MENU

Віктору Януковичу затисло нерв

1923 1

Люди з проблемами спини знають про неприємні відчуття, які виникають при затисканні нерву.

Такою точкою Януковича, що викликає панічний біль, є Межигір'я.

Він може керувати Україною не з Банкової. Елементарно! Міністри будуть дисципліновано їздити до нього на звіт, а в разі політичного бунту Янукович зможе злетіти прямо з території резиденції та втекти до Білорусі або Росії.

Але без чого Янукович не може обійтися – так це без свого Версалю, який обійшовся йому в сотні мільйонів євро, який втілив усі забаганки травмованого дитинства та перетворився на рукотвірний символ корупції.

І будь-яке "масажування" Межигір'я викликає в Януковича рефлексивний біль.

Намацавши цю точку, ви станете для Януковича значно більшим ворогом, ніж "класичні" опозиціонери, які проклинають його з парламентської трибуни. Тому що, зазіхаючи на спокій Януковича у Межигір'ї, ви фізично вторгаєтеся на "його територію". І зупинити вас можна тільки силою.

Чергове підтвердження цього синдрому довелося побачити на власні очі, коли в понеділок зранку я потрапив на акцію Демократичного альянсу, який вимагав проведення виборів у Києві. Але вимагав не під Київрадою, де ніхто не чує та не бачить, а на трасі Януковича, якою він щоранку прямує на Банкову із Межигір'я.

Там зібралося 20 осіб, які мали в руках чотири транспаранти з двома надписами: "Києву – вибори" та "Янукович, пішов геть з Києва". Ніщо не заважало владі закрити очі на цю витівку, що не несла жодної загрози гаранту. Але диспропорція, з якою міліція придушила це скромне і навіть наївне вогнище протесту, викрила фобії Януковича.

Акція відбувалася в правових рамках, про її проведення було попереджено Київську міську адміністрацію. Власне, про це свідчить і оперативна поява трьох автобусів із "Беркутом" на місці подій.

Контролювати події на місце прибув заступник начальника управління громадської безпеки Києва Сергій Бойко, який заявив, що не дозволить розгорнути плакат "Янукович, пішов геть з Києва" як такий, що... ображає президента.

При чому, він не пред'явив жодної експертизи про те, яке саме слово є образливим – і не надав доручень від президента захищати його немайнові права. Фактично, пан Бойко виступив політичним цензором, і колись це самоуправство зіграє з ним злий жарт.

Далі співробітники міліції заборонили наближатися до дороги ближче ніж на 20 метрів, посилаючись на таємний наказ, який вони не могли ні процитувати, ні навіть озвучити дату його підписання.

Але навіть коли активісти ДемАльянсу були відтиснуті від проїжджої частини на 50 метрів, "Беркут" не дозволив розгорнути і нейтральний транспарант "Києву – вибори".

Протистояння тривало годину, в результаті було затримано лідера "ДемАльнсу" Василя Гацька та ще трьох його соратників за "злісну непокору міліції". Їх день маринували у райвідділку, а потім у суді – але зрештою відпустили, відмовившись від арешту в 15 діб та покаравши штрафом у вісім неоподатковуваних мінімумів.

Те, що відбувалося в суді, заслуговує на окрему розповідь. Міліція продемонструвала весь свій набір фокусів вуличного катали, коли в якості свідків з'являлися люди, яких і близько не було біля місця проведення акції. А самі міліціонери дисципліновано свідчили, що активісти збиралися перекривати рух шосе та брутально лаялися.

В якомусь іншому випадку я міг би вагатися у тому, чи каже міліція правду. Сьогодні ж мав можливість на власні очі та вуха переконатися, що вони тупо брешуть, без будь-яких гальм.

Розгін невеликого мітингу на трасі до Межигір'я – це передвісник 2015 року. Якщо Яценюк, Кличко або Тягнибок вважають, що зможуть перемогти Януковича, не зайшовши на його територію, то глибоко помиляються.

Вибори 2015 року будуть набагато важчі, ніж Помаранчева революція. Бо у Януковича з'явився свій Кравченко, або "Крава", як його називали підлеглі – міністр внутрішніх справ Захарченко, який, не вагаючись, дасть потрібну команду.

Проблема лише в тому, що це не допоможе ні Януковичу, ні Захарченку – і можливо, доля його кумира Юрія Кравченка здаватиметься новому "Краві" не найгіршим виходом із ситуації.

Сергій ЛЕЩЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини