MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 29 травня 2018

1478 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 29 травня

Ухвалення закону про Антикорупційний суд: 100 правок на годину й одна "на потім"

Головним опонентом виконання рекомендації Венеційської комісії про ключову роль Громадської ради міжнародних експертів при доборі суддів стала адміністрація президента України. Імовірно, боячись побачити в майбутньому серед заветованих кандидатів на посаду "потрібних" суддів. А можливо, просто з тактичного бажання відкласти ухвалення закону на якомога пізніший термін, щоб мати гарантію його незапуску до чергових президентських, а оптимально – і до парламентських виборів. Бо ж після прийняття закону на всі процедури добору, юридичного й адміністративного оформлення знадобиться від 9 до 12 місяців.

Європейський крок назад: не варто звинувачувати виборців

Знаменного літа 1991-го, коли оптимізм зашкалював, він спілкувався з польським письменником і дисидентом Адамом Міхніком. Останній – на той час герой, а нині одіозна особа для більшості польських консерваторів – сказав, що в Польщі може бути три різновиди фундаменталізму. Перший – етнонаціоналізм, згідно з яким будь-які згадки про дискримінацію чи переслідування замовчуються, бо становлять загрозу для національних інтересів. Другий – клерикалізм. Третій – політика на основі морального абсолютизму, за якої до опонентів ставляться не як до тих, хто помиляється, а як до цілковитого зла. Тоді застереження видавалися химерними, але тепер зрозуміло, що прогнози справджуються.

Портников: Обстрілами на Донбасі Путін нагадує про себе

Спецпредставник президента США Курт Волкер пов'язує це загострення з військовою активізацією росіян. "Ескалації часто починаються, коли Росія проводить військові навчання. Ми бачили цю картину в минулому, так що це може бути частиною того, що відбувається. З року в рік ми спостерігали сплеск весняних боїв і ця ситуація знову повторюється", – сказав Волкер "Громадському телебаченню Донбасу". Однак у Путіна можуть бути і інші навчання – політичні. Він бачить, що на Заході ніхто не збирається йти на його умови по Донбасу. Більш того, ставлять свої – як Волкер. Або зустрічаються для обговорення ситуації в регіоні без нього – як Меркель, Макрон і Порошенко.

"Нові лідери" із сумнівною репутацією

Отже, до другого етапу може потрапити значна частина "лідерів", які дискредитують саму ідею проекту. І от цікаво, як із ними поведуться організатори? Протягом літа про кожного "лідера", який потрапить до другого етапу, мають підготувати сюжет для новин телеканалів ICTV та СТБ. І от яка буде дилема для чесних і незалежних журналістів. Чи показувати мудаків мудаками? Кожен подібний сюжет паплюжитиме весь конкрус, даватиме підґрунтя для чергової поріції критики на адресу організаторів. Тож останні будуть зацікавлені в піарсюжетах про своїх учасників. І це буде черговий виклик для громадських організацій, які увійшли до Наглядової ради проекту.

Італія на роздоріжжі: чим завершиться політична криза в країні

Італія – країна з чи не найбільшим зовнішнім боргом і залежить від фінансової політики європейського центробанку. «580 млрд євро італійського боргу знаходиться в руках міжнародних інвесторів, і це тільки частина боргу», – каже голова правління IntesaSanPaolo Карло Мессіна в інтерв’ю CorriredellaSeraі закликає політиків не розбазарювати час, щоб не втратити довіри в інвесторів, серед яких велику частку мають норвежці та американці. Саме тому Італія приречена на постійний діалог і політику співпраці з Берліном, Брюсселем та Вашингтоном.Чи здатні будуть лідери-популістичних партій «прогнутись» перед таким тягарем? Час покаже.

КВУ: 15 депутатів не проголосували в травні жодного разу. ІНФОГРАФІКА

Вказані депутати офіційно пропустили голосування ВР з невідомих причин. Тобто, не через хворобу чи відрядження. Окремі з них були присутні в Раді на момент голосувань, однак участі в них не брали. Так, Вадим Рабінович та Юхим Звягільський були письмово зареєстровані на чотирьох засіданнях ВР, Костянтин Жеваго – двох, Віталій Чепинога – семи. Також жодного разу в травні не проголосували депутати-втікачі: Євген Бакулін ("Опозиційний блок"), Сергій Клюєв (позафракційний) та Олександр Онищенко (позафракційний). Не голосували також В’ячеслав Константіновський, який написав заяву про складання депутатських повноважень, і Надія Савченко, яку утримують під вартою.

Загибель цієї невинної дівчинки з Донбасу може змусити ридати каміння. ФОТО

Мені здається, що навіть попри ріки крові, які щоденно ллються на Донбасі, загибель цієї невинної душі може змусити ридати каміння. В ці очі треба дивитись кожному – і тому, хто цю біль відчуває як свою, і тому, хто висловлює глибоку струбованість або байдуже відвертається від жахів війни. Варто почитати сторінку дівчини у фейсбуці - це сторінка справжньої українки, двомовної, щирої та скромної, яка відкривала для себе світ, їздила в Карпати, дружила щиро зі своїми однокласниками, була серед подруг, дуже любила свою маму... Там небагато записів, зовсім небагато...

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини