MENU

«Газпром» экономит за счёт денег потребителей Украины

1062 0

  

  

Щойно побачив повідомлення,яке демонструє ментальну тимчасовістьукраїнських можновладців протягомвсього часу української незалежності.Все робиться лише з логіки одного дня.По іншому діяти категорично небажають.

Нещодавно була оприлюдненаінформація, що керівництво Нафтогазуповідомило Газпром про небажання робитилітом зайву закупівлю російського газу.Ще з радянських часів склалася практика,згідно з якою весною та влітку в українськігазосховища закачувався газ, якийвикористовувався для потреб України.А восени та взимку потужності українськоїГТС використовувалися переважним чиномдля транзитного транспортуванняросійського газу в Європу. В часиРадянського Союзу та єдиного власникавсіх газотранспортних мереж та газосховищтакий підхід був цілком зрозумілий таправильний. Але після розпаду СРСР тапроголошення українського незалежності,збереження подібного підходу є вигіднимдля Газпрому та відверто збитковим дляУкраїни. При такій моделі Українапротягом більше як двадцяти роківфактично дотує далеко не бідний Газпром.Нафтогаз навесні та влітку закупає уГазпрому за кредитні кошти зайві обсягигазу, зберігає його за власний рахунокв газосховищах і все це заради того,щоби восени та взимку можна булозабезпечити транзит російського газув Європу.

І ось нинішнє керівництвоНафтогазу та Мінпаливенерго, загнанев глухий кут газовими контрактамиТимошенко, вирішило зламати цю абсурднудвадцятирічну практику дотування Росії.Воно запропонувало Газпрому закачатив українські сховища свій газ, заплатившиза це відповідні кошти, щоби потім буламожливість стабільного постачання газув Європу. Коли ця інформація з'явиласьдекілька тижнів тому, я приємно здивувався.Виникло сподівання, що саме життя змусить"регіоналів" захищати державніінтереси. Але бачимо, все залишається,як було. "Газпром"надасть "Нафтогазу України" авансу розмірі 2 мільярдів доларів за транзитгазу. І це все для того, щоби заіснуючою схемою Нафтогаз закачав вукраїнські газосховища газ та зберігавйого там за власний кошт, продовжуючипрактику дотування Газпрому.

Справді,навіщо змушувати Газпром платити більше.

 

Борис КУШНИРУК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини