MENU

Янукович и Ахметов уничтожают оппозиционных фанатов «Шахтёра»

1739 2

Утиски футбольних фанатів почався з приходом до влади Віктора Януковича, а особливо посилилися після матчу Динамо (Київ) – Карпати (Львів ) 7 серпня 2011 року. Під час зустрічи  фанати цих клубів спільно скандували гасло «Спасибо жителям Донбасса …» Тоді  фанати майже усіх клубів України стверджували, що тиск на них зі сторони правоохоронних органів відбувається саме під приводом недопущення націоналістичної пропаганди в будь-яких формах.


Одними з перших проти тиску зі сторони міліції виступили вболівальники донецького «Шахтаря». У листопаді 2011 року акцію протесту у вигляді відмови від підтримки команди на домашніх матчах. Під заявою підписались всі найбільші фан-угрупування «Шахтаря» і самостійні активні фанати. Слово було дотримане і, як наслідок,  в одному з ключових поєдинків чемпіонату донецька команда опинилась фактично без підтримки. Президент та власник клубу Ринат Ахметов коментувати ситуацію відмовився, але заявив, що «Шахтар», коли його підтримує весь стадіон, може чудово обійтися і без фанатів.


У березні 2012 був прийнятий закон № 9662 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо забезпечення громадського порядку та безпеки до, під час та після проведення футбольних матчів)». Прийняття закону викликало різко негативну реакцію всіх ультрас України. У документі розширено повноваження МВС України на футбольних матчах, заборонено демонстрацію «плакатів, банерів, прапорів, штандартів, у тому числі політичного характеру, та інших носіїв, що зачіпають честь і гідність офіційних осіб», тобто введено цензуру, щоб унеможливити будь-яку критику на адресу влади та чиновників. Заборонено «переміщення між секторами спортивної споруди, що загрожують громадському порядку», а це робить неможливими великі перформенси, адже під час розтягування полотна деякі фани повинні пересуватися між секторами, щоб контролювати процес. Документ регламентує сторення Національної футбольної інформаційної бази даних (НФІБД),  що входитиме до складу МВС України й куди вноситимуть усіх, хто порушив «громадський порядок та громадську безпеку», а цим особам буде заборонено відвідувати міста та стадіони, де відбуваються футбольні матчі. Свій протест проти документа висловили фан-рухи та вболівальники багатьох клубів України. До закінчення ЄВРО більшість фанів гадали, що всі проблеми пов’язані саме з чемпіонатом. Але ЄВРО пройшло, а проблеми залишилися. Ультрас різних міст активно виступають на підтримку родини Павліченко, що спричинило в Україні породження масштабних протестних настроїв до судової системи та влади в цілому. Якщо, раніше прийнятий законопроект регіонала Колесніченко, після протесту фанаів багатьох клубів завис і не виконувався, то зараз, після чисельних акцій на підтримку Павліченко знову почав набирати оберти.

 

З кінця листопада 2012 року десятки фанів шахтаря отримали заборону з’являтися на матчі свого клубу. Політика клубу що до продажу квитків призвела до того, що клуб має усі дані на фанатів, системи відеоспостереження та швидке реагування служби безпеки не дозволяють навіть близько підійти до фан-сектору.


З початку ці заборони мали більш-менш змістовний характер (в основному за паління піротехніки, хоча в інших клубах за це заборони не дають). Людина, котру забрали правоохоронні органи за паління піротехніки, платить адміністративний штраф, і вона вільна. Зараз почали блокувати абонементи і забороняти ходити на матчі фанатам, які купили по своєму абонементу квиток людині, котра порушувала правила. Трохи поясню, що таке порушення у розумінні керівництва клубу «Шахтар» Донецьк.

 

Перед матчем Шахтар-Ювентус моєму знайомому заблокували абонемент. В мене був вільний другий квиток, я віддав його. Коли ми зайшли на стадіон – мого знайомого оточили здоровенні “бики” з служби безпеки стадіону, взяли під руки і кудись повели. Як виявилось, ще багато матчів до цього він палив піротехніку. У кожного стюарда та людини зі служби безпеки є фотографії з «небажаними гостями». Усюди стоять системи відеоспостереження, тому усі намагання попасти навіть на сусідні сектори закінчуються розмовою зі службою безпеки.


Після цього заблокували усі квитки та абонементи, які оформлені на моє їм’я.  Сьогодні привести друга на матч – це злочин. Хоча така політика клубу ні краплі не дивує. Фанат сьогодні – крах економіки Донбас-Арени: він не купує пива, гамбургер, не лускає насіння. Більше того – він може проявляти свої емоції. І що найстрашніше: його емоції можуть бути почутими звичайними глядачами!

 

У намаганнях розібратися в цій ситуації неоднаразово дзвонив на гарячу лінію. Писав до генерального директора Сергія Анатольєвича Палкіна, розмовляв з робітником ДА, яким було надане пояснення, що в них Європейська арена і вони користуються європейськими правилами. Після моїх запитань, чому ця практика тільки зараз почала діяти і чому клуб не повідомляє про таку практику, чому не дають попередження, чому одразу забороняють ходити на матчі мені сказали, що моє повідомлення передадуть у службу безпеки. Після цього я отримав листа з відповіддю. Спочатку мені казали, що мені просто заблокують абонемент, але я зможу ходити на матчі. Але після мого звернення мені прийшов лист у якому сказано, що в мене заборона ходити на матчі до кінця року і якщо я її порушу, то до мене буде застосована заборона на більш тривалий термін. Приїхавши до каси, щоб забрати гроші за невикористані проходи на матчі та розірваний квиток на матч з Борусією, я задавав питання з ким я можу погорити щодо заборони? Відповіли, щоб я подзвонив на гарячу лінію, вкотре показавши, що не хочуть вирішувати проблеми, а просто перекладають один на одного.

 

Розмовляючи з людьми, яким заборонили ходити на матчі, я дізнався, що до деяких приїзджає міліція та бере розписку, що людина не піде на стадіон. Як бачимо, закон регіонала Колесніченко набуває своєї реалізації. Згідно із законопроектом, МВС створюється національна інформаційна база даних осіб, які порушують порядок, іх не допускатимуть на футбольні матчі в Україні та за її межами.

 

Колесніченко також пропонує ввести адмінвідповідальність за порушення правил поведінки на стадіонах під час футбольних матчів у вигляді штрафу в розмірі 170-340 грн. Таке ж покарання буде встановлено за скандування ксенофобських та расистських гасел і демонстрацію банерів, в тому числі політичного змісту.


За словами депутата, під заборону можуть потрапити і плакати з зображеннями лідерів УПА Степана Бандери та Романа Шухевича, а також акції на підтримку Дмитра та Сергія Павличенко, засуджених за «вбивство судді».


«На стадіонах не повинно бути політики. Глядачі хочуть дивитися футбол», – пояснив цей регіонал. Для них немає різниці чи то соціальна акція, чи політична. Кожний прояв небайдужісті вони сприймають як політику, бо для них це можлива втрата свого місця біля корита.


Їхні плани вже набувають реальності. Вони зробили перший крок і якщо ми його гідно не зустрінемо, то завтра про футбол можна буде забути. Тому я звертаюсь до кожного фаната і просто небайдужих людей: забудьте про всі конфлікти, які були поміж собою та клубами.


Якщо зараз не об’єднатись, та не стати на захист себе – то будемо ми глядачами, які хочуть дивитися футбол і не хочуть політики. Тільки коли реклама буде починатися – перемкніть канал.


Сьогодні не обійтись мовчазними акціями протесту, як показав час, саме цього вони й хочуть. Для них ми, як кістка у горлі, яка застрягла і начебто дихаєш, але загроза для життя є. Загрозу будуть ліквідувати.

 

Отже,  чи буде фанатський рух через декілька років -  залежить тільки від нас, від того, як ми себе покажемо: як кістка, яку проковтнуть та перетравлять, чи, як українці, які вміють відстоювати свої права.

 

Український Донбас


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини