MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 19 лютого 2024

89 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 19 лютого.

Україна вже адаптовує інфраструктуру для F-16 – Ігнат 

Україна вже адаптовує інфраструктуру для американських винищувачів F-16.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, передає UAINFO.org з посиланням на Укрінформ.

"Ми вже адаптовуємо інфраструктуру під цей вид літака. Адаптація – це те, що дозволить йому виконувати завдання з наших злітно-посадкових смуг і утримуватись на наших аеродромах", – сказав Ігнат. 

Він зазначив, що інфраструктура для F-16 в Україні і її готовність є дуже непростим питанням, бо для того, щоб підготувати це капітально, потрібні роки. "Ідеально сьогодні було б взагалі під землю заховати, як Іран це робить. І все, чистий спокій мати", – сказав Ігнат.

Найнебезпечніше становище з початку війни. Росіяни наступають на п'яти напрямках, – NYT

Росіяни продовжили свій наступ після "захоплення" Авдіївки на Донеччині. Наразі наступ загарбників розділився на п'ять основних напрямків.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The New York Times, інформує UAINFO.org.

Російський наступ розділився на п'ять основних напрямків, що охоплюють міста і селища на більшій частині фронту на сході і півдні України. Йдеться про Авдіївський, Мар'їнський, Роботинський, Кремінський і Бахмутський напрямки.

Видання зазначає, що після двох років російських бомбардувань і боїв від Мар'їнки мало що залишилося. Але її взяття дозволило росіянам переключити свою увагу на південь та інший життєво важливий український оплот - Вугледар.

Зокрема, загарбники атакують Вугледар із півночі. Наразі вони наступають через село Новомихайлівка.

Неясно, скільки сил росіяни зібрали на цьому напрямку, але українські посадовці заявили, що Росія тримає близько 40 тисяч осіб у прилеглому Маріуполі, щоб розгорнути їх для атак з півдня.

ЗСУ п'ять місяців готувалися до відбиття повномасштабної агресії РФ: Павлюк розкрив деталі 

Триває повномасштабна війна в Україні. Українські воїни готувалися до відбиття повномасштабної агресії Росії протягом п’яти місяців.

Про це заявив командувач Сухопутних військ Збройних сил генерал-лейтенант Олександр Павлюк в інтерв'ю "Радіо Свобода", інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

"В Об’єднані сили я був призначений ще в липні 2021 року. Провівши аналіз, уже восени була дуже велика вірогідність, що буде повномасштабна війна. Про її масштаби було ще тяжко розуміти, але те, що вона, як мінімум, захопить територію Луганської і Донецької області - це було очевидно. Тому що ми аналізували дії противника, його відповідні превентивні заходи, його розвідувальні функції, які виконували вони на території, вздовж всієї лінії зіткнення, вдовж кордону", - заявив він.

Читайте також: Суцільні руїни, трупи та кількасот знедолених цивільних: якою Авдіївку отримали росіяни

За словами Павлюка, були всі ознаки, що ми зустрінемо ворога не тільки з окупованої частини Донбасу, на якій діють угруповання "ЛДНР", що визнані в Україні терористичними, а й з території Росії.

"Тому вже з осені ми приступили до виконання певних дій для того, щоб успішно зустріти і нанести йому максимальне ураження. Розуміючи, що співвідношення сил і засобів було і буде не на нашу користь, але в нас все одно варіантів не було, - ми повинні були вистояти, тому що за нами була вся Україна. Тому протягом п'яти місяців ми готувалися до відбиття повномасштабної агресії. Уже в січні-лютому ми отримували телеграми від Головного управління розвідки, в яких передбачалося, що такий варіант можливий", - зазначив командувач.

Учені розгадали одну з таємниць Стоунхенджу: над нею ламали голову 300 років

Учені нарешті ідентифікували походження сарацинських каменів, які утворюють Стоунхендж – мегалітичну споруду в графстві Уілтшир (Англія). Більшість із них були доставлені з малопримітного лісу Вест-Вудс, який розташований приблизно у 25 км на північ від кам'яного кола.

Як передає Express.co.uk, початковою домівкою величезних валунів виявилася тиха ділянка англійської сільської місцевості. Раніше експерти встановили, що блакитні камені Стоунхенджа (дрібніші, які знаходяться всередині кільця) родом із пагорбів Преселі в Південному Уельсі, передає OBOZ.UA

Походження сарсенів для другого кільця було предметом досліджень. Раніше передбачалося, що їх перемістили з Мальборо Даунс. Але пізніший аналіз, проведений групою археологів і геологів із різних куточків світу, стверджує, що це не так.

Учені знайшли докази, що каміння знаходилося в лісі Вест-Вудс. Це приблизно за 25 км від Стоунхенджа, тоді як Мальборо-Даунс знаходиться далі – на відстані близько 32 км.

Співавтор дослідження, професор Майк Паркер Пірсон заявив: "Це поклало край більше ніж 300-річним суперечкам... Вест-Вудс був місцем, найближчим до Стоунхенджу, де можна було видобути найбільш великі та найбільш підходящі моноліти і доставити їх відносно легким маршрутом без особливих перешкод".

Українські каратисти здобули чотири медалі на кіпрському етапі Серії А 

Чотири нагороди виграли представники України з другого етапу Серії А Karate 1, що проходив у місті Ларнака (Кіпр).  

Як повідомляє Українська федерація карате, 16-18 лютого в місті Ларнака (Кіпр) пройшов другий етап Серії А Karate 1 WKF 2024, участь в якому взяло 946 атлетів з 83 країн світу. Україну представляли 52 спортсмени, інформує UAINFO.org.

19-річна Дарина Єрвачова, яка щойно на молодіжному Євро-2024 у Тбілісі була п’ятою, стала переможницею турніру. У фінальному двобої одеситка перемогла іспанку Індіру Дель Мар Зунігу Гарсію – 9:4. Це не лише яскравий успіх молодої спортсменки, а й історичне досягнення українського карате: Дарина стала сьомою представницею України, які здобували золото Серії А. Її попередники: Анжеліка Терлюга (4 рази), Станіслав Горуна (3), Георгій Піцул (2), Андрій Торошанко, Валерій Чоботар, Олександра Шолохова (по 1).

"Вже змінити не вдасться". Наталія Сумська пояснила, чому неохоче згадує зйомки в "Слузі народу"

Народна артистка України Наталія Сумська в бесідах із журналістами неохоче згадує свою роль у серіалі "Слуга народу". Акторка в телекартині зіграла маму головного героя – вчителя історії Василя Голобородька (персонаж Володимира Зеленського), який несподівано став президентом України.

В інтерв’ю OBOZ.UA Наталія Сумська пояснила, чому не дуже любить повертатися в розмовах до свого кіноперсонажа. За словами артистки, зараз знімається вже інше українське кіно, інформує UAINFO.org.

"Вже знято, змінити не вдасться, то нащо міркувати? – каже Сумська про "Слугу народу". – Крім того, я така артистка, яка віртуально не посилає себе в минуле. Живу теперішнім життям. Сьогодні вже народжується інше українське кіно".

Тим часом актриса з приємністю згадує свою іншу роботу в кіно – зйомки разом із чоловіком, народним артистом України Анатолієм Хостікоєвим у серіалі "Село на мільйон": "Нам часто про цю роботу нагадують шанувальники: "Ой, ми вас пам’ятаємо за цими ролями". Або таку фразу згадують, яку Анатолій сам придумав: "Ну, як же я тобі зараз буду допомагати, коли я в піджаку?" Люди цитують, згадують".

Прем'єра серіалу "Слуга народу", який зняла студія "Квартал 95", відбулася 2015 року. Навесні 2019 року Володимир Зеленський, який зіграв вчителя, що став президентом країни, був обраний на найвищий державний пост у реальному житті.

"Мені шкода, що та роль моя була не досить такою широкою і цікавою, – розповідала через кілька років після виходу картини на екрани Наталія Сумська в інтерв’ю "Радіо Свобода". – Вона обмежувалася лише побутовою якоюсь місією".

В інтерв'ю телеканалу "UA:Перший" акторка відверто зізналася, що під час роботи на знімальному майданчику навіть відчувала біль: "Зйомки відбувалися в Жовтневому палаці. Володимир мав проголосити присягу в ролі Голобородька. І він говорить російською мовою. Можете уявити мій стан як актриси, громадянки. Саме промову режисери все-таки могли би змусити себе написати українською мовою. Це було таким дисонансом, що посіяло в мене неприязнь".

Найкращий документальний фільм: "20 днів у Маріуполі" здобув премію BAFTA 

Стрічка "20 днів у Маріуполі" отримала премію Британської академії кіно та телевізійних мистецтв (BAFTA) як найкращий документальний фільм.

Про це повідомляється на сайті премії. Церемонія нагородження відбулася в Королівській фестивальній залі в Лондоні 18 лютого, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

На сцену за нагородою піднялися режисер фільму Мстислав Чернов, продюсерка Василиса Степаненко, яка разом із ним та фотокореспондентом Євгеном Малолєткою працювала в оточеному Маріуполі 2022 року.

Також при врученні нагороди були присутні кінопродюсерки Мішель Мізнер та Рені Аронсон-Рат.

Фільм також був номінований як "Найкращий фільм іноземною мовою".

Однак у цій категорії перемогла стрічка "Зона інтересу" Джонатана Ґлейзера, що виходить в український прокат з 22 лютого. Вона ж отримала нагороди в номінаціях "Найкращий звук" та "Найкращий британський фільм".

Військовий, який лишив на вокзалі у Краматорську букет рожевих троянд, розповів щасливе закінчення історії

14 лютого Мережу облетіло фото українського військового на вокзалі Краматорська, який з букетом троянд чекав на приїзд коханої. Коли вона не приїхала, захисник лишив квіти на пероні.

Hromadske знайшло хлопця та дізналося, як закінчилася історія, інформує UAINFO.org.

Українських військовим з фото виявився 25-річний Артур, який воює вже протягом п’яти років. Він боронив Маріїнку, Водяне та Новгородське.

З 20-річною Іриною захисник почав зустрічатися рік тому. Познайомилася пара у чат-боті. Артур написав першим, після чого і почалося їхнє активне спілкування.

За рік стосунків пара бачилася лише 13 днів — під час коротких відпусток хлопця. "Звісно, хотілося б бути разом частіше, утім розумію, що по-іншому ніяк: Артур відданий Україні та своїй справі", — ділиться Ірина.

Військовий запропонував коханій на День закоханих приїхати до нього у Краматорськ.

"Я йому відповіла, що до нього, хоч на край світу, — каже дівчина. — Та сталося так, що Артур втратив свій телефон на позиції. Ми домовлялися зустрітися на вокзалі, тому я вийшла з потяга і одразу туди побігла, навіть не озиралася. Тим часом Артур чекав мене на пероні"....

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини