MENU

Украина не поддерживает предприятия-экспортеры

711 0

  

 

23 травня на підписпрезиденту України надійшов закон(законопроект № 9373) про державну фінансовупідтримку національного експорту, якийпередбачає створення спеціальноїдержфінустанови у формі публічногоакціонерного товариства зі статутнимкапіталом 50 млн грн. Держпідтримказдійснюватиметься шляхом страхуванняекспортних контрактів, інвестицій, атакож надання гарантій банкам-кредиторамза наданими експортними кредитами. Крімтого, установа зможе гарантувативиконання зобов'язань українськимиекспортерами під час участі в міжнароднихтендерах.


Незважаючи на непрозорістьпроцедур ухвалення рішень про наданнядержпідтримки окремим підприємствамта запровадження «паралельного»регулювання відносин між суб’єктамита державою (всупереч концептуальнимосновам базових законів) в областідержфінансів, страхування, діяльностіфінустанов, зокрема банків, є високавірогідність, що гарант таки підпишецей документ. Один із аргументів –подібні агенції є в більш ніж 70 країнахсвіту, в тому числі майже у всіх країнахСхідної Європи, а також Балтії. 


Така поспішністьзрозуміла. Згідно з недавнім звітомВсесвітнього економічного форуму (ВЕФ),Україна погіршила свої позиції по рівнюзалучення у світову торгівлю. Відповіднийіндекс вказує на несприятливістьдержавної політики та інфраструктуридля руху товарів через кордони. За двароки ми втратили п’ять позицій тазаймаємо 86 місце серед 132 країн (дляпорівняння: Польща на 48-му). За данимиСОТ, Україна увійшла до 25-ки світовихімпортерів, за об’ємами імпорту ($83 млрдв 2011 р., доля на глобальному ринку –0,6%). Але так і не потрапила до такого жпереліку експортерів. За минулий ріквід’ємне торгове сальдо країни склало$6,7 млрд. На 2012 рік український уряд вжезнизив попередній прогноз зростанняекспорту з 9,2% до 6,3%. 


Звісно, така ситуаціяне може не турбувати, беручи до увагитой факт, що зараз Україна фактичнопозбавлена можливості залученнязовнішнього фінансування. До того ж,стан вітчизняного фінансового ринку,за даними того ж ВЕФ, ставить нас на54-те місце серед 60 країн із розвиненимифінансовими ринками. От чи справитьсяіз задачею стимулювання експортудержустанова із статутним фондом в 50млн. грн. - залишається великим питанням!


Руслан ДЕМЧАК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини