могло навмисне виправдати дружнім вогнем втрату літаків А-50 та ІЛ-22. Дані фейки, ймовірно, поширювались з метою запевнити російських пілотів про безпечність польотів над Чорним та Азовським морями.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org.

Російський інформаційний простір переважно заперечував, що українські сили збили літак А-50, і натомість стверджував, що літак був знищений дружнім вогнем російської протиповітряної оборони.

Аналітики зауважують, що дані дії окупантів є дивними, оскільки А-50 використовується для координації дій російської авіації і, можливо, протиповітряної оборони, і твердження про те, що російські ППО збили А-50, було б катастрофічним провалом з боку російських сил, якби це було правдою.

У повідомленні зазначають, що одне з російських джерел, яке спеціалізується на російській авіації, звинуватило російських командирів, які не мають належного досвіду, необхідного для їхніх посад. Водночас нинішній командувач Повітряно-космічних сил Росії, генерал-полковник Віктор Афзалов має великий досвід роботи в російській протиповітряній обороні.

 

Із законопроєкту про мобілізацію хочуть прибрати норму про демобілізацію через 36 місяців служби: спливли скандальні деталі

Кабінет міністрів України ще не подав до Верховної Ради оновлений законопроєкт про мобілізацію. Однак стало відомо, що з нього можуть прибрати норму про право військовослужбовця на демобілізацію через 3 роки служби.

Про це заявив народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко, інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZ.UA

Він застеріг тих, хто працює над оновленим законопроєктом, від подібних кроків.

"Із законопроєкту про мобілізацію хочуть прибрати норму про демобілізацію через 36 місяців служби. Хочу проговорити це публічно: не можна цього робити. Люди не раби. Вони мають право на кінцевий термін служби", – написав Гончаренко.

Він припустив, що згадану зміну можуть планувати з прицілом на майбутні вибори.

"Якщо хтось думає, що можна всіх переграти і прибрати демобілізацію після 36 місяців служби і тоді не потрібна буде мобілізація, – він помиляється. Ви не про вибори думайте, а про солдатів в окопах. Буду висвітлювати все публічно. Навіть не думайте. Це попередження", – застеріг нардеп.

Оприлюднено проект нового Трудового кодексу на заміну закону 1971 року. ДОКУМЕНТ

Міністерство економіки України підготувало проект нового Трудового кодексу, який повинен замінити Кодекс законів про працю (КзПП) від 1971 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на проект, оприлюднений для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ), інформує UAINFO.org.

Як зазначається в пояснювальній записці, чинний Кодекс "являє собою суміш правових норм, прийнятих за різних історичних та економічних умов, більшість з яких є застарілими і не можуть адекватно регулювати сучасні трудові відносини".

"Реформування та лібералізація законодавства про працю має на меті забезпечити рівність сторін трудового договору, підвищити конкурентоспроможність бізнесу та дозволити йому вийти на нові ринки", - йдеться в документі.

Трамп переміг на республіканських партійних виборах в Айові: що це означає для його суперників

45-й президент США Дональд Трамп 15 січня здобув упевнену перемогу в штаті Айова за підсумками кокусів – внутрішньопартійних виборів (праймеріз) кандидата від республіканців. Він отримав 51% голосів, на другому місці – губернатор штату Флорида Рон Десантіс із 21,2% голосів, на третьому – колишня постпред США при ООН та ексгубернаторка штату Південна Кароліна Ніккі Хейлі з 19,1% голосів.

Як пише BBC, перемога Трампа в Айові була "історично значущою" – він набрав найбільшу кількість голосів у всіх 99 округах, крім одного, де програв із перевагою в один голос. Результати голосування в Айові є важливими, оскільки переможець цього штату, а також Нью-Гемпшира, де пройдуть наступні кокуси, отримує увагу медіа, підтримку фінансових донорів та репутацію лідера, який може вплинути на виборців в інших регіонах. Але попереду ще ціла низка праймеріз в інших штатах, пише The Wall Street Journal, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Відбитки пальців людини виявилися не унікальними: революційне відкриття вчених

Відкриття того факту, що відбитки пальців є унікальними для кожної окремої людини, призвело до справжньої революції у криміналістиці. І вчені теж підтвердили цей факт – кожен людський організм є неповторним. Ба більше, припустили, що серед понад 100 мільярдів людей, які будь-коли жили на Землі, відбитки пальців ніколи не повторювались. При цьому вважалось, що візерунок на кожному окремому пальці не повторював жоден інший. Так що вважалося, що на кожній долоні є по 5 абсолютно різних відбитків.

Але нещодавно вчені з Колумбійського університету в Нью-Йорку поставили цю аксіому під сумнів. Як пише видання Science Alert, дослідження, проведене під керівництвом старшого інженера Гебріела Гуо, з показало, що пальці однієї людини можуть мати практично однакові відбитки, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Для своєї роботи науковці використали штучний інтелект. Вони попросили його розглянути пари відбитків. В деяких випадках вони належали одній людині, в деяких – різним. Задачею нейромережі була встановити, чи можна виявити схожість візерунків на різних пальцях однієї людини. І висновок вийшов революційним: з дуже високою долею ймовірності такі відбитки є, якщо не ідентичними, то максимально схожими між собою. При цьому у різних людей відбитки справді кардинально відрізняються між собою.

Для дослідження вчені використали загальнодоступну базу даних США, що містить близько 60 000 відбитків пальців. Вона складається з наборів – по 10 пальців для окремих осіб. Гуо та його колеги вирішили спробувати перевірити, чи зможе штучний інтелект виявити подібність відбитків, які належать одній людині. Для цього вони скористались подвійної нейронною мережею і дали машині завдання вивчити зображення не за типовим шаблоном, а розглянути кути та кривизну завитків та петель у центрі відбитка пальців.

 

Селекціонер із Дніпра присвятив сорт фіалки загиблому поету і воїну Максиму Кривцову. ФОТО

Селекціонер із Дніпра Євгеній Рудницький присвятив новий сорт фіалки загиблому поету та військовому Максиму Кривцову. 

"Я присвячую свій новий сорт фіалки RUD-ДАЛІ в пам'ять Максима Кривцова. Поет, воїн (позивний "Далі") – Кривцов Максим. Один із його віршів закінчувався словами: "А навесні розквітну фіалками... Вічна пам'ять герою. Слава Україні!" – йдеться у дописі Рудницького у соцмережі, пише УНІАН, інформує UAINFO.org

За його словами, ця фіалка – відображення світлої та ніжної душі Максима Кравцова.

"Ніжні біло-бузкові дзвіночки. Компактна розетка середньо-зеленого листя з жовтою кроновою ряболистістю. Мініатюрний сорт", – розповів селекціонер Українській правді

Рудницький колекціонує і виводить нові сорти фіалок з 2017 року. Його колекція наразі налічує 500 сортів, близько 50 з яких він вивів самостійно. Ці квіти незвичайні – листя має по два, а подекуди і по три кольори.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини