MENU

С уроков Истории выбросили Хмельницкого, Мазепу, Франко и Лесю Украинку

1058 2

П'ятикласники з 1 вересня більше не будуть знати, хто такий Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Іван Франко, Леся Українка і Олександр Довженко. Ці прізвища зникли з програми курсу з історії для 5-класників, котра почне діяти з 1 вересня.
 
Більше того, в новій програмі, затвердженій Міністерством освіти у 2012-му, прізвищ видатних українців (і неукраїнців також) немає взагалі. Виключенням став Іван Федоров і його легендарна книга «Апостол». Якщо далі порівнювати програми для 5-класників - чинну і нову - то можна помітити - нова програма «схудла» аж на 2 розділи. Якщо зараз курс з історії розбитий на 5 тем: «Знайомство з історією», «Княжа Русь-Україна», «Козацька Україна», «Україна в 19-20 ст.» і «Україна сучасна», то з 1 вересня він складатиметься з 3-х: «Звідки і як історики довідуються про минуле», «Про що і про кого розповідає історія» і «Які пам'ятки є частиною історії». Також зникли поняття «Київська русь» і «Запорізька Січ». Вони замінені поняттями  «київські князі» і «українське козацтво». Ще, замість історичних персоналій, 5-класники повинні будуть знати про Хрещатик у Києві, Площу Ринок у Львові і «Софіївку» в Умані. 
 
За новими програми для 5-9 класів, відібраний у 5-класників Богдан Хмельницький «з'явиться» в головах школярів аж у 8 класі. Іван Франко - у 9-му. Леся Українка - не з'явиться взагалі.
 
Це вже не перший «наїзд» на історію для 5-класників. Одразу після приходу Дмитра Табачника на посаду міністра освіти у 2010-му, 5-класники отримали нову книгу з історії. В порівнянні з попередньою версією, з тієї книги вилучили словосполучення «штучний Голодомор», замінивши на просто «Голодомор», скоротили розмір тем про Українських січових стрільців і Українську повстанську армію, прибрали інформацію про Помаранчеву революцію 2004-го року.
 
 За словами кандидата педагогічних наук, доцента Запорізького національного університету Сергія Терно, котрий дослідив цю тему, видозмінені програми з історії розроблялися під керівництвом історика Олени Пометун. Тиждень тому вона звинуватила Міністерство освіти і Український центр оцінювання якості освіти у фальсифікації програми шкільного тесту з історії України, котру також розробляла група істориків під її керівництвом. Тоді стало відомо, що з шкільного тесту було прибрано відомих українців - Степана Бандеру, Романа Шухевича, Івана Драча, Левка Лук'яненка та інших. Пометун навіть вказала на конкретних людей, котрі в цьому винні - директора УЦОЯО Ірину Зайцеву і директора департаменту початкової і загальної середньої освіти Олега Єреська.
 
А от у 2011-му Пометун стала автором нового підручника з історії України для 11-класників. Це звідти пропала інформація про Помаранчеву революцію і справу Гонгадзе. 
 
Порівняти дві програми з історії для 5-класників - можна тут - чинна і нова.

 

 

novosti-o


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини