MENU

Держстат України «загубив» тендерних 100 млрд. грн. Їх приховують

184 1

Державна служба статистики України недорахувала майже сто мільярдів гривен у загальному обсязі державних закупівель країни за 2012 рік. Про це свідчать результати аналізу офіційних звітів Держстату та Міністерства економічного розвитку та торгівлі України про підсумки роботи системи державних закупівель у 2012 році, здійсненого експертами Центру політичних студій та аналітики.

 

Загальна сума коштів за укладеними договорами державних закупівель склала у 2012 році 428 млрд. грн., за даними звіту Держстату. За даними звіту Міністерства економічного розвитку та торгівлі (МЕРТ), цей показник дорівнює орієнтовно 511 млрд. грн. Таким чином, розбіжність складає 83 млрд. грн.

 

Вона може дещо відрізнятися, оскільки у звіті МЕРТ близько 55 млрд. грн. наводяться у російських рублях, доларах США, Євро та фунтах стерлінгів. Для оцінки загального обсягу експерти ЦПСА брали середній курс обміну вказаних валют протягом минулого року.

 

За даними МЕРТ, частка закупівель у одного учасника є більшою, а частка конкурентних торгів є меншою, ніж наводиться Держстатом. Так, згідно зі звітом МЕРТ, близько 56% всіх коштів держзакупівель було витрачено замовниками за процедурою закупівлі у одного учасника (50% - за даними Держстату). Решта (44%) – за конкурентними процедурами (відкриті торги, запит цінових пропозицій тощо).

 

За даними МЕРТ, левова частка вартості договорів, укладених за результатами закупівель у одного учасника, припадає на закупівлі комунальних послуг, зокрема, газо-, тепло-, водо- та електропостачання (104 млрд. грн. або 36,3% від загальної вартості закупівель у одного учасника), закупівлю цінних паперів НАК «Нафтогаз» (понад 92 млрд. грн. або 32,3%) та відкриття або продовження кредитних ліній (майже 33 млрд. грн. або 11,4%).

 

За підсумками 2012 року кожна четверта закупівля була відмінена або визнана такою, що не відбулася (24,5%), за даними МЕРТ. За даними Держстату, у 2012 році частка відмінених процедур держзакупівель була меншою та дорівнювала 20,5%.

 

На думку експертів ЦПСА, остаточне з’ясування причин вказаних розбіжностей потребує детального фахового аналізу із боку спеціалістів Держстату, МЕРТ та незалежних експертів.

 

За словами Віктора Тарана, директора ЦПСА, «виникає підозра, що від чверті до однієї п’ятої всіх державних закупівель були приховані органами державної влади та замовниками від контролю громадськості та навіть уваги відповідних контролюючих органів. Це створює безпрецедентний простір для корупційних зловживань».

 

Експерт ЦПСА Андрій Марусов, спеціально для UAINFO

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини