MENU

С 1 июня в Украине действует новый Таможенный кодекс

1051 0

 


З 1 червня 2012 р. почавдіяти новий Митний кодекс України (закон№4495-VI). Серед нововведень значаться:право декларанта оформити вантаж набудь-якій митниці протягом 4 годин;персональна відповідальність митниківза неправомірні затримки; звільненнядекларанта від відповідальності заненавмисні помилки в документах тадекриміналізація відповідальності затоварну контрабанду. Важливе такожскорочення кількості необхіднихдокументів на вантаж з 28 до 14 штук. 


Самі митні процедуриприведені у відповідність до нормМіжнародної конвенції про спрощеннята гармонізацію митних процедур (Кіотськаконвенція) та європейського законодавства.Митні органи більше не мають можливостівидавати нормативні акти, а лише наказиорганізаційного характеру. Нормативніакти у митній сфері, в тому числі й акти,які є необхідними для впровадженняМитного кодексу, буде приймати Міністерствофінансів та уряд України. 


Але щоб всі ці прогресивніновації запрацювали на практиці, потрібноприйняти близько двохсот підзаконнихнормативних актів. Зокрема, з 1 червняпочала діяти постанова КМУ №467 від 23травня 2012 р., якою було встановленовичерпний перелік із 14 підстав, занаявності яких може проводитись огляд(переогляд) товарів, транспортних засобівкомерційного призначення митнимиорганами України.


Окрім явних ознакнелегального імпорту (відсутністьдокументів про проходження митногоконтролю, виявлення ознак тайників,об’їзд пунктів пропуску та ін.) до цьогопереліку увійшли: переміщення товарівв неробочий для митного органу час,маршрутом чи способом не характернимдля перевезення такого виду товару;наявність ознак надання одним товарамвигляду інших. Прискіпливий оглядтранспорту та вантажу також можливийу разі підозри, що документи підроблені,або коли маршрут і товар являютьсятиповими для переміщення контрабанди.Тут згадуються ДАІ, працівники якогона питання причина зупинки - відповідають,що ваша машина дуже схожа на одну ізтих, що є в орієнтуванні, як крадені. 


А також у разі, колимитники тримали інформацію від іншихправоохоронних органів. Наприклад, вжезатверджено порядок інформаційногообміну електронними документами міжДержмитслужбою (ДМСУ) та іншимидержорганами, а також введено декларативнийпринцип митного оформлення товарівчерез електронну вантажну декларацію.Зараз податкова отримує від митниківелектронні копії вже оформлених імпортних декларацій, але вже скоровведення єдиного протоколу обмінуданими дозволить податківцям отримуватидокументи ще до початку митногооформлення. Така попередня робота повиявленню розбіжностей у документах(в тому числі стосовно ціни товару), яксподіваються в уряді, дасть змогузбільшити бюджетні надходження на 1млрд грн. До речі, наприкінці травняУкраїна підписала з ЄС Рамкову стратегіюмитного співробітництва, яка такожпередбачає обмін інформацією тазапровадження системи управлінняризиками в боротьбі із митнимиправопорушеннями. А для пожвавленняробіт по впровадженню проекту «Електронноїмитниці» США нададуть Україні технічнудопомогу (консультації, обладнання,програмне забезпечення) на $2,9 млн. Ще бмитників замінили, тоді б це була дійсноякісна допомога! 


Доречі, така практикабула у Болгарії, де за одну ніч зміниливсіх митників на іноземців, потімзвичайно поетапно ввели в митну службусвоїх громадян, але це дало колосальнийрезультат у боротьбі із корупцією умитній службі.

 

Руслан ДЕМЧАК



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини