MENU

В Черкассах регулярно «пропадают» деньги, выделяемые для клиники «Френзениус»

240 0

«Нетримання» владою покращень останнім часом вилазить боком багатьом співвітчизникам. І в першу чергу тим із них, кому не лише хлібом треба запасатися, але й медичними препаратами.

 

Цього разу познущалися з хворих на гостру ниркову недостатність, які не можуть жити без апарату штучної нирки довше 10 днів.

 

У «Дорадчій раді спільнот із питань доступу до лікування в Україні» (ЮКАБ) тривоги не приховують. Кажуть, адресовані черкаським пацієнтам кошти другий рік поспіль розчиняються безвісті в обласному бюджеті, а губернатор витирає ноги – як об людей, так і об «високе» начальство.

 

Ціна питання: 5 тисяч життів щороку

 

В Україні 450 тисяч осіб страждає на проблеми з нирками. У таких людей до крові безперешкодно потрапляють токсичні речовини, котрі зазвичай відфільтровує цей критично важливий для життя орган.

 

У разі гострої ниркової недостатності людину може врятувати лише гемодіаліз – процедура очищення крові за допомогою спеціального апарату, так званої «штучної нирки». І так – тричі на тиждень – без перерви. Таких осіб в Україні – близько 20 тисяч. Із них лише 3,5 тисячі можуть розраховувати на державне устаткування – не випадково щороку вмирає від цієї біди близько 5 тисяч осіб. А ще 12 тисяч осіб – на грані виживання.

 

Ефективність процедури напряму залежить від якості апаратури, концентратів для діалізу і тривалості сеансу. Свого часу Німеччина надала по-суті гуманітарну допомогу, встановивши найсучасніше відповідне обладнання в Черкаській області, в клініці «Френзеніус». Але будь-яка техніка потребує видатків – на обслуговування, на компенсацію витратних матеріалів і таке інше. А пацієнт, у свою чергу, – спеціальних препаратів. За найскромнішими оцінками, лікування одного хворого коштує близько 150 тисяч гривень на рік.

 

З огляду на безкоштовність таких послуг для пацієнтів область зобов’язалася компенсувати найнеобхідніші видатки клініці. У 2008 році між Черкаською ОДА і Fresenius Medical Care було підписано відповідний протокол про наміри щороку укладати договори про співпрацю.

 

За чий кошт висока смертність?

 

Два роки поспіль обласна лікарня на пару з німецькою клінікою рятували півтори сотні черкащан. І тоді, коли гроші з бюджету  надходили справно, і тоді, коли німцям доводилося вірити «на слово». Станом на початок 2013 року борг обласного бюджету досяг небезпечної для клініки межі – 3 млн. гривень.

 

У 2012 році відголоски біди дійшли до високих столичних кабінетів – і Віктор Янукович доручає дещо голові Черкаської ОДА Сергію Тулубу.

 

З одного боку, «вжити невідкладних (!) заходів» організаційного і фінансового забезпечення задля «повного (!) охоплення такою допомогою хворих, які її потребують». А з іншого – фінансувати «в повному обсязі» послуги з гемодіалізу і «врегулювати проблемні питання з іноземними інвесторами» в Черкаській і Чернігівській областях.

 

Сергій Тулуб відреагував на доручення безпосереднього начальника специфічно: з 2013 року клініці було відмовлено в укладенні чергового договору. Мовляв, будемо лікувати в обласній лікарні.

 

Таким чином, 65 пацієнтів клініки залишилися без лікування, німці дізналися багато про привабливість інвестиційного клімату в Україні, а лікарі обласної лікарні змирилися з перспективою чергового скорочення тривалості процедур, відведених на одного хворого.

 

Між іншим, за даними ЮКАБ, ще до цього «покращення» рівень смертності в державній лікарні становив 20% (!) на рік – проти 3-4% у німецькій клініці.

 

Звернення до осіб із гострою етичною недостатністю

 

В українських пацієнтів не вперше крадуть гроші.

 

І в «ЮКАБ» цього разу вирішили звернутися за допомогою до найвищого начальства. Вони публічно розстелили перед АП, а потім і передали президентові шестиметровий «килимок для С.Тулуба». Мовляв, гляньте, Вікторе Федоровичу, як черкаський губернатор топчеться по вашому дорученню.

 

Але не факт, що глава держави реагуватиме адекватно.

 

З одного боку, дійсно непорядок – в обласних адміністраціях крадуть швидше, ніж він встигає пообіцяти. А з іншого – хтозна, чи не діє Тулуб за прямим розпорядженням гаранта.

І насамкінець

 

Через три дні після оприлюднення анонсу акції в ЗМІ до німецької клініки завітали з облуправління охорони здоров’я, прокуратури і КРУ –  задля позапланової перевірки.

 

Цікаво, що буде з клінікою та пацієнтами після самої акції?

 

Леся ОРОБЕЦЬ

 

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини