MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 9 лютого 2024

102 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 9 лютого.

Новий тип війни: чому Зеленський змінив Залужного на Сирського та як це дозволить зупинити Росію 

Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного звільнено. Таке рішення 8 лютого ухвалив президент Володимир Зеленський. Новим головнокомандувачем президент призначив командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського, який керував обороною Києва в перший місяць війни, а потім організував успішний контрнаступ у Харківській області восени 2022 року. Зеленський повідомив, що Сирський найближчими днями представить команду для "перезавантаження" Збройних сил, пише OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Що означає заміна головнокомандувача ЗСУ та чого чекати у війні проти Росії найближчим часом? 

Термінові зміни

Те, що обговорювалося останні дні, таки трапилося. Президент вирішив зробити досить серйозний крок як для країни, яка повномасштабно воює вже третій рік і буде воювати далі. За його словами, це крок на оновлення ситуації, яка зайшла в певний глухий кут як у подальшій стратегії ведення війни, так і безпосередньо на фронті. Наскільки правильним є саме такий розвиток подій, покаже лише час.

Чутки про те, що президент збирається змінити головнокомандувача, почали активно ширитися ще з 29 січня. Побоювання викликало те, що все це відбувається в небезпечний для України момент війни, на тлі посилення наступу Росії та проблем у Сполучених Штатах щодо надання допомоги Україні.

Так чи інакше, але все ж і Зеленський, і Залужний були одностайні в оцінці нинішньої ситуації – завдання 2022 року відрізняються від завдань 2024 року. Треба активно змінитись та адаптуватись до нових реалій, щоб перемогти. Саме тому й ухвалено рішення про необхідність зміни підходів та стратегії, яка, звісно, потребує нових людей.

Залужному присвоїли звання Героя України 

Президент Володимир Зеленський присвоїв колишньому головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужному звання Героя України.

Відповідний указ глава держави підписав 8 лютого, текст документа було  опубліковано на сайті Офісу президента, інформує UAINFO.org.

Глава ГУР Буданов став Героєм України 

Президент України Володимир Зеленський присвоїв керівнику ГУР України Кирилу Буданову звання Героя України.

Відповідний указ № 57/2024 глава держави підписав 8 лютого, текст документа опубліковано на сайті Офісу президента, інформує UAINFO.org

"За особисту мужність і героїзм, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові постановляю: присвоїти звання Герой України з врученням ордена "Золота Зірка" Буданову Кирилу Олексійовичу – генерал-лейтенанту", – зазначено в тексті указу.

Сирський зробив першу заяву на посаді головнокомандувача ЗСУ

Новопризначений головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський зробив першу заяву на своїй новій посаді, інформує UAINFO.org

"Шановні бойові побратими та посестри, з ким мав честь служити в лавах Сухопутних військ Збройних Сил України та ОСУВ «Хортиця»!

Дякую вам за кожен день ратної роботи, проведеної разом на найтяжчих ділянках фронту нашої визвольної війни!
Ваша звитяга, професійність, відданість справі захисту Батьківщини та наполегливість у виконанні бойових завдань є фундаментом стійкості нашої оборони і не дозволяє ворогові реалізувати загарбницькі наміри.

Від щирого серця дякую кожному солдату, сержанту, офіцеру та генералу за спільну реалізацію оперативних планів, що дало змогу зберегти життя тисячам мирних громадян та врятувати від окупації територію України!

На порядку денному стоять нові завдання. Насамперед це чітке та детальне планування дій усіх органів військового управління, об’єднань, з’єднань і частин з урахуванням потреб фронту у новітній зброї, яка надходить від міжнародних партнерів.

Найшвидший і раціональний розподіл та доставка усього необхідного для бойових частин була і залишається основним завданням військової логістики.

Знати всі без винятку потреби фронту і володіти ситуацією на кожній його ділянці – завдання штабів усіх рівнів. Саме кваліфікація особового складу органів військового управління є вирішальною для розробки й успішної реалізації задумів та планів.

Життя і здоров’я військовослужбовців завжди були та є головною цінністю Української армії. Відтак, дотримання балансу між виконанням бойових завдань та відновленням частин і підрозділів з інтенсифікацією навчання та підготовки особового складу залишається як ніколи актуальним.

Запровадження нових технічних рішень і масштабування успішного досвіду як, приміром, застосування безпілотних систем, сучасних засобів радіоелектронної боротьби є одним з майбутніх векторів побудови перемоги у нашій визвольній війні.

Лише зміни та постійне удосконалення засобів і методів ведення бойових дій дасть змогу досягти успіху на цьому шляху.

Та, безумовно, надійний тил є однією з головних складових загального успіху у війні.

Дякую колишнім керівникам Збройних Сил України, та ветеранам, які за 10 років російсько-української війни доклали всіх можливих зусиль задля відновлення і набуття спроможностей Української армії - справжнього, міцного фундаменту нашої державності!

Єднаймося! Разом до Перемоги! Слава Україні!", - констатував Сирський.

Американці знають, хто винен": Білий дім відреагував на скандальне інтерв'ю Путіна 

Пропагандистське інтерв'ю диктатора Володимира Путіна скандальному американському журналісту Такеру Карлсону не потрібно "сприймати за чисту монету".

Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі, відповідаючи на запитання, чи може це інтерв'ю "ще більше підірвати підтримку" Києва серед американської громадськості, пише Forbes, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

Кірбі відповів, що його це не турбує і він не вірить, що люди будуть під впливом "одного-єдиного інтерв'ю".

"Американський народ добре знає, хто тут винен", – сказав Кірбі.

Також він наголосив, що "Україна ні для кого не становила загрози", коли 24 лютого 2022 року війська Путіна здійснили напад. Кривава війна була неспровокованою.

"Він (Путін - УНІАН) вторгся до сусідньої країни без провокації", – зазначив американський чиновник.

Кірбі наголосив, що громадяни США "розуміють, за що бореться Україна, і все, про що вони просять – це наша допомога". Будь-хто, хто дивиться інтерв'ю Карлсона, повинен пам'ятати, що він слухає Путіна, і "не повинен приймати за чисту монету все, що він каже", зазначив чиновник.

"Від кого захищати Україну?": після скандалу в Космачі до людей приїхали військові, розмова вийшла напруженою. ВІДЕО 

У селищі Космач (Івано-Франківська область) військові провели бесіду з місцевими жителями, які перекривали дорогу, щоб не пропустити нібито машини з ТЦК та побили жінку з дитиною. Розмова виявилася напруженою.

Про це повідомляє кореспондент "Телеграфа" Ян Доброносов. Він побував на цій зустрічі і записав відео звідти, інформує UAINFO.org.

Як можна побачити на кадрах з місця подій, мешканці Космача обурені мобілізацією та досить експресивно доводили свою позицію до співробітників ТЦК. Зокрема, вони обурені: "неконституційними указами" тим, що на війні не воюють депутати, а також тим, що в Україні не оголошено війну, а вони у зв’язку з цим "не знають від кого захищати країну".

"У нас оголошено війну в Україні? Відбиття агресії від кого? Від вас самих? Ми не розуміємо, від кого. Чому людей забирають? Ось такі куркулі, які мають досвід військовий — туди (на фронт — Ред.), а ми за вами… Що ви людей дурите? Наскільки за законом може вводитися воєнний стан? На 30 днів чи на 90? А скільки його продовжили?", — кажуть місцеві жителі.

У відповідь на це військові вказали громадянам, що в Україні зараз запроваджено правовий режим воєнного стану.

"Він запроваджується у разі потреби відбиття агресії, що зараз і здійснюється", — каже представник військових.

На винищувачі F-16 вже нанесли українські розпізнавальні знаки. ФОТО

На винищувачах F-16, які має отримати Україна від своїх партнерів, помітили українські розпізнавальні знаки.

У п’ятницю, 9 лютого, видання Голос Америки опублікувало інтерв'ю з українським пілотом із позивним Фантом. Також було опубліковано кадри з місця навчань, на яких видно, що на F-16 є герб і прапор України, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Військовий розповів, що навчання проходять не тільки пілоти, а й наземний персонал.

"Звичайно, всі хочуть отримати літаки якомога швидше, але зазвичай так справи не робляться. Авіація — це дуже складна система, це не один танк чи одна артустановка. На літак працює багато персоналу, і це велика система. І льотчик або технік — це маленький гвинтик у великій системі", — заявив він.

Українські льотчики також сподіваються, що поставки F-16 допоможуть Повітряним силам збільшити спроможність авіації на полі бою.

Практично по-весняному тепло: синоптики зробили прогноз на вихідні

Складні погодні умови наприкінці робочого тижня з нічними морозами, ранковою ожеледицею та снігом з дощем нагадали нам про зиму, але вже завтра розпочнеться потепління.

За даними Sinoptik.ua, погода у вихідні буде хмарною, місцями можливі опади у вигляді дощів і мокрого снігу, але при цьому на всій території України буде практично по-весняному тепло, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Погода в суботу 10 лютого

Небо в суботу затягне хмарами по всій країні, крім південних областей. Місцями пройде дощ або мокрий сніг. Сильний дощ очікується у Київській та Чернігівській областях (до 6 мм), значні опади (дощ і мокрий сніг до 10 мм) можливі в Луганській, Харківській і Сумській областях.

У південних регіонах України буде найтепліше — вдень стовпчики термометрів тут піднімуться до +13…+15 °С. У центрі та на заході синоптики прогнозують до +8…+11 °С. У Рівненській, Волинській, Житомирській і Донецькій областях повітря прогріється до +6…+9 °С. Найпрохолодніше буде на сході та північному сході країни — тут термометри покажуть близько 0 °C.

Погода в неділю 11 лютого

Неділя буде хмарною із проясненнями, невеликі опади можливі лише в західних і східних областях. У повітрі по всій країні відчуватиметься весна. Так, у Чернігівській, Луганській, Харківській і Сумській областях термометри вдень покажуть +4…+7 °С. У центрі та на півночі України повітря прогріється до +8…+10 °С, у західних областях — до +11…+13 °С, а жителі південних областей уже можуть ходити у вітрівках — тут синоптики обіцяють до +16 °С.

Погода в понеділок 12 лютого

Тиждень розпочнеться з похмурої погоди, але практично без опадів. Невеликий дощ можливий лише в центрі, у Львівській, Закарпатській, Рівненській і Волинській областях. Погода на початку тижня тішитиме теплом: на більшій частині території України термометри покажуть +11…+14 °С. Навіть у північних областях очікуються +9…+11 °С.

Увага, рівень води підвищується!

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини