MENU

Австрийского брокера, связанный с «Межигорьем» Януковича, посадили в тюрьму

1001 0

Сумні звістки надходять для Віктора Януковича із Австрії.

У п'ятницю до 5 років тюрми був засуджений пан Йоган Вановіц. Про це пишуть усі провідні австрійські видання.

Ось переляканий пан Вановіц на фотографіях, зроблених журналістом Хервігом Хеллером.

 

Пан Вановіц отримав таке суворе покарання за свою роль у гучному скандалі, що сколихнув Австрію під назвою «Телеком-афера».

Вановіц як австрійський брокер вчиняв маніпуляції з курсом Telekom Austria заради отримання менеджерами цієї публічної компанії завищених бонусів.

«У п'ятницю ввечері брокер Йоганн Вановіц був засуджений до п'яти років позбавлення волі. Крім того, разом із уже засудженими по цій справі менеджерами Telekom Austria він повинен відшкодувати шкоду, заподіяну компанії, у розмірі близько 10 мільйонів євро», – ідеться у повідомленні австрійського прес-агентства APA.

Суддя Міхаель Толстюк з Кримінального суду Відня відмовився вважати дії Вановіца такими, що вчинені у стані крайньої необхідності. У ході процесу Вановіц намагався довести, що він насправді рятував Телеком від наслідків злочинного фінансового посягання.

Вановіц отримав найбільшу міру покарання у цьому процесі. До цього часу двоє його спільників були засуджені до трьох з половиною та трьох років ув'язнення, а третій – до року ув'язнення та двох років умовно.

Чим цікава ця історія для України? Тим, що пан Вановіц дуже тісно пов'язаний зі, здається,найбільш корупційною історією сучасної України – резиденцією «Межигір'я».

Так, цей пан Вановіц, засуджений тепер на п'ять років у Австрії, донедавна був керівником віденської компанії «Euro East Beteiligungs GmbH».

Ось звіти, які подавав Вановіц від імені «Euro East Beteiligungs GmbH».

 

Компанія «Euro East Beteiligungs GmbH», в свою чергу, заснувала легендарну українську фірму «Танталіт», яка значиться номінальним власником резиденції Януковича «Межигір'я».

Ось витяг з підписаного Вановіцом звіту, де вказано, що «Euro East Beteiligungs GmbH» на 99% виступає акціонером української фірми «Танталіт».

 

 

А ось аналогічний витяг з українського Держкомстату.

 

 

Крім того, на початковому етапі сімейна контора Вановіца Euro Invest Bank була навіть номінальним засновником Euro East Beteiligungs GmbH, володіючи часткою в 65 відсотків. Згодом вони переуступили свої акції британській фірмі Blythe (Europe) Ltd, якою володіє траст із Ліхтенштейну.

Про причетність фігуранта «Телеком-афери» до Януковича минулого року, засновуючись на матеріалах Української правди писало австрійське видання «Format».

Ще Вановіца дуже добре мають знати брати Клюєви, тому що він допомагав розміщати на австрійській біржі їхнє сімейне підприємство Slav AG.

Якщо австрійський апеляційний суд залишить вирок Вановіцу в силі, це означає, що він перебуватиме в руках тамтешнього правосуддя до 2018 року. Таким чином, після зміни влади в Україні новим прокурорам буде простіше знайти ключового свідка в афері «Межигір'я».

Але вже зараз українській опозиції слід «бомбити» австрійську прокуратуру та органи FATF запитами з проханням перевірити роль Вановіца у історії приховування власності родини Януковича.


Сергій ЛЕЩЕНКО

 

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини