MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 5 березня 2024

73 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 5 березня. 

По кораблю вдарили дронами Magura V5. ГУР офіційно підтвердило знищення "Сєргєя Котова" 

Головне управління розвідки Міноборони України підтвердило знищення російського патрульного корабля "Сєргєй Котов". У ГУР МОУ зазначили, що удар по кораблю – це справа рук спецпідрозділу Group 13, інформує UAINFO.org з посиланням на ZN.UA

"Місія відбулась у співпраці з Військово-Морськими Силами ЗСУ та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України. Внаслідок удару морськими дронами Magura V5 російський корабель проєкту 22160 "Сєргєй Котов" зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів", – зазначили розвідники.

У ГУР додали, що корабель уразили в територіальних водах України, неподалік від Керченської протоки. Потоплений корабель окупантів коштував  близько 65 мільйонів доларів.

Макрон закликав союзників не бути "боягузами" у питанні України 

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що союзникам України настав час активізуватися, підкресливши, що зараз не час проявляти боягузтво.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters, інформує UAINFO.org.

"Ми, безумовно, наближаємося до моменту, коли в нашій Європі буде доречно не бути боягузом", - заявив він.

Посилаючись на вторгнення Росії в Україну, Макрон заявив, що Франція і Чехія "чудово розуміють, що війна знову триває на нашій землі (в Європі, - ред.), що деякі держави, які стали нестримними, з кожним днем дедалі більше розширюють свою загрозу нападу на нас, і що нам доведеться відповідати історії та мужності, якої вона вимагає".

Однак Макрон не став детально зупинятися на цьому.

Британія має докази постачання Іраном балістичних ракет Росії – міністр оборони

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив, що має докази того, що Іран постачав балістичні ракети Росії.

Міністр оборони Британії Грант Шаппс заявив, що його країна має розвідувальні дані, які підтверджують інформацію про постачання Іраном балістичних ракет до Росії для використання у війні проти України.

Про це повідомляє Politics Home, передає ТСН, інформує UAINFO.org

Відповідаючи на питання, чи є у нього інформація про надання Іраном балістичних ракет Росії, Шаппс сказав: "У мене є. Я не можу заглиблюватися в це".

"Чи то балістичні ракети, чи то безпілотники Shahed, які вони поставили Росії, ми бачили, що якщо у світі відбувається боротьба, то часто Іран розпалює її, або допомагає постачати харчовий ланцюг у цьому випадку", - сказав міністр оборони Британії.  

Він додав, що Іран погано впливає не тільки на свій регіон, а й на всю Європу.

Заборона УПЦ МП: Комітет Ради рекомендував законопроєкт до другого читання

Комітет ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував до другого читання законопроєкт про заборону УПЦ МП. Йдеться про проєкт закону №8371.

Про це в коментарі РБК-Україна сказала заступник голови комітету Євгенія Кравчук (фракція "Слуга народу"), інформує UAINFO.org.

Як вона розповіла виданню, Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики закінчив розгляд правок другого читання до законопроекту №8371 про заборону в Україні релігійних організацій, пов'язаних з країною-агресором.

Додамо, своєю чергою народний депутат Володимир В'ятрович на сторінці у Facebook написав, що текст законопроєкту "став значно сильнішим порівняно з підтриманим за основу урядовим варіантом".

"Російська православна церква має бути заборонена законом, а діяльність усіх релігійних організацій, які є афілійованими з нею, буде припинятися за чіткою процедурою, яка включатиме дослідження, припис про виконання закону і судову заборону", - зазначив В'ятрович.

За його словами, РПЦ і афілійовані з нею структури не зможуть використовувати державне і комунальне майно, а перехід громад до української помісної православної церкви буде значно спрощено.

"Тепер - рішення за Верховною Радою", - додав нардеп.

Секрет президента. Перша леді пояснила, як Зеленський справляється зі стресами й тримається під час війни

В інтерв'ю журналісту Пірсу Моргану в YouTube під час ділової поїздки до Великої Британії перша леді Олена Зеленська розповіла, що її чоловік президент Володимир Зеленський залишається настільки ментально врівноважений, що від нього навіть можна "зарядитися енергією". Утім, президент має власні "рецепти" та секрети, одним із яких є проведення часу із дітьми, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

"Я багато працюю із ментальним здоров'ям і розумію, що психологічна стійкість у всіх різна. Це як загальне здоров'я, як імунітет. Існують певна кількість випробувань, які вони можуть пройти без шкоди, які не матимуть наслідків для ментального здоров'я. Звісно, це дуже важкий час для нього. Він дуже втомлюється, але він має свої рецепти. Йому завжди допомагають діти. Подуріти, потанцювати, поспівати якісь пісні, посміятися з ними. Це його підсилює", – розповіла вона.

Ще одним способом скинути напругу для Володимира Зеленського є заняття спортом. 

"Він займається спортом, і це дуже йому допомагає. Коли він напружений настільки, що... ви ж знаєте, коли нерви натягнуті так, що вони от-от здадуться, він йде займатися спортом. І він почувається краще. Він знає, що робити. Тільки іноді не вистачає часу на сон. Але це також не можна зараз вирішити. Я впевнена, що він зможе все це витримати. Він сильний", – поділилася перша леді.

Заговорили про "агентів впливу": у Росії вирішили перевірити причетність спецслужб Заходу до смерті Сталіна

Російські комуністи перейнялися "можливою причетністю до смерті Йосипа Сталіна" деяких "західних спецслужб". Представники Комуністичної партії "Комуністи Росії" направили звернення до ФСБ та генеральної прокуратури РФ з проханням "перевірити причетність агентів впливу Заходу" до можливого отруєння радянського диктатора.

Звернення російські комуністи направили на річницю смерті Сталіна, 5 березня. Про це із посиланням на заяву голови КПКР Сергія Малінковича пишуть пропагандисти "РИА Новости", передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

У 71-у річницю з дня смерті Й. В. Сталіна партія звернулася до Генеральної прокуратури РФ і ФСБ з проханням перевірити можливу причетність західних спецслужб до смерті Йосипа Віссаріоновича Сталіна, оскільки дуже багато свідчень сучасників Сталіна говорять про можливе отруєння вождя радянських народів. агентами впливу заходу", – процитували пропагандисти держЗМІ слова Малінковича.

Після звернення до прокуратури і ФСБ представники КПКР вирушили покладати квіти до бюсту Сталіна, який знищив мільйони громадян СРСР, біля кремлівської стіни на Червоній площі.

"Україна – це Росія": в ISW проаналізували заяви Медведєва та назвали страшні цілі РФ 

Заяви заступника голови Ради безпеки Росії Дмитра Медведєва свідчать, що максималістські територіальні цілі Кремля залишаються незмінними від початку повномасштабної війни проти України. Навіть після гіпотетичного врегулювання війни шляхом переговорів це може бути тимчасовим і держава може потрапляти в майбутньому під напади РФ.

Таку оцінку дали аналітики Інституту вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв пропагував широкі територіальні цілі РФ, які поширюються вглиб території України. Так, 4 березня Медведєв прочитав лекцію під назвою "Географічні та стратегічні кордони" на Російському всесвітньому молодіжному фестивалі. Це організований Кремлем захід, із відвідувачами з понад 100 іноземних держав. Під час заходу Медведєв заявив, що "Україна – це, звичайно, Росія".

На сьогодні під окупацією російських військ перебуває лівий берег Херсонської області, але Медведєв визначив усі території на лівому березі річки Дніпро та багато територій на правому березі як "невід’ємні" частини російських "стратегічних історичних кордонів".

Мапа Медведєва свідчить, що Кремль не змінив територіальні цілі від початку війни

Російські окупанти наразі не займають жодної території на правобережжі Україні. Заступник голови Радбезу РФ говорив на тлі гіпотетичної англомовної мапи Східної Європи, яку він спочатку опублікував у своєму Telegram-каналі в липні 2022 року. На мапі зображені частини заходу України під контролем Угорщини, Польщі та Румунії. Це сприяє нещодавно відновленому кремлівському наративу про те, що східноєвропейські країни мають "територіальні суперечки" на заході України. Такі наративи спрямовані на те, щоб зіпсувати відносини України з її західними сусідами.

Це продукт, створений росіянами у РФ. Експерт з інновацій – про Дурова, Перекопського і всю команду Telegram та небезпеку, з ним пов’язану

Компанія Telegram заявила NV, що месенджер повністю безпечний для користувачів з України. Втім, експерт з інновацій Антон Мельник впевнений, що це не так.

Антон Мельник, співзасновник Ukrainian Tech Ecosystem, вважає помилкою говорити про можливі звʼязки компанії Telegram з Росією тільки через персону засновника месенджера Павла Дурова. Про це він заявив в коментарі NV, інформує UAINFO.org

"Тут варто згадати про Іллю Перекопського [віцепрезидент Telegram], який вже під час війни зустрічається з російським прем'єром [Михайлом Мішустіним] та катається на квадроциклі з губернатором [йдеться про колишнього губернатора Вологодської області Олега Кувшиннікова], — наголошує Мельник. — Але справа навіть не в цьому. Вся ключова команда Telegram, всі розробники — росіяни, там не було жодного іноземного топменеджера чи засновника".

Експерт з інновацій підкреслює, що Telegram — це продукт, який був створений росіянами на території РФ. 

"А коли він був переєстрований в інших, офшорних країнах — це вже не так важливо", — зауважує він.

Російське походження розробників месенджера — це чудова можливість для спецслужб країни-агресорки, щоб "смикати за потрібні ниточки" та тиснути на компанію, додає експерт.

У Росії назвали північне сяйво "голограмою США" для встановлення нового світового порядку

У Росії заявили, що північне сяйво, яке спостерігали днями жителі Підмосков'я та кількох інших регіонів РФ, є "голограмою". Створено її нібито шляхом розпилення в атмосфері певних речовин із літаків.

Про це заявила депутатка Мосгордуми від КПРФ Катерина Єнгаличева у своєму Telegram-каналі. За версією комуністки, що "спеціалізується" на конспірологічних теоріях на кшталт шкідливих випромінювань вишок мобільного зв'язку, за допомогою цього "штучного" північного сяйва деякі сили мають намір "встановити новий світовий порядок", передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Реагуючи на пояснення співробітників Інституту космічних спостережень РАН про те, що поява північного сяйва на широтах Москви та Петербурга пов'язана з потужною магнітною бурею, депутатка-комуністка назвала його "смішним".

"Північне сяйво в Москві та Підмосков'ї так смішно обґрунтовують магнітною бурею. Ви вдумайтеся, тисячоліттями магнітні бурі були, а Полярного північного сяйва в наших регіонах не було, а тепер регулярними стали... Справжня причина таких явищ, зовсім не властивих місцевостям, на мій погляд – хімтрейли... Так, так, вони теж не конспірологія, не теорія змови, вони існують, наприклад, на 9 травня саме за допомогою цієї технології розганяють хмари, розпорошуючи з літаків певні речовини. У багатьох країнах відкрито по ТБ чиновники визнають, ЗМІ пишуть, що так, розпорошують, і всіх турбує, що саме? – написала Єнгаличева.

На її думку, те, що вчені не поділяють її віри в конспірологію, зокрема у питанні природи такого явища, як північне сяйво, є наслідком "заперечення". Мовляв, так само "поливали за правду чесних людей", які виступають проти вакцинації або роками розповідають про "чипізацію" людей. Наразі, переконана російська комуністка, всі ці конспірологічні теорії є "доведеним фактом", оскільки про них "пишуть держЗМІ".

Розлучилися на 15 років. Щемлива історія військового та його коханої, які випадково потрапили в об'єктив франківського фотографа

Івано-Франківський фотограф Олег Нетецький випадково зняв закохану пару на вулицях міста. Ними виявилися військовий Олександр Станчуляк та його дівчина Інна.

Чуттєві світлини зачарували Мережу. Франківське медіа Канал 402 розповіло історію пари, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Олександр та Інна в дитинстві жили в одному селі на Вінниччині та були однокласниками. Тоді між ними виникла дитяча симпатія. Проте потім хлопець з батьками переїхав до Одеси, через що втратив зв’язок з Інною.

Олександр закінчив Національний університет оборони України, отримав звання та добровільно подався до лав 71-ї окремої єгерської бригади. Тоді доля й вирішила знову звести старих знайомих.

«Минуло майже 15 років. Мені скидають скріншот, що його [Олександра — ред.] старша сестра відкрила збір Саші на бронежилет, на захист, на це все. І я впізнала сестру, я пам’ятаю її з дитинства. Я була спочатку в шоці, коли дізналася, що Саша на війні. Бо я його знаю з дитинства як ясне сонечко, така дитина хороша, добра. Малював багато в дитинстві. Творча дуже дитина. І тут він там, на війні», — ділиться спогадами Інна. 

Тоді вона вирішила відправити Олександру запит на дружбу в соцмережі. Цей день на фронті хлопець запам’ятав добре...

Олег Нетецький часто фотографує різні благодійні заходи, проте у той день він випадково помітив молодих людей, які з коханням в очах дилися одне на одного. Чоловік вирішив зробити декілька знімків.

«Без кохання ми не переможемо. Спершу я просто помітив пару на лавці, я не бачив, що хлопець на протезі. Потім вони проходилися і я помітив. Думаю, треба зробити кілька кадрів. Зрештою потім тиждень думав чи взагалі викладати ті фото», — ділиться фотограф.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини