MENU

Каштаны Попова и Гереги на Крещатике скоро погибнут - эксперты

679 3

Можу помилятися, але нинішня київська влада не увійде у історію як така, при якій розкрадали і розруйновували місто. Команда Попова-Гереги запамʼятається тим, що при ній не просто крали і руйнували – а ще і дуже неоковирно брехали.

Недо-гебельси, котрі керують піаром київських начальників, мали б пояснити своїм шефам, що ризиковано доводити, що біле є чорним, коли це біле в усіх на виду. Це може здатися аудиторії непереконливим.

Тим не менш, експерименти тривають. Киянам реально спробували довести, що біле є червоним. Бюджет заходу – не менше ніж 12 млн грн., якщо вірити сайту КМДА. Обʼєкт кольорових експериментів – каштани, тотемна київська рослина. Місце – найголовніша вулиця, Хрещатик.

Нагадаю, минулого літа багатьох з хрещатицьких каштанів не стало – їх принесли в жертву футбольним богам Євро-2012. Фан-зони потребували простору, а каштани визнали майже мертвими від загазованості та пилюки.

Навесні мідні труби з комунального медіа-холдингу просурмили про щастя – на Хрещатику саджають каштани!

«Сьогодні на Хрещатику висадили понад 70 молодих каштанів Бріоті. Перші 5 саджанців особисто посадили голова КМДА Олександр Попов та заступник міського голови – секретар Київради Галина Герега».

 

 

Фото сайту КМДА


«Молоді дерева – представники найвитривалішого сорту каштанів у світі. Це саджанці м'ясочервоних каштанів Бріоті. Вони не бояться молі та стійкі до захворювань. Загалом на Хрещатику до кінця квітня висадять 289 м'ясочервоних каштанів» – сурмлять мідні труби.

«Каштани – це одна з головних візитівок Києва. Символічно, що саме з каштанів на Хрещатику ми розпочинаємо нашу загальноміську толоку», – гордо промовляє Олександр Попов.

Символічно, бо вийшла, як кажуть, повна лажа. Посаджені каштани виглядають зовсім не мʼясочервоним Бріоті, найстійкішим у світі, а розцвіли звичайнісіньким білим – таким кольором цвіте так званий кінський каштан, донедавна класичний для Києва. Неприємна правда стала очевидною зараз, у травні, коли дерева розквітли квітом компрометуючого кольору.

 


Нагадаю, кінські каштани, донедавна найрозповсюдженіші у місті, зараз масово гинуть. Виною цьому – курс властей на брутальну автомобілізацію міста, котра смертельна для цих дерев. «Все для автомобіля» – це той летальний шлях, яким вперто пруться дрімучі київські чиновники. Пил, продукти горіння палива, сіль, якою посипають дороги – все це несумісно з життям цих рослин. На додачу – міль та інші напасті біологічного характеру.

Мясочервоні каштани – більш стійкі, як проти молі, так і проти газів. Але виявилося, що більшість висаджених Поповим і Герегою каштанів зараз уражені каштановою міллю.

 

 

«Більша половина дерев – напівмертві. Характерна ознака – підсихаючі листки, що крутяться та практично не ростуть. Насправді саджанці заражені міллю та вже не перший рік хворіють. Термін життя таких дерев-кілька років максимум» – каже Олександр Соколенко, активіст Національного екологічного центру України.

 

Отже, висаджені каштани виглядають як кінський каштан, цвітуть як кінський каштан, хворіють як кінський каштан – то може, це і є кінський каштан, а не супер-гібрид Бріоті?

От тільки коштують не як кінський каштан. За офіційним повідомленням КМДА, собівартість кожного каштану – 5400 грн.

Це колосальна ціна. Якщо брати саджанці висотою 3-3,5 м, товщиною стовбура до 10-12 см, то Інтернет таку річ пропонує за 1700 грн. Це якщо не оптом, а у роздріб. (Звичайний саджанець кінського каштану з удвічі меншими розмірами коштує 70 грн.)

1700 віднімаємо від 5400, лишається 3700. Саме стільки, виходить, коштує вирити яму півтора на півтора, підсипати гарний грунт, можливо, добрива, і посадити туди дерево. Все це робили силами звичайних київських комунальників – але ціна вийшла астрофізчина, ніби цим займалися спеціалісти НАСА.

 

Ігор ЛУЦЕНКО

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини