MENU

Наш народ еще ностальгирует по коммунальным кухням - блогер

178 0

Ой, правду кажуть, що квартирне питання псує людей. Я це спостерігаю на прикладі власного об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) «Згода-96», що на Осокорках в Києві. Наш народ таки ностальгує за комунальними кухнями, де можна було на славу посваритися з прикрашеною бігудями сусідкою або тихенько плюнути їй у борщ.

 

Інакше як пояснити, що кожні збори співвласників перетворюються на чергову комунальну кухню. Всі кричать. Мало хто слухає одне одного. І спокійно проаналізувати діяльність керуючого будинком з період його роботи просто неможливо. Таке враження, що мої сусіди стали учасниками чергового скандального ток-шоу Савіка Шустера. Шкода лишень, що по телевізору це дійство не показують, а то гості уславленого ведучого курили б собі десь на кухні.

 

Кожні збори закінчуються одним і тим же. З ганьбою виганяється керуючий будинком і вибирається новий.

 

Суть ОСББ ґрунтується на тому, що власники квартири об’єднуються в спільноту і навчаються самі відстоювати свої інтереси і права. Організовують своє життя так, як це їм вигідно і комфортно.

 

Однак демократія - це лише інструмент. Вона, як скальпель – ним можна вирізати в пацієнта апендицит, а можна зарізати людину.

 

У мене складається враження останнім часом, що мої сусіди і співвласники хочуть відпиляти гілку, на якій сидять.

 

Наш будинок перетворився на мініатюрну модель держави Україна. Пару років тому після чергових скандальних зборів почалися конфлікти. На жаль, на тих зборах я не голосував, бо перебував на той момент у відрядженні. Але знаю, що після них сталася бійка між «новим» і «старим» керуючими. «Новий» виламував двері правління з автогеном. Приїздила міліція. Одні мешканці кажуть, що це було рейдерське захоплення, повний «беспредєл». Інші твердять, що «старий» незаконно не хотів звільняти посаду.

 

Проти «нового» керуючого ведеться боротьба. Він в свою чергу поширює листівки проти своїх опонентів, в яких розповідається, що жінки з ініціативної групи «трахалися» з колишнім керуючим, тому вони його так підтримують. Ну а в проміжках між «трахом» крали, скільки могли.

 

«Новий» керуючий хоче змінити статут ОСББ. Просто як Янукович Конституцію. І в такому бардаку я не здивуюся, що він там запропонує двопалатний парламент для управління будинком обирати.

 

Певна річ, не обійшлося без судів. Справи тривали аж два роки. І нарешті суди вирішили, що обидва керуючих не правочинні. Що мали б зробити цивілізовані люди? Правильно: іти на «вибори». Тобто зібрати збори співвласників і обрати нового керуючого.

 

Ініціативна група взялася організовувати збори. Але, схоже, котрийсь із керуючих, кому це невигідно, вжив заходів, щоб їх зірвати. Дуже схоже, що не обійшлося тут без втручання державної районної адміністрації. Інакше, чому б то директорка гімназії вже після проплати разової оренди залу раптом взяла і заявила, що зал буде зайнятий?

 

Довелося мені втрутитися в цю ситуацію і написати блог на цю тему. А також провести пару бесід з районними чиновниками. Питання ніби вирішили, бо щурі бояться розголосу. Але мені «між нами» повідомили, що така ситуація склалася, бо члени ініціативної групи не належними чином поводилися в будинку РДА. Так, ніби вони маленькі діти, і колупалися у носі в присутності великого державного чиновника.

 

Скидається на те, що скоро мешканці будинку формалізують свою політичну боротьбу і утворять відповідні партії. Наприклад, чим не назви для партій «Пофарбованих стель» і «відремонтованих унітазів»?

 

Схоже, що чимало мешканців будинку досі ставляться до будинку як до жеківського і не усвідомили, що це їхня власність і, якщо, не дай Бог, будинок збанкрутує, то вони реально муситимуть за борги розплачуватися власними квартирами.

 

Тому для багатьох з них описані події – це не боротьба за реальне поліпшення якості будинку, а змагання за те, щоб обрати того керуючого, який їм чисто по-людськи подобається більше. Про програми розвитку будинку з вуст кандидатів на посаду навіть не йдеться.

 

Однак, попри всі пристрасті, які вирують, у нас навіть сніг у минулий страшний снігопад прибирали вчасно швидко і мешканцям не доводилося тонути в кучугурах. В нас завжди підметено перед під`їздами, ліфти, якщо ламаються, то їх швидко ремонтують.

 

Взагалі-то мешканці будинку не вибирали свідомо таку форму правління, як ОСББ. Цей будинок був одним з перших, який будували за кошти власників за принципом: сьогодні платиш – через рік отримуєш квартиру. І забудовник фактично поставив нас перед фактом, що створюється ОСББ.

 

Однак, сама ця форма спільного володіння і керування змушує навіть найгіршого керуючого справами думати над тим, як здешевити обслуговування, як його поліпшити, бо він залежить від волі «виборців», тобто співвласників будинку, в якому він працює.

 

Отож, в нас все одно краще, ніж в ЖЕКу, де керівник призначається державою і власники квартир на цей процес впливати ніяк не можуть. Тому перед жеківськими будинками і сміття повно, і ліфти часто там не ходять.

 

А я вірю, що спільне володіння в моїх сусідів врешті виробить уявлення про те, як треба керувати цивілізовано без комунальних кухонь. Якщо не вони, то діти їхні точно це зрозуміють. Адже буття визначає свідомість. А в ОСББ буття демократичне.

 

Юрій ЛУКАНОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини