MENU

Можете ли вы опровергнуть данные о вашем еврейском происхождении? — блогер Лутковской

3184 7

Гостем передачі «Від першої особи» на радіо «Ера-fm» у середу, 17 квітня,  була уповноважена ВР України з прав людини Валерія Лутковська. Я подзвонив, аби висловити своє ставлення до посадовиці і поставити їй запитання.

Віталій Науменко: …Наступний дзвінок, будь ласка. Доброго вечора.

-   Олексій Мазур, Дніпропетровськ. У мене дві (теми)… одна теза, інше - запитання. По-перше, я відношуся до тих, хто вважає, що людина, яка, як Лутковська, захищала в Європейському суді з прав людини інтереси держави у судових змаганнях проти людини, то вона не може очолювати таке відомство – бути омбудсменом. Тому що ви виступали на боці держави. А якщо ви так перейшли… то це нонсенс і абсурд. І запитання коротенько. Чи можете ви підтвердити чи спростувати дані про те, що ви належите до людей єврейського походження? Спасибі.

Віталій Науменко: Пане Мазур, я вам настійливо раджу... раджу забути прямі телефони радіо «Ера-фм». Тому що вся електронна пошта просто вже, як кажуть, забита вашими образами особистого характеру. І не думайте, що ваші дзвінки на адресу колег, на адресу ведучих залишаться без належного реагування. Є люди, я повинен це сказати, сьогодні в іншій програмі вдень дзвонили інші люди, говорили, що в радіо «Ера» завелася група «сим патиків», яка обдзвонює всі програми з ранку до вечора із специфічним запитанням. Перед вами сидить державний посадовець високого рівня. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Ви можете їй поставити питання ко-ректно. По суті. Що, власне, є головною вимогою для інтерактивних програм. Я просив би вас, якщо ви хочете, щоб з вами нормально спілкувалися, виконувати цю основну вимогу.        

Що значить «забита» і якими  образами? Чиїми і кого? Я надсилав на радіо «Ера» свої дописи, які друкував у своєму блозі із залишеним електронним посиланням на сайт, де вони розміщені. Щоби бути почутим, аби співробітники радіо знали, як сприймається їхня робота по той бік ефіру. Але де там персональні образи?

А чим я образив омбудсмана? Яким словом? Де була лайка чи непристойність? Коли на радіо «Ера» гостював Євген Червоненко, той раз п’ять повторив, що пишається своєю національністю, пишається тим, що він єврей. Ну і нормально. Нема питань! Я надав аналогічну можливість і пані Лутковській, якою вона не скористалася. Вона публічна особа. От мені й закортіло дізнатися – правду кажуть чи ні. Тому попросив її підвердити чи спростувати. Щоби знати. Для статистики, загального обліку і кругозору. Я що, казав, що бути євреєм – погано? Тим більше обіймати державні посади? То в чому крамола? Чи походження Лутковської – державна таємниця?

Про яку таку групу додзвонювачів мовив Науменко? Що мені до неї? Коли я дзвоню, то завжди називаюся власним ім’ям, прізвищем, вказую місто. Я відповідаю тільки за себе і ні за кого більше. Чи Науменко підозрюєте якусь «змову» та мою участь в ній?

До речі, такі звинувачення на мою адресу послідували від Науменка після того, як в останньому надісланому на студійний емейл дописі я скритикував і його особисто. А ну нехай наведе, де я там його образив.  Тим, що сказав, що в його ефірі з Зарубінським було два регіонали? Один – запрошений народний депутат, а другий – ведучий Науменко? Чи я його особисто образив констатувавши, що під час ефіру останніх «Прогнозів тижня» два слухача звинуватили його у підіграванні владі? А Науменко взагалі  відрізняє критику, оціночні судження чи констатацію негативних для нього фактів  від образи? Він будь-яке зауваження на свою адресу автоматично сприймає «образою»?

Мабуть і цей допис з дослівним відтворенням ефіру Науменко розцінить персональною образою. Ну що ж. Значить такий він журналіст. До речі, а з ким ми взагалі маємо справу в особах співробітників радіостанції: з журналістами чи енкаведистами? Чи і з тим, і з другим одночасно, через дефіс? Я більше схиляюся до останнього. То що, може вже слід очікувати, що після незручного питання, поставленого в ефірі чи надісланого електронною поштою, може «воронок» приїхати?

І хто даватиме такі команди? Головред радіостанції - «особіст» Дикий? Той, який назвав мене хворим, порадив знайти психіатра і прописав седативні ліки?  Чи у ведучого Науменка теж повноважень вистачить? І куди везтимуть: відразу до райвідділку чи через «психушку»?

Не знаю, на який термін ув’язнення чи примусового лікування потягне моя наступна фраза, але наважуся сказати, що Науменко як був кучмістом – він в ефірі не раз хизувався своєю працею в апараті Леоніда Данилича – так ним і лишився. Йому б у газеті «Правда» брежнєвської доби працювати. А може й сталінської. Під чуйним керівництвом такого журналіста-психіатра, як Віталій Дикий.

Але повернімося до ефіру. Ось як відповіла на мою репліку і питання Валерія Лутковська після того, як Науменко закінчив свої залякування і персональну, образливу для мене і на мою адресу, брехню:

- Стосовно вашої точки зору, може чи не може людина, яка до того займалася практикою Європейського суду з прав людини, займати цю посаду (омбудсмана) це, власне, ваша точка зору, на яку ви маєте право. І я готова захищати ваше право мати власну точку зору. Стосовно іншого запитання, я перепрошую, питання є некоректним, я на нього не буду відповідати.

Віталій Науменко: Пане Мазур, я думаю, ви зрозуміли зміст і відповіді, і підпитання, і моє настійливе побажання.

Звісно зрозумів. Все зрозумів. Як, власне, і відповідь Лутковської. Вона досить красномовна і однозначна. Більше таких питань до неї не буде. А от до вас, пане Науменко, будуть. Як і побажання, причому наполегливе: вибачитися переді мною, коли я до вас додзвонюся наступного разу...

 

 

Олексій МАЗУР

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини