MENU

ТОП-8 секретов в стране Януковича

774 0

Я дуже заінтригований, коли отримую мейли від чиновників.

Вони мені шлють відповіді на запити, а я в цей момент думаю – яку відмазку вони вигадають цього разу, аби не давати інформацію.

Кожна нова відмова чиновників на запити вражає абсурдністю формулювань.

Тільки за останній місяць, з початку 2013 року, я отримав такі відмазки. Ви можете уявити, що насправді є секретами в Україні:

1. Апарат Верховної Ради відмовився надати розпорядження спікера Рибака про виплату лідерам фракцій щомісячних премій.

2. Також Апарат Ради відмовився назвати штатних та позаштатних радників спікера Рибака, віце-спікерів Калєтніка та Кошулинського.

3. Кабмін відмовився повідомити позаштатних радників прем'єра та віце-прем'єрів. Тобто до чиїх думок вони дослухаються – це секрет.

4. Кабмін відмовився повідомити, з ким зустрічався перший віце-прем'єр Арбузов у ході офіційного (!) візиту до США. Через два тижні після тієї подорожі не відоме жодне прізвище його співрозмовника – тоді як це відрядження коштувало бюджету 200 тисяч гривень.

5. Управління державної охорони відмовилося повідомити, скільки охоронців літали за кошт бюджету оберігати Януковича в Давосі. За моїми даними, щонайменше 14 осіб забезпечували його півтораденний (!) спокій у найспокійнішому місці на планеті.

6. Верховна Рада відмовилася надати будь-які дозволи щодо скандальних ремонтів у кабінетах депутатів зі встановленням індивідуальних туалетів.

7. Адміністрація президента та ДУСя відмовилися надати новий список мешканців державних дач – остання опублікована з цього приводу інформація застаріла на два роки.

8. СБУ відмовилася надати декларацію голови спецслужби Якименка за 2011 рік.

Це лише за один місяць. У грудні 2012 року я отримав інші "смішні" відмови:

- Державна податкова служба відмовилася повідомити розмір видатків на рекламу Арбузова в Києві, стилізовану під рекламу "Вісника податкової служби".

- Адміністрація президента відмовилася надати зразок моніторингу медіа, який готується для Януковича. Мовляв, розголошення відкритих джерел інформування Януковича "може завдати шкоди низці легітимних інтересів".

- Також Адміністрація президента відмовилася надати робочий графік президента, пояснюючи це міркуваннями безпеки – попри те, що питання стосувалося давно минулих днів.

Ось деякі свіжі відмови.

Наприклад, про щомісячні премії лідерам фракцій. При тому, що закон напряму забороняє утаємничувати інформацію про розпорядження державними грошима.


А ось відмова про радників спікера та віце-спікерів. Штатні радники, між іншим, отримують зарплату з бюджету, мають ранг, а в майбутньому – забезпечену старість державного службовця.


Мені активно радять подавати до суду на отримані відмови. Я вже маю досвід чотирьох судових процесів – розповім про нього згодом, щоб не обтяжувати інформацією.

Уже два роки, як ухвалили закон "Про доступ до публічної інформації".

Він справді дозволив отримати багато нової інформації. Але також він показав, який страх опановує чиновниками, коли їх запитують про щось, що не вписується у генеральну лінію "покращення".

Куратор цієї теми в адміністрації президента Денис Іванеско напередодні виступив у блозі про американські досягнення в спілкуванні держави та громадян.

Краще, аби він концентрувався на українських реаліях – і готував рекомендації до звільнення тих колег, що утаємничують інформацію під ідіотичними приводами.

 Сергій ЛЕЩЕНКО

 

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини